Шоколад у Львові

Завоювання Львову шоколадом

Європа дізналася про шоколад у 16 столітті. Проте, у ті часи, шоколад був досить цінним та елітним продуктом, що давало можливість насолоджуватись ним лише аристократії. Згодом, а саме у 18 столітті, ціни на какао знизилися, і шоколад став доступний і пересічним мешканцям Львову.

Перша львівська цукерня з'явилась на початку 19 століття завдяки швейцарському кондитеру Домініку Андреоллі. Розташувалась вона на сучасній площі Ринок і була настільки популярною, що дорога від цукерні до Театральної вулиці отримала назву пасажу Андреоллі.

У 80 роках цього ж століття фабрика цукрів, какао та чоколяди “Бранка” зарекомендувала себе як найпотужніша та найстаріша кондитерська мануфактура, яка постачала свою продукцію до усіх куточків Європи.

На початку 20 століття чи не у кожній будівлі сучасних проспектів Тараса Шевченка та Свободи були розташовані цукерні, завжди раді побалувати смачними солодощами та кавою. Цим же часом у Львові датується і заснування Товариства цукерників Галичини й Буковини.

У 1910 році розпочинає свою діяльність кондитерська фабрика “Газет” - також відома як одна з найбільших у Європі. Кондитерські фабрики “Газет” та “Бранка” є предками відомого усім сучасного підприємства “Світоч”. Як вказують дані, щороку ці дві фабрики виробляли більше 2 тисяч тонн солодкої продукції.

Однією із найвідоміших тогочасних цукерень була цукерня Залевських, яка, до речі реалізовувала вироби саме цих двох фабрик. Її, також, прославив відомий усьому світу фантаст Станіслав Лем, родом зі Львова.

Так він описав цукерню у книзі спогадів “Високий Замок”: “Зі всіх приваб Львова мене найдужче полонила цукерня Залевського. Вітрини становили собою справжню сцену з металевих рам, на якій по кілька разів щороку змінювалися декорації, тлом для яких були розкішні статуї та фігури з марципанів. На зимові свята цукрові Миколаї мчали на санях, запряжених кіньми, а з їхніх лантухів висипалася лавина солодощів. На вкритих глазур'ю полумисках спочивали шинки і риби в драглях, хоча насправді вони були теж марципанові з бісквітною начинкою. Навіть скибочки цитрин, що просвічували з-під драглів, були витвором кондитерської фантазії... Тістечка тут коштували 25 грошів, досить дорого, якщо зважити, що велика булка вартувала п'ять, а цитрина біля десяти. Але, вочевидь, таки слід було платити за всю цю панораму, за солодкі вражаючі батальні сцени цукеркових вояків, гармат, коней.”

Шоколадна крамниця

Після закінчення Першої світової війни, у загальній хвилі розквіту кондитерських закладів, заснована кондитерська фабрика “Фортуна нова”. Заснована вона була Клементиною Авдикович-Глинською, співвласником фабрики був не хто інший, як митрополит Адрей Шептицький. Оформленням фірмових пакувань кондитерської фабрики займалися такі відомі майстри, як Олекса Новаківський, Левицький, Ковтун. Саме кондитерською “Фортуна Нова” була створена серія шоколаду “Солодка історія України”, із зображеними на обгортках портретами відомих історичних постатей. Незважаючи на видатну продукцію, яка постачалась навіть до Нью-Йорку, кондитерська фабрика майже увесь час свого існування провела у боргах.

У повоєнний період, кондитерська справа відроджувалася, проте, радянською владою вважалося недоцільним існування дрібних цехів. Тому, у 50 роках у Львові відстояли свої позиції тільки дві фабрики: імені Кірова (виробляла шоколад, мармелад, вафлі, халву та ірис) та “Більшовик” (карамель, драже, борошняні солодкі вироби, не виробляла шоколаду). У 1962 році обидва виробництва, а, також, Чортківська кондитерська фабрика, об'єднуються у фірму “Червона троянда”, що згодом була перейменована у “Світоч”.

Найстаріше львівське шоколадне виробництво “Світоч” сьогодні

На сьогоднішній день виробництво “Світоч”, традиції виробництва шоколаду якої налічують понад 130 років, є частиною міжнародної компанії “Нестле”.

За словами майстрів, рецептура солодощів перевірена роками, проте, кожного разу вдосконалюється, те саме стосується і пакування. Сьогодні “Світоч” може похвалитися масштабними лініями з виробництва шоколадних плиток, вафель та різноманітних цукерок із шоколаду, таких як “Ромашка”, “Стожари”, “Зоряне сяйво” та інші. А перед Великодніми святами обсяги виробництва завжди збільшуються.

Світоч

Простір смаку та творчості Львівської майстерні шоