Найбільш марнотратні країни або їстівне сміття

За даними FAO (продовольча та сільськогосподарська організація об'єднаних націй), розвинені країни викидають до 40% продуктів харчування.

Перевиробництво продуктів харчування та їх легка доступність у розвинених країнах — головна причина виникнення даної проблеми. Люди стать марнотратними. Виробники збільшують об'єми виробництва, полиці у магазинах повністю забиті, що так і штовхає покупця купувати більше, ніж він може з'їсти.

Увесь світ викидає продуктів на загальну суму у $400 млрд щороку. Таку статистику приводять дослідники Гарвардського університету. При цьому, більша частина країн “третього світу” досі страждає від дефіциту продовольства. Близько 800 млн людей страждають від недоїдання, а це — кожний дев'ятий мешканець планети.

Неефективне використання продуктів харчування є дуже серйозною проблемою. Щорічно у розвинених країнах у смітник відправляється 222 млн тонн їжі — майже стільки ж, скільки виробляється у країнах Африки на південь від Сахари.

Це не тільки недопустимо із моральної точки зору, а й просто нерозумно. Такі харчові відходи обходяться країнам у мільярди доларів, а, також, є третім за величиною у світі джерело викидів парникових газів, які впливають на зміну клімату та наносять непоправної шкоди екології. 

Харчові відходи

Хто і що викидає

Супермаркети

Кожного року викидають до 500 тис тонн продуктів. В основному, через те, що закінчується термін придатності. Деякі супермаркети віддають продукти благодійним організаціям, коли їх термін придатності на межі закінчення. Однак, більша частина все одно опиняється у смітнику, що є найдешевшим та найпростішим варіантом.

Споживачі

Майже 1/3 частина купленої їжі викидається, тому що ми схильні купувати більше, ніж у стані з'їсти, коли не плануємо своє меню. Більшу частину продуктів викидають по тій самій причині — закінчення терміну придатності. Окрім того, більша частина сучасних людей не з'їдає усю порцію, накладену на тарілку. Не повністю з'їдені напівфабрикати часто викидають тому, що була відкрита їх упаковка. До того ж, кількість натуральних продуктових відходів значно скоротилася, а їм на зміну прийшли різноманітні напівфабрикати, що робить харчові відходи так само небезпечними, як і синтетичні.

Фермери

Викидають 30-40% усіх вирощуваних продуктів. Різні фірми та виробники часто вимагають бездоганних спеціально обумовлених форм, розмірів та кольорів продуктів. Позаяк, урожай, який не підходить за параметрами, не завжди може знайти попит.

Харчові втрати і відходи (інфографіка)

Натисніть на малюнок щоб збільшити.

Найбільш марнотратні країни

За даними британських парламентарів, усього в Євросоюзі викидають близько 90 млн тонн їжі щороку. Серед країн Євросоюзу лідерами за кількістю харчових відходів є Великобританія, Німеччина, Франція, Нідерланди і Польща.

Великобританія

Загальна вартість викинутої їжі у рік сягає £12 млрд, це близько 15 млн тонн продуктів. У середньому це становить £50 на одну сім'ю впродовж місяця. Майже половина викинутих продуктів харчування — ті, у яких закінчився термін придатності. Хоча, якщо правильно розпланувати своє меню, цю їжу цілком можна було б з'їсти вчасно.

Німеччина

За свіжими даними Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) у Німеччині щороку потрапляє до смітника більше 18 млн тонн продуктів. Якщо перерахувати цю кількість харчових відходів на сільськогосподарські площі, то вийде, що більше, ніж 2,6 млн га землі обробляється “для сміття”.

Більше всього — майже 2 млн тонн — пропадає зернових продуктів, зокрема, хліб та випічка, а, також, фруктів та овочів — по 1,5 млн тонн. Також, як говорить статистика, щороку у смітник потрапляє більше 1 млн тонн картоплі та молочних продуктів.

