Купуємо продукти з розумом - як не витратити зайвого

Планування витрат

Привчіть себе до системи та дисципліни, навчіться планувати свої витрати, базуючись на своїх доходах. Звісно, стосується це усіх ваших витрат, але зараз поговоримо про витрати на їжу безпосередньо.

Насамперед проаналізуйте свій бюджет - ваші доходи та витрати. На основі цього визначте суму,яку ви можете витратити на харчування. Найкраще, якщо вона не перевищуватиме 20% від ваших доходів - що і буде нашою метою. Далі переходьте до більш детального планування витрат на їжу.

Якщо ви ніколи раніше не планували свої витрати, то розпочати вам потрібно із дослідження та підрахунку того, скільки ж ви витрачаєте на їжу. Під час декількох походів за продуктами (коли буде чуттєво скуповуватись) збережіть чеки та/або занотуйте свої витрати — скільки чого і за яку ціну ви купили. Також, порівняйте ціни у різних місцях — супермаркетах, магазинах, на ринках — запам'ятайте, де дешевше або запишіть. Якщо ви здійснювали якісь витрати на їжу, окрім основних походів за покупками (під час обідньої перерви, по дорозі на/з роботи, під час прогулянки, тощо) — також, запишіть це. На основі цього ви можете проаналізувати не тільки свої витрати, а й свій раціон, скільки і яких продуктів ви споживаєте, чи потрібно щось додати/забрати з меню і чи у підходящих місцях ви купуєте.

Планування витрат, в ідеалі, найкраще проводити раз на місяць, перед основним поповненням бюджету (зарплата, тощо), але, якщо вам на початку важко розпланувати витрати на харчування на такий тривалий період, ви можете розпочати із тижневого періоду. Деякі плани щодо харчування бажано складати на рік - у першу чергу це стосується закупівлі та заготовки сезонних продуктів, у другу - закупівлі продуктів оптом. Потурбуйтесь ще влітку про овочі та фрукти, які ви їстимете взимку, адже їх можна заготувати найрізноманітнішими способами, від заморожування до сушки. Проаналізуйте, скільки круп та борошна ви споживаєте, протягом пів року або року - настільки довго, наскільки ви можете розпланувати та зберегти продукт - це дозволить купувати вам продукти тривалого зберігання гуртом ще рідше, ніж раз у місяць.

Складіть таблицю витрат. Розділіть продукти харчування на категорії — овочі, фрукти, хліб, м'ясо, молочна продукція, крупи і т.д. Також, можете зробити поділ між обов'язковими категоріями (продукти, які складатимуть основу вашого раціону) і необов'язковими (солодощі, делікатеси, тощо). Зазначте кількість продуктів, яка буде вам необхідна. Тут присутній індивідуальний аспект — чи будете ви купувати продукти тільки на поточний період, чи купите щось про запас — це визначається особисто, залежно від ваших можливостей та доходів. Також, не забудьте передбачити у бюджеті додаткові або непередбачувані витрати — звісно, у межах розумного (не більше 10-15%).

Така організація забезпечить вам можливість кожного разу перед походом до магазину скласти чіткий список покупок.

Складаємо список продуктів

У цій справі краще взяти приклад із німців і керуватись принципом “все і одразу” - тобто відправитись на закупівлю продуктів, коли холодильник уже пустий і одразу купувати продукти на тиждень або інший визначений термін (звісно із врахуванням терміну зберігання продуктів), також, у такому випадку буде легше скласти чіткий список продуктів. У списку зазначте усі позиції позиції без виключення — без усяких “вирішу на місці чи потрібно чи ні” - у магазині швидше за все ви купите цей продукт, у загальній хвилі покупок, але от чи потрібен він вам точно — ви маєте чітко знати наперед. Також, у списку зазначте потрібну кількість кожного продукту. У окремий список виділіть продукти тривалого зберігання та використання - крупи, борошно, чай, тощо - які не потрібно купувати що тижня, а можна купувати рідко, у більших кількостях на гуртових базах.

