Обід у сучасному ритмі життя - корисно, смачно та економно

Ще зовсім недавно люди рідко виходили із дому із єдиною тільки метою поїсти. У радянські часи мама або дружина готували виключно вдома. За сімейними вечерями та обідами проходило багато часу, а похід до ресторану був справжнім святом.

Але зараз харчування поза домом стало звичайним та буденним. У сучасному темпі життя, у обідню пору ми найчастіше знаходимося поза домом — на навчанні або роботі. Проте,щоденне харчування у кафе або ресторанах влітає в копієчку і, на жаль, не завжди нам по кишені.

Як мінімізувати витрати на обід, при цьому не голодуючи і не вдаючись до крайніх заходів, щоб економити, але не відчувати себе обділеним? Давайте розберемося.

Чоловік їсть бутерброд

Беремо обід з дому

Звісно, найвигідніший варіант — брати із собою на роботу/навчання обід з дому. Ми вже давно визначились, що домашнє харчування — найвигідніше із усіх боків — це корисно та дешево.

Більшість офісів обладнанні кухнями із холодильником та мікрохвильовкою, що дозволяє брати із собою на роботу обід з дому. Приготуйте обід вдома з вечора або вранці. Насправді, це не потребуватиме багато зусиль, адже мова йде не про вишукані делікатеси. Достатньо простого і збалансованого обіду: гарнір,м'ясо/риба, салат. Не забудьте подбати про посуд — спеціальні зручні контейнери, які зберігають страву і є зручними у транспортуванні. До такого посуду є усього дві вимоги — герметичність та матеріал, призначений для їжі та розігрівання у мікрохвильовці (якщо потрібно).

Якщо таких умов немає, то приготуйте щось, що може зберігатись поза холодильником протягом декількох годин — таких варіантів, також, достатньо, або ж ходіть на обід у заклади громадського харчування. Цей варіант, звісно, є дорожчим, але і у такому випадку можливо економити.

Не відмовляйтесь від обіду взагалі. Якби вам не здавалося, від сніданку до вечері досить великий проміжок часу — їсти захочеться однозначно. Тоді у хід підуть снеки — і, навіть, якщо це будуть сухофрукти, йогурт або горіхи, - замінити повноцінний прийом їжі вони не можуть. До того ж, витрати на такі закуски обійдуться дорожче, ніж собівартість порції гарячої страви.

Обід у контейнері

Основні правила обіду на роботу

  • Не кількість, а якість. Ваш обід під час роботи або навчання не повинен бути великим та важким — адже, якщо ви переїсте, то відчуватимете сонливість, тяжкість у шлунку та голові. Тим не менш, якщо ви пообідаєте вміру, то зможете насолодитися повноцінною вечерею. З'їжте не більше, ніж потрібно вашому організму.

  • Хороший обід не повинен бути “моно” - наприклад, тільки каша, або тільки котлета. Покладіть у свій робочий обід декілька інгредієнтів: складні вуглеводи, які продовжать відчуття ситості (овочі, цільнозернові продукти), жири — рослинні олії, авокадо, горіхи, насіння, клітковина для здорового травлення (бобові, овочі, несолодкі фрукти, висівки). А ось від швидких вуглеводів із борошна вищого ґатунку, солодощів краще уникати: насичують вони ненадовго, уже через годину після такого обіду рівень цукру у крові падає настільки, що тягне з'їсти чергову шоколадку.

  • Більше овочів. Приблизно половину вашого обіду повинні складати овочі: вони легко засвоюються, але не викликають сонливість після їжі, дають енергію та, завдяки своїм ферментам, допомагають засвоюватись усьому обіду.

  • Бобові краще м'яса. Соковитий шматок яловичини або свинини, що потрапив до шлунку, зробить усе, щоб ви охолонули до своїх робочих обов'язків: усі внутрішні ресурси організму витрачаються на травлення складної їжі. Краще засвоюється м'ясо птиці. Але найбільш підходящий спосіб набратись сил під час обіду — рослинний протеїн — квасоля, горох, нут, тофу, сочевиця, горіхи та насіння. А свій законний шматок м'яса можна з'їсти на вечерю, якщо захочеться.

  • Напої. Найкращий варіант — натуральний йогурт або кефір, за умови, що є можливість поставити його у холодильник або у холодне місце. На “другому місці” - чай та кава, а краще — какао, але не розчинні або з пакетиків,а натуральні. Із цим проблем виникнути не повинно — зараз багато офісів обладнанні кавоварками, тому є можливість заварити хорошу каву та чай. А якщо ні — завжди можна взяти з собою термос або термокружку із напоєм з дому.

Склад обіду

Обіди у кафе

Майже усі заклади швидкого харчування пропонують знижки у конкретні дні або час доби — так звані “щасливі години”. Це, зазвичай, є вирішальним фактором у виборі кафе/ресторану для обіду. Такі знижки переважно у години, коли відвідуваність закладу харчування мінімальна, тому це може бути незвичний для обіду час — наприклад, з 15:00 до 17:00 години. Це ідеальний варіант, якщо ваш робочий графік дозволяє самому визначити обідню годину. 

Кафе та ресторани, особливо, ті, які знаходяться біля офісів або навчальних закладах часто, також, мають акційні пропозиції, на кшталт “суп дня” або-що — пропонують конкретні страви за меншою ціною, що є дуже вигідним.  

І, звісно, не забувайте про програми лояльності, як і в супермаркетах. Якщо є якийсь заклад, до якого ви навідуєтесь обідати регулярно — просто гріх не цікавитись, які заощадження він пропонує постійним гостям.

Під час обіду у кафе/ресторані не спокушайтесь на різні рекламні та піар-ходи, відмовтесь від десертів або напоїв. Пам'ятайте, що у даному випадку, ви прийшли сюди із метою пообідати. Замовляйте прості та поживні страви, і не більше, ніж ви з'їли би на обід вдома.

Дуже хороший варіант — комплексний обід. Така пропозиція є майже у всіх кафе та ресторанах у обідній час. Меню такого обіду, зазвичай включає прості страви — перше, друге, салат та напій. А ціна його виходить дешевшою, ніж при замовленні кожної страви окремо.

Обід у кафе



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.