Октоберфест - грандіозне свято пива

Октоберфест - наймасштабніший у світі фестиваль пива, який проходить у німецькому місті Мюнхені, столиці Баварії. Він починається у передостанню суботу вересня, а закінчується у першу неділю жовтня. Щороку Октоберфест збирає біля 6 мільйонів гостей.

Історія та традиції фестивалю

Народження найбільшого  у світі фестивалю пива датоване 12 жовтням 1810 року. Як розповідає нам історія, цього дня баварський кронпринц Людвіг, згодом король Людвіг I, одружився із принцесою Терезою Саксонія-Хільдбургхаузен. Для того щоб дати можливість простолюдинам прийняти участь у церемонії, благородна пара вирішила влаштувати грандіозне весілля для своїх підданих на декількох пасовищах поза межами міста Мюнхена. Усього на святкуванні зібралось біля 40 тисяч щасливих баварців. А місцина, де відбулося дійство, з тих пір отримала назву "Theresienwiese", що означає "Луг Терези" - на честь принцеси. Схоже, що Людвіг був закоханим до нестями, оскільки святкування повторювалося кожного року у річницю їхнього весілля. А сьогодні "Theresienwiese" (відомий серед місцевих жителів, як "Wien's" - луг) досі є місцем щорічної грандіозної події - мюнхенського фестивалю пива Октоберфест.

Луг Терези
Як не дивно, але родзинкою програми найпершого свята у 1810 році були кінські перегони, і аж ніяк не пиво. Проте, це непорозуміння найближчим часом виправили - любов баварців до пива виявилася сильнішою за пристрасть до кінного спорту. Вже у 1814 році німецький поет Ахім фон Арнім повідомив, що на святі була достатня кількість пивних будок, де кожний бажаючий міг отримати пінний напій у півлітрових олов'яних кухлях. Врешті-решт, перегони були виключені з програми свята. Натомість, немов передвістя традиції, з'являлося все більше яток, де натовп міг підтримувати гарний настрій частуючись пивом, а тривалість дійства згодом була продовжена на декілька днів.

У перші роки організація свята лягала на плечі королівського подружжя, але вже у 1819 році обов'язки підготовки та проведення світа були передані міській раді Мюнхена. У 1811 році, в рамках святкування Октоберфесту, була проведена перша сільськогосподарська виставка, яка проводиться і до цього часу.
У 1872 році Октоберфест вперше був перенесений на кінець вересня, оскільки в цю пору погода в Мюнхені є більш комфортною, ніж у середині жовтня. Починаючи з 1904 року і дотепер, Октоберфест триває 16 днів: свято розпочинається в передостанню суботу вересня, а закінчується в першу неділю жовтня. Якщо ж останній день припадає на 1 або 2 жовтня, то святкування продовжується до 3 числа (день об'єднання Німеччини). Протягом цих шалених днів колись пасовищний луг Терези покривають десятки пивних павільйонів: серед них 14 великих павільйонів, які вміщують від декількох тисяч до понад одинадцять тисяч гостей одночасно у найбільшому шатрі Октоберфесту - Hofbräu-Festzelt (включно із пивним садом біля шатра), - а також, 21 павільйон місткістю до тисячі осіб.

Наприкінці 19 століття Октоберфест усе більше стає схожим на свято, яке ми бачимо сьогодні. У 1880 році була проведена електрифікація пивного фестивалю. А згодом пивоварні заводи, на численніпрохання відвідувачів, побудували великі шатра, а атракціони і танцювальні майданчики винесли поза межі пивних павільйонів. У 1881 році розпочався продаж смажених ковбасок та курей, а у 1892 - з'явилися літрові скляні кухлі, в які і до сьогодні розливають святкове пиво.
Офіційною прелюдією до Октоберфесту вважається парадний в'їзд власників пивних яток і атракціонів, їх сімей та духових оркестрів, виступи яких можна потім почути у пивних павільйонах.

Парадна хода
Така традиція виникла у 1887 році, коли луг Терези знаходився поза межею Мюнхена. Парадна хода починається рівно о 10:50 у центрі Мюнхена. У кінці шляху пивна колона, яка складається із близько 100 учасників, проходить під аркою у північній частині лугу Терези та потрапляє до відповідних шатрів. На сьогоднішніх Октоберфестах пивну ходу очолює на святковій упряжці обер-бургомістр Мюнхену із символом міста - мюнхенською дитиною.