За умови виконання попередніх кроків — планування бюджету і дослідження цін на продукти — із готовим списком ви можете орієнтовно розрахувати суму, у якому вам обійдеться дана закупівля. Таким чином, ви можете узяти із собою до магазину конкретну суму грошей (із невеличким запасом на всяк випадок), що буде ще одним приводом не купити зайвого, навіть, якщо ви готові спокуситись на це.

Тепер можна відправлятись за покупками, не забувши прихопити із собою пару пакетів або торбинок із дому (чому — далі).

Детальніше про те, як планувати меню та складати список необхідних продуктів, читайте у статті - http://harchi.info/articles/planuyemo-menyu-ta-skladayemo-spysok-pokupok.

Список покупок

Обираємо місце для закупівлі

Супермаркети, магазини, ринки — на сьогодні місць, де можна купувати продукти хоч відбавляй, на одній вулиці іноді зустрінеш зо 5 магазинів — голова обертом. Проте, не забувайте про головну мету — не просто купувати продукти, а купити економно.

Звісно, набагато зручніше зайти у великий супермаркет і купити усе разом — економія часу, але не завжди грошей.

Овочі та фрукти найкраще купляти на ринках — так вони свіжіші, натуральніші і, не рідко, дешевші. Проте, для походу на ринок краще обрати будній день: у вихідні на ринках дуже багато споживачів і продавці можуть встановлювати більші ціни. Також, дуже часто до вечора на ринках дещо знижуються ціни, адже продавці (вони, зазвичай, і виробники) намагаються швидше розпродати увесь товар.

Купуючи на ринках будьте уважні — стежте, що вас не обважили та не обрахували.

Ринок

Основні правила закупівлі продуктів

Підсумовуючи усе вищесказане, можна виділити наступні правила успішного і економного купування продуктів. Керуючись цими принципами ви будете харчуватись повноцінно та без шкоди для вашого гаманця.

  • Не забувайте вести сімейну бухгалтерію. Візьміть собі за звичку завжди досліджувати сімейні витрати, скільки грошей ви витрачаєте, зокрема, на харчування, а, також, аналізувати, чи усі витрати є потрібними.
  • Плануйте сімейний та особистий бюджет. Визначайте наперед, скільки можете витратити на продукти у місяць, тиждень або день (на основі досліджень своїх попередніх витрат) та дотримуйтесь плану.
  • Складайте список потрібних продуктів. Цей процес має ввійти у вашу звичку. Складайте список перед кожним походом за продуктами. Список має включати тільки насправді потрібні продукти. Здійснюючи покупки не дозволяйте собі відступити від списку та взяти зайве.
  • Купляйте продукти там, де вони дешевші. Ні для кого не стане новиною, що ціни на один і той самий продукт (ідентичний склад і торгова марка) може відрізнятись у різних місцях продажу. Здійснюючи похід до магазину або на ринок, запам'ятовуйте (або занотовуйте), де і скільки коштують продукти, які ви споживаєте, і купляйте їх там, де вони є дешевшими.
  • Не купуйте усі продукти у одному місці, якщо частину із них можна купити у іншому за дешевшою ціною. Звісно, на це потрібно буде витратити більше часу, але гроші така порада вам заощадить.
  • Використовуйте для закупів продуктів гуртові продовольчі бази. Як правило, такі бази є у кожному районі великого або у кожному невеликому місті. У загальному, ціни на продуктових ринках на 10-15% нижчі, ніж у найдешевшому магазині. До того ж, назва “гуртові” часто є досить умовною і на таких ринках можна купувати дрібним оптом або вроздріб. Більше про покупку продуктів гуртом читайте тут - http://harchi.info/articles/pokupka-produktiv-harchuvannya-gurtom-ekonomte-shche-bilshe.
  • Не купуйте продукти дорогих брендів, якщо дешевші не відрізняються за якістю. Бренд, також, впливає на ціни продукції. Один виробник є більш відомим, він вклав більше грошей у рекламу та маркетинг, відповідно усі ці витрати включаються у цінупродукт цього бренду є дорожчим. Проте, якщо склад та якість продуктів різних брендів є ідентичним, навіщо платити більше?

Купуємо продукти

  • Не женіться за гарною упаковкою, звертайте увагу тільки на склад і ціну. Гарна упаковка завжди привертає нашу увагу — у цьому її головне призначення. Проте, це зовсім не гарантує якість товару. А на цінах відображається, адже чим більше коштує упаковка, тим більше коштує і сам товар.
  • Купляйте продукти на вагу замість упакованих. Маються на увазі сипучі продукти, печиво, цукерки. А дуже яскраво це правило видно на розфасованих овочах (прерогатива супермаркетів). Розфасована продукція завжди включає ціну за упаковку, а навіщо нам її сплачувати, якщо ми все одно її викинемо?
  • Слідкуйте за акціями та знижками, розпродажами, купляйте продукти про запас за акційними цінами. Це дійсно вигідно, коли мова йде про справді потрібні продукти, а особливо ті, які можуть зберігатися протягом тривалого терміну. Звісно, маються на увазі випадки, коли акційна ціна є дійсно вигідною, а не встановлено для привертання уваги. Запам'ятовуйте акції, звертайте увагу на яку продукцію і де найчастіше пропонуються знижки.
  • Не забувайте використовувати дисконтні картки. Зараз майже кожний супермаркет або продуктовий магазин видають дисконтні картки, розробляють власні програми лояльності, знижки, умови накопичення бонусів, тощо, що дозволяє економити на продуктах харчування, в середньому, від 3 до 7%. Однак, переконайтесь, що у тому чи іншому супермаркеті конкретний продукт не буде дорожчим, навіть із знижкою, ніж у якомусь іншому місці. Більше про знижки та дисконтні програми у супермаркетах читайте тут - http://harchi.info/articles/znyzhky-ta-programy-loyalnosti-u-produktovyh-supermarketah.
  • Не піддавайтесь на провокації промоутерів. Якщо ви маєте слабку силу волі і легко піддаєтесь впливу, то безкоштовних дегустацій краще уникати взагалі. Якщо ж ви все ж таки поцікавились промо-акцією, то пам'ятайте — те, що ви спробувати товар і вислухали рекламу промоутера про користь продукту, не зобов'язує вас до покупки продукту.
  • Купляйте свіжі овочі та фрукти у свій сезон. Сезонні овочі та фрукти у свій сезон є натуральнішими, кориснішими і, звісно, дешевшими. У інший час вони завозяться із далеку та проходять обробку спеціальними засобами, щоб збільшити термін зберігання, що є погано і для вашого гаманця, і для здоров'я. Ціна на одні й ті ж овочі/фрукти у різні сезони можу відрізнятись у рази і, навіть, десятки раз. А якщо ви хочете насолодитись тим чи іншим овочем/фруктом у будь-який момент року, то подумайте про домашнє замороження та заготовку закуплених у сезон продуктів.
  • Не дозволяйте обважувати себе на ринках. Як не сумно, але близько 80-90% ринкових продавців усе ж намагаються нас надурити. Для того, щоб цього уникнути достатньо уважно стежити за вагами (якщо їх не видно — попросіть продавця їх посунути, щоб ви бачили або не купуйте тут), перевіряйте, чи правильно порахував ціну продавець (особливо, якщо ви купуєте декілька товарів). Елементарна уважність, яка забезпечить вас від обману. Також, на кожному ринку є контрольна вага, на якій ви завжди зможете перевірити правдивість продавця.
  • Купляйте продукти щоденного попиту із тривалим терміном зберігання оптом. Такі продукти, як борошно, цукор, крупи, макаронні вироби, тощо — мають тривалий термін зберігання і використовуються практично щодня. Вартість мішка такого продукту, порівняно із малою партією, є дешевшою приблизно на 5-15%. Якщо для вас це все одно завелика кількість, ви можете скооперуватись із родичами, друзями або знайомими.
  • Не купляйте, а робіть заготовки на зиму та напівфабрикати вдома. На домашніх заготовках та консерваціях ви зекономите, як мінімум, удвічі. Не кажучи про те, що домашні заготовки є набагато безпечнішими та кориснішими, ніж магазинні.
  • Купляйте продукцію місцевого виробництва. У місцевих виробників відсутні витрати на перевезення продукції, відповідно, вони не входитимуть у ціну, і продукт буде дешевшим. Звертайте на це увагу при виборі продуктів харчування.
