Що таке термопот

Раніше ніякої альтернативи не було. Хочеш швидко скип'ятити воду на чай — купуй електрочайник. Сьогодні ж з'явився ще один корисний прилад під назвою термопот. Чим же він відрізняється від чайника і що краще купити для повсякденного використання?

Що таке термопот

Прилад дуже схожий на електрочайник, однак має рід особливостей:

  • Вода у ньому залишається гарячою протягом декількох годин.

  • Його об'єм більший.

  • Використовує менше електроенергії при підігріванні.

Почнемо з того, що ємкість термопота завжди більша, ніж в електрочаника. Стандартний чайник вміщує 1,5-2 л води в середньому. Щоб налити у чашку воду, його потрібно підняти, переставити з місця на місце або нахилити. А ось у термопот ми можемо залити до 5 л води, і піднімати не потрібно. Достатньо просто поставити чашку під носик і натиснути кнопку. Це дуже зручно для дітей, хворих та слабких людей, інвалідів, яким важко нахиляти та утримувати важкий, наповнений рідиною посуд.

Але головна відмінність у тому, що термопот після закипання може підтримувати температуру води всередині колби постійною, і нагадує тим самим термос.

У багатьох моделях можна самостійно вибрати рівень температури. Періодично пристрій буде включатись і підігрівати воду. Чайник же такою можливістю не володіє.

Потужність у термопота є меншою, тому перший раз кип'ятити воду він буде значно довше, ніж електрочайник. Проте після того, як вода закипить, на повторний підігрів знадобиться близько хвилини. Такі властивості є дуже зручними для великої сім'ї або робочого колективу.

Загадайте, як часто ви питаєте, чи давно кипів чайник, і якщо він встиг хоч трохи вистигнути, то натискаєте кнопку та чекаєте повторного закипання. З термопотом час очікування значно скорочується, а разом з цим економиться і електроенергія. До того ж рідина вистигає набагато повільніше за рахунок теплоізольованої колби.

 ТермопотЕлектрочайник
Об'єм3-6 л1-2 л
Потужність0,7-0,8 кВт0,8-3 кВт
Додаткові можливостіДисплей, дозування води, підігрів до потрібної температури, ручна помпаОбертання на 360 градусів, фіксація кришки, підсвітка

Термопот

Загальні характеристики

Обидва прибори нагріваються за рахунок електрики. І чайник, і термопот мають спіралевидний або дисковий нагрівальний елемент Краще всього, якщо він закритий, оскільки у такому випадку на ньому не утворюється накип.

Для зручності визначення кількості рідини чайник та термопот оснащені шкалою. Поглянувши на неї, ми можемо дізнатися, чи потрібно підливати воду.

Найпоширенішим матеріалом для корпуса є пластмаса. Чайники зустрічаються також і керамічні, і металеві, і скляні. Термопоти в основному зверху пластикові, а всередині знаходиться колба з металу або скла. Хоча зустрічаються і повністю металеві або скляні моделі.

Вартість термопота зазвичай є вищою ніж вартість чайника.

Режими термопота

Недоліки термопота

  • До недоліків термопота можна віднести його серйозні розміри, які мають суттєве значення при використанні приладу у малогабаритних квартирах.

  • Корпус нагрітого термопота має температуру понад 40 градусів, що є мінусом у спекотну пору року.

  • Ємкість термопота напряму пов'язана із часомі його первинного нагрівання, якщо ємкість приладу становить понад 4 літрів, то час кип'ятіння буде приблизно пів години.

  • Наразі на ринку є багато неякісних моделей, для яких характерними є тривалий час закипання води, неприємний запах через використання неякісних матеріалів, що зовсім не виправдовує досить високу вартість приладу. 

Підсумовуючи усе вищесказане, можна сказати, що для великого колективу або постійного споживання гарячої води вигідніше купувати термопот. Якщо ж нам потрібний кип'яток усього 1 або 2 рази на добу, то краще придбати простий електрочайник.

Чайник-термопот



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.