Після пивного параду, о 12 годині дня обер-бургомістр міста у найстарішому пивному шатрі - Шоттенхаммель - вбиває у дерев'яну затичку першої бочки октоберфестівського пива кран за допомогою спеціального молотка. Завершення цього процесу супроводжується вигуком " O’zapft is!" ("Відкупорено!"). І після цього Октоберфест вважається офіційно відкритим. Право випити перший кухоль пива, згідно із традицією, належить прем'єр-міністру Баварії. Подальший салют із дванадцяти пострілів сигналізує власникам пивних шатрів і яток про старт обслуговування відвідувачів. Цю традицію заснував обер-бургомістр Томас Віммер  у 1950 році. Для того, щоб відкрити першу бочку святкового пива, йому довелося зробити 19 ударів. А рекорд у цій справі належить обер-бургомістру Крістіану Уде - йому вдалося вбити  кран у дерев'яну затичку із першого удару - у 2006 році.

Відкупорення пивної бочки
Грандіозний костюмований парад Октоберфесту проходить у першу неділю фестивалю і розпочинається о 9:45. Вперше він відбувся у 1835 році на честь срібного весілля Людвіга І та принцеси Терези, а з 1950 року парад став невід'ємною частиною пивного фестивалю Октоберфест. Відбувається це дійство наступним чином. Приблизно 9500 людей представляють різноманіття історичних та національних костюмів, звичаїв та народних танців. Окрім общин у національних костюмах, стрілецьких спільнот, музичних груп, оркестрів та 40 святково прикрашених кінних екіпажів із баварських регіонів, у параді приймають участь представники Італії, Хорватії, Австрії, Польщі та Швейцарії. Вони рухаються від будівлі Баварського парламенту, яка знаходиться на вулиці Максиміліана, через центр Мюнхена до лугу Терези, долаючи шлях довжиною сім кілометрів.

Вбрання Октоберфесту
До участі у Октоберфесті за традицією допускають лише шість старовинних баварських пивоварень: Augustiner, Hacker-Pschorr, Hofbräu, Löwenbräu, Paulaner та Spaten-Franziskaner-Bräu. Кожне шатро та невеликі пивні ятки представляють одну із цих пивоварень. Починаючи із 1871 року, для свята вариться спеціальне березневе пиво - Oktoberfest Märzen або Oktoberfestbier - із вмістом алкоголю 5,8-6,3 %, але і баварські світлі лагери (Helles, Lager Hell) представлені на фестивалі у великій кількості.

Якщо хтось із відвідувачів вирішить урізноманітнити свою пивну карту - можна знайти на території Терезинського лугу невеличкі ятки, де продається не святкове, проте знамените на весь світ мюнхенське пшеничне пиво (Weissbier). Крім того, там можна знайти й інші алкогольні та безалкогольні напої: від молодих вин, шампанського, коктейлів та лікерів до горілки та шнапсу.

У якості закусок до пива на Октоберфесті великою популярністю користуються брецелі - величезні кренделі діаметром 10-15 см, свинячі окісти, смажені кури, фірмові мюнхенські ковбаски, капустяний та картопляний салати, запечена риба, і ще багато різних смаколиків.

Пивні павільйони працюють з 10:00 у будні та 9:00 у вихідні та святкові дні, і до 23:30. Останнє пиво відпускається до 22:30. Лише знамените шатро Майкла Кефера (Käfers Wiesn-Schänke), яке вміщує 3 тисячі осіб, із яких 1900 місць знаходиться у чудовому пивному саду, працює до 00:30, а останній кухоль пива тут можна замовити до 00:15. А невеличкі винні ятки можуть працювати і до 1 години ночі. Таверна Майкла є не просто затишним місцем на Октоберфесті, а й справжньою знахідкою для гурмана - саме тут можна спробувати традиційні страви баварської кухні, хрустку смажену качку, відбивну з м'яса косулі та інші делікатеси, рецепти яких були створенні спеціально для Октоберфесту.

Із року в рік у величезних пивних залах, під музику місцевих оркестрів, збирається понад 6 мільйонів любителів пива зі всієї земної кулі. Правда, 70% відвідувачів є мешканцями Баварії. Згідно зі статистикою, три чверті баварців та кожен третій мешканець Німеччини відвідали Октоберфест.