  • Ходіть у супермаркети зі своїми пакетами. Якщо ви не будете кожного разу купувати новий пакет на касі, додавши його потім у свою домашню колекцію пакетів із супермаркету, то ви, нехай небагато, але зекономите. Також, можна придбати спеціальну торбу для продуктів, якою ви зможете користуватись не раз - одноразова покупка такої торбини є значно вигіднішою, ніж постійне купування пакетів.
  • Частіше скуповуйтесь на ринках. На ринках вигідно купувати овочі та фрукти, а іноді і молочну продукцію. Походіть по різним ринкам, оцініть якість та ціну продукції, і оберіть собі декількох продавців, у яких купуватимете продукти харчування. Велика ймовірність, що ви будете отримувати знижку, як постійний покупець, а, також, завжди можна домовитись, щоб вам відклали або притримали на декілька годин той чи інший продукт, не кажучи вже про те, що ви будете знати якої якості товар ви купуєте.
  • Не забувайте торгуватися на ринках. На ринках завжди можна поторгуватися, і у більшості випадків ви таки виграєте невелику знижку на продукти.
  • Скуповуйтесь на ринках у правильний час. У вихідні дні на ринках більше покупців, ніж у будні. Тому продавці встановлюють дещо вищі ціни на свій товар. Якщо ви маєте можливість, підіть за продуктами у будній день. Також, нерідко під кінець дня продавці (особливо, якщо вони і виробники) хочуть швидше розпродати залишки товару, тому знижують ціну. Але у такому випадку будьте уважні до якості товару - адже якість залишків може бути дещо гіршою.
  • Складайте меню на тиждень. Це дозволить вам чітко знати, які продукти вам потрібні на визначений вами період, полегшить складання списку і попередить покупку зайвого.
  • Не ходіть за продуктами дуже часто. Коли ви зайвий раз зайдете до магазину, то вам усе більше хотітиметься купити щось незаплановане. Тому краще дотримуватись принципу “все і одразу”, ходити за покупками, коли ваш холодильник уже пустий і купувати суворо необхідні продукти.
  • Ходіть за продуктами ситими та тверезими. Це вбереже вас від спонтанних покупок. Адже набагато легше протистояти спокусам і дотримуватися списку на повний шлунок та ясний розум.
  • Не переплачуйте за добавки. Якщо купити, наприклад, окремо прості вівсяні пластівці і банани або яблука, то вийде дешевше, ніж купувати мюслі. І корисніше.
  • Дивіться, що купляєте. Звертайте увагу на термін реалізації та склад продукту, щоб попередити витрати на неякісний товар. Що стосується терміну зберігання — часто на продукти, у яких він закінчується, пропонуються знижки. Якщо такий продукт ще можна спожити у найближчі дні або щось із нього приготувати без шкоди для здоров'я — задумайтесь про його покупку.
  • Не лінуйтесь заглядати на нижню полицю. Найдорожчі продукти, зазвичай, розташовуються на рівні очей покупців. А дешевша, але не менш якісна продукція на нижніх та верхніх полицях. Найдешевші продукти із запропонованої лінійки, як правило, розташовують знизу.
  • Притримуйтесь заданого маршруту. Продукти першої необхідності, як правило, розташовують вздовж зовнішнього периметру торгового залу. Дотримуйтесь цього маршруту, якщо не хочете витратити зайве.
  • Не піддавайтесь паніці та не скуповуйте продукти. Пам'ятайте,  у більшості випадків, заяви про те, що немає або не буде того чи іншого продукту (наприклад, гречки) - це усього лиш чутки, на яких вдало заробляюють супермаркети. А те, що продукту немає у тому чи іншому місці - наслідки паніки, до якої схильна більша частина населення. Отож, не поспішайте вірити усьому, що чуєте, і бігти скуповувати до магазину увесь цукор або сіль. Не припиняйте слідувати вашому плану на харчування та витрати.

Завантажте список основних правил закупівлі продуктів, щоб завжди мати пам'ятку під рукою - Основні правила закупівлі продуктів

Купуємо продукти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.