Однак, близько 60% харчових відходів утворюється ще на етапі руху продуктів від виробника до магазину або ресторану. І лише 40% їжа викидає кінцевий споживач.

Якщо не полінуватись і зробити цікавий розрахунок. То вийде, що загалом Німеччина викидає 313 кг продуктів кожної секунди.

Харчові відходи

Франція

Згідно із оцінкою влади, щороку кожний француз викидає 20-30 кг їжі, що обходиться державній економіці у €20 млрд на рік. Втрати однієї тільки молочної продукції становлять 4 тис тонн щороку. Позаяк, керівництво Франції поставило собі за мету до 2025 року скоротити кількість харчових відходів удвічі.

Першим кроком у цьому напрямку стала реформа для крупних торгових мереж, яким заборонено викидати непродані продукти харчування, які ще придатні до споживання у їжу. Великі супермаркети, площа яких становить не менше 400 кв м до початку липня 2016 року повинні заключити договори із благочинними організаціями, щоб віддавати їм такі продукти на потреби нужденних, або ж відправляти на переробку (наприклад, у якості корму для тварин або біопалива). У разі невиконання цих умов, супермаркетам загрожує штраф у розмірі €75 тис, а їх керівникам — позбавлення волі до 2 років.

Нідерланди

В принципі голландці дуже економний народ. Більшість голландських сімей звикли планувати свій бюджет, вони чітко знають на що будуть витрачені зарплати.

Але поїсти голландці дуже люблять. І знаються на їжі. Це, в принципі одна із небагатьох речей на якій вони не економлять. У них досить велика кількість кафе та ресторанів на будь-який смак та гаманець. Ввечері багато сімей відправляються повечеряти саме у кафе та ресторани.

У сільській місцевості їдять переважно вдома, але багато і ситно. А ось залишки їжі від вечері завжди викидають у смітник. Голландці не звикли залишати їжу на завтра. І це тільки відходи споживачів, не рахуючи нереалізованих продуктів, які викидають фермери.

Така їх звичка призводить до того, що кількість харчових відходів становить 40-50 кг їжі на одну людину за рік. Що, як і в інших, згаданих у цій статті країнах, обходиться державі у мільярди євро.

Викидання недоїдених порцій

Польща

У Польщі щороку утворюється 9 млн тонн харчових відходів. Четверта частина опитаного населення визнала, що дуже часто викидає їжу. За даними експертів Польської федерації банків продовольства, частіше всього у смітник потрапляють популярні продукти, які швидко псуються: хліб — 58%, картопля та ковбаса — по 37%, овочі — 19%, фрукти — 18%.

Серед найпоширеніших відповідей респондентів на питання, чому люди викидають продукти: тому що закінчився термін придатності — 39%, приготували забагато страв — 34%, закупили надто багато — 22%.

 

Поза межами Євросоюзу найбільш марнотратними є Сполучені штати Америки.

Америка

Як зазначено у звіті WRAP (Waste and Resources Action Programme), щороку у США 60 млн тонн продовольства стають харчовими відходами вартістю близько $162 млрд. Середній американець викидає у 10 разів більше їжі, ніж мешканець Південно-східної Азії, і у 50 разів більше, ніж житель США у 1970-х роках. Експерти дійшли до висновку, що скорочення втрат їжі хоча б на 15% дозволило б щороку нагодувати 25 млн людей.

Шокуючі факти про харчові відходи у США (інфографіка)

Натисніть на малюнок щоб збільшити.

Голод у світі та екологічна ситуація є двома найбільшими і найважливішими проблемами усього людства. Скорочення кількості харчових відходів і втрат є шляхом до вирішення їх обох.

Найефективніші стратегії по боротьби із марнотратством у розвинених країнах включають покращення комунікації між виробниками і торгівцями, для уникнення перевиробництва, удосконалення системи маркування продуктів. А, також, достатнє інформування виробників та споживачів про економічні та екологічні наслідки харчових відходів, і про способи їх зменшення.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.