Хоча ціни на пиво постійно зростають (наприклад, у 2002 році - від 6,3 до 6,8 євро за літр пива, а у 2012 - від 9,1 до 9,5 євро), кількість бажаючих побувати на фестивалі не зменшується, а кількість випитого пива усе збільшується. Так, у 2010 році Октоберфест відвідали 6,4 мільйони людей і випили 7,1 млн літрів пива, а у 2011 - тут було на 500 тис більше відвідувачів, котрі випили 7,5 млн літрів пива. На цю кількість припадає біля 30% річного виробництва пива усіх пивоварень Мюнхена разом узятих. Незважаючи на море випитого пива, рекорд відвідуваності фестивалю за останні роки побити не вдалось - у 1985 році Октоберфест відвідали 7,1 млн осіб.

У 2012 та 2013 роках на фестиваль пива завітало біля 6,4 млн людей, а випили 6,9 та 6,7 млн літрів пива відповідно. Зменшення кількості випитого пива пов'язане із прохолоднішою погодою восени 2013 року. Найдорожче пиво на святі коштувало 9,5 євро за літр у 2012 році, а у 2013 разом із черговим підвищенням цін рекордна ціна пива на Октоберфесті сягнула 9,85 євро за літр.

Пиво на Октоберфесті
Не можна не згадати про атракціони які працюють на фестивалі пива - від традиційних каруселей, які є учасниками розваг уже більше 80 років, до американських гірок, оглядових коліс та симуляції вілного падіння із 66 метрової висоти. У 2011 році свої атракціони на Октоберфесті представили 172 компанії. А кожний вівторок фестивалю вважається сімейним святом - з 12:00 до 18:00 на більшість розваг діють вигідні знижки.

У рамках Октоберфесту, також, проводиться сільськогосподарська виставка, але лише раз на чотири роки. У 2012 році відбулась ювілейна 125 виставка, у якій прийняли участь 650 представників сільського та лісового господарства,  а також, харчової промисловості. Протягом дня на виставці можна було придбати різноманітні фермерські продукти, а разом із маленькими дітьми поглянути на шоу-номери з тваринами.

Великі пивні шатра фестивалю

Вибрати правильне місце для проведення часу на легендарному пивному фестивалі Октоберфест є нелегкою справою. До уваги та послуг гостей свята пропонуються 14 великих пивний шатрів та 2- павільйони меншої місткості. Кожне місце відрізняється цікавими особливостями оформлення, розважальною програмою, різноманіттям страв і, звісно ж, пивом. Давайте розглянемо найбільші шатри Октоберфесту.

Шатри октоберфесту
Якщо ви надаєте перевагу не надто шумним місцям і ще й не знайшли свою другу половинку, обов'язково відвідайте пивне шатро "Hippodrom". Воно вміщує до 3200 гостей всередині павільйону та до 1000 у пивному саду. Тут традиційно збираються молоді цінителі пивної культури, тому, атмосфера легкого флірту та веселого кокетства є однією із яскравих рис закладу. У палатці подається пиво від пивоварні " Spaten-Franziskaner-Bräu", а по середам відкривається, також, чудовий бар ігристих вин. "Іподром" пропонує своїм гостям поласувати стравами фірмової кухні, котра не залишить байдужим навіть найвимогливішого гурмана. Що стосується музичного супроводу - власники шатра, Зепп Кретц із родиною, окрім виступу " Die Münchner Zwietracht" по вечорам, пропонують, також, достойно оцінити творчість джазового оркестру, у виконанні яких можна почути як душевні романтичні композиції, так і запальні ритми. А для тих, хто палить, тут у шатрі "Hippodrom" передбачена спеціальна тераса.

Шатро "Armbrustschützenzelt" позиціонує себе, як місце зібрання стрілків із арбалета. Ще починаючи із 1895 року, тут щорічно проводяться змагання з цього виду спорту. Тут може поміститися до 5830 осіб всередині та до 1600 ззовні. Окрім пристрасті до стрільби, власники цього шатра демонструють також, завзяту турботу про здоров'я своїх гостей. Тому, що б ви не замовили попоїсти - смажене курча, свиняче коліно або ж традиційні баварські ковбаски з квашеною капустою - можете бути впевненими у високій якості та відмінному смаку страви. А запивати кулінарні шедеври господарі, сім'я Петера Інзелкаммера, пропонують легендарним пивом " Paulaner". Також, досить вагомим аргументом на підтримку відвідин "Armbrustschützenzelt" є гра духового оркестру " Unterbrunner Blasmusik".

Не менш відомим за мюнхенський "Хофбройхаус", є оздоблений гірляндою з хмелю павільйон "Hofbräu-Festzelt". Він може вмістити до 6898 гостей всередині та 3022 ззовні. Це місце збирає гостей з усіх куточків світу, а найчастіше тут можна зустріти американців та австралійців. Господарі закладу, Марго і Гюнтер Штайнберг, окрім традиційних пропозицій Октоберфесту, придумали різного роду "бонуси" для своїх гостей. Наприклад, опівдні фірмові делікатеси та напої продаються за зниженими цінами, а у вихідні гостей розважає музична група "Münchner Geschichten".

Дуже незвичайною є ідея оформлення павільйону "Hacker-Festzelt" - стеля шатра у ніжно-голубих тонах, оздоблена веселими хмарками та зірками. Павільйон може розмістити 6950 осіб всередині та 2350 - у пивному саду. Власники закладу, Тоні та Крістел Ройдерер, пропонують своїм гостям буквально піднятися із землі на небо. "У оточенні хмаринок та зірок, із гальбою холодного пива "Hacker-Pschorr" у руці, ви справді відчуваєте себе ніби на небесах Баварії" - стверджує їх лозунг. А щоб дати можливість усім охочим час від часу усе ж спускатися із небес на землю, у шатрі, крім духового оркестру "Kirchdorfer", грає ще й запальний рок-н-рольний бенд "Cagey Strings". За інформацією з перших уст, щоб зібрати небесне шатро довжиною 90,5 і шириною 58 метрів,потрібно 9 тижнів, а щоб розібрати - 4.

Пивний шатер "Hacker-Festzelt"
Одним із найбільших  - до 6000 місць всередині та до 4000 назовні - і по-справжньому важливим є павільйон "Schottenhamel". Саме у ньому кожного року у визначений день рівно о 12 годині мер Мюнхена, наразі це Крістіан Уде, відкриває першу бочку сезону та вигукує традиційне "O'zapft is!" ("Відкупорено!"). Після цього усі інші павільйони Октоберфесту також розпочинають свою роботу. Стосовно своєї почесної місії мер висловив думку під час відкриття фестивалю 2012 року: "Це так весело, що ви можете звикнути до цього. Але у 2013 році, можливо, це буде востаннє, оскільки у 2014 році у Мюнхені обирається новий мер".

У шатра "Winzerer Fähndl" на 8450 місць всередині і 2450 ззовні, яке розташоване на сонячному боці Терезинського лугу, є свій власний пивний сад. Там надзвичайно приємно посидіти теплої осінньої днини та випити святкового пива "Paulaner Oktoberfest". Про комфорт гостей павільйону ретельно дбають господарі Петер та Арабелла Понграц, прикрашаючи його традиційними баварськими декораціями.

У павільйоні "Das Schützen-Festzelt", який вміщує до 5440 гостей всередині, надзвичайно готують порося - ніжне м'ясо просто тане в роті. Цей дуже затишний павільйон є місцем зустрічі відвідувачів усіх вікових категорій, незамінним атрибутом яких є, звісно, кухоль пива "Löwenbräu". Окрім цього, тут, протягом більш ніж 110 років, проводяться змагання зі стрільби.
Улюбленим місцем гурманів є павільйон "Käfer's Wies'n-Schänke". Він має близько 1160 місць всередині, до 200 місць на критій веранді, а, також, до 1900 - у пивному саду. тут кухар-чарівник готує відбивну з м'яса косулі, хрустку смажену качку та інші делікатеси, рецепти яких були створені спеціально для Октоберфесту. У павільйоні Майкла Кефера розливається фестивальне пиво "Пауланер". На відміну від інших закладів, цей працює до 00:30, що значить, що потрапити сюди після 23:00 майже неможливо - усі місця резервують наперед.

Цікавим є шатро "Weinzelt", яке може вмістити до 2500 гостей всередині та 500 зовні. У ньому, окрім пива - лише " Paulaner Weissbier", яке розливається у бокали для пшеничного пива об'ємом 0,5 літра і відпускається лише до 21:00, - гостям пропонують скуштувати більше 15 сортів чудових вин, у тому числі, ігристих. Господарі "Weinzelt", також, володіють мережею ресторанів у Мюнхені, тому, можна з впевненістю сказати, що рівень обслуговування у шатрі змусить вас ще не раз повернутися до цього гостинного закладу.

У шатрі "Bräurosl" - до 6200 місць всередині та 2200 ззовні - відвідувачів тішить ліричними "йодлерськими" піснями миловидна виконавиця. Вперше шатро було встановлено у 1902 році, а у 1913 році його площу розширили аж до 12000 місць. Із 1936 року воно знаходиться у руках однієї родини власників - Хайде. Тут можна випити пиво "Hacker-Pschorr", а традиційні німецькі страви порадують вас своїм смаком і якістю.

У "Augustiner-Festhalle", який вміщує до 600 гостей всередині та 2500 ззовні, щовівторка проводиться, так званий, "дитячий день". Протягом цього часу ціни настільки тішать око та гаманець, що сюди простують усі родини мюнхенців та гостей міста. Павільйон "Августинер" є не тільки однієї із найбільш приязних на фестивалі пива Октоберфест, а й єдиним місцем, де досі наливають святкове пиво "Augustiner Oktoberfest" із справжніх дубових бочок, а не металевих, обшитих ззовні дошками.

Ще одним, надзвичайно популярним на фестивалі пива шатром, яке неможливо не помітити , є "Löwenbräu-Festhalle". Вхід до нього охороняє величезний - висотою 4,5 метри - кам'яний лев, який час від часу пронизує гамір натовпу своїм величним риком. Це шатро - улюблене місце зустрічі членів відомого футбольного клубу "Мюнхен 1860", яких за їх герб із зображенням царя природи прозвали "левами". Розміри шатра дають можливість запропонувати любителям пива 5700 критих місць та 2800 місць на відкритому майданчику поблизу. Господарі закладу, Людвіг Хагн і Штефані Шпендлер, частують гостей пивом "Löwenbräu" та традиційними німецькими гостинцями. А музичний супровід від "Bert Hansmaiers Heldensteiner" забезпечить вам святковий настрій.

Пивний шатер Löwenbräu
Незвичайним є павільйон "Spatenbräu-Festhalle" - до 5900 місць всередині та 1500 ззовні. Тут при вході зустрічають гостей ароматним та апетитним смаженим биком на рожні. Власне, саме така реклама найбільш красномовно розповідає вам про те, чого слід очікувати всередині. У шатрі вам запропонують неймовірну кількість страв, основою яких є м'ясо цієї тварини. При цьому, меню викликає в гостей справедливе збентеження  - тутешні кухарі, судячи з усього, вирішили довести, що з м'яса бика можна приготувати абсолютно будь-які ласощі. А, щоб хоч якось віддати шану ні в чому не винним створінням,  у центрі шатра встановлено спеціальний стенд, на котрому пишеться ім'я та вага бика, із якого приготована страва. За назвою шатра, також, можна здогадатися, що розливають тут "Spaten Oktoberfest".

І, врешті-решт, для тих, кому набрид смак смаженого м'яса, спеціально відкрита ексклюзивна рибна палатка - "Fischer-Vroni", яка може вмістити до 2690 осіб всередині та 700 ззовні. Тут вас почастують смачнючою рибою на грилі. Судак, сиг або форель - ви можете обрати будь-який інгредієнт та страву, і її приготують для вас ідеально. А запивати це все можна буде пивом "Augustiner Oktoberfest". Для повного задоволення та атмосфери свята, для вас зіграють мюнхенські музиканти "Sepp Folger".


Цікаві факти про фестиваль

  • У 1992 році Октоберфест був занесений до Книги рекордів Гіннесса як найбільший у світі фестиваль пива.

  • Традиція переривалася усього декілька разів, через епідемію холери або під час світових війн. Після Другої світової війни фестиваль був відкритий аж у 1949 році.

  • "Візе" або "візн" ("Wien's" - луг) - саме так баварці називають своє свято. Октоберфест - це назва для туристів та гостей. Жоден баварець не дозволить собі спитати: "Ви йдете на Октоберфест?". Поважаючий себе баварець спитає: "Ви йдете на Візе?".

  • Крадіжка пивних кухлів на фестивалі набула таких розмахів, що вважається неофіційним видом спорту серед гостей Октоберфесту. У 2009 році охорона зафіксувала 145 тисяч спроб крадіжки.

  • У 2010 році фестиваль пива Октоберфест відсвяткував своє двохсотліття.

  • Дресс-коду, як такого, на фестивалі пива немає, проте, багато хто із гостей та учасників фестивалю схиляються традиційного баварського вбрання - жіночого сарафану "дриндель" та чоловічих шкіряних штанів. На сарафані обов'язково повинен бути невеличкий елегантний фартушок із зав'язаним з лівої сторони бантом.

  • Для відвідувачів фестивалю, які не знають міри у споживанні алкоголю, у межах Октоберфесту є спеціальний термін "пивні трупи".

  • У цьому, 2014, році Октоберфест розпочнеться о 12:00 годині 20 вересня і закриє свої віконниці 2 жовтня о 23:30 годині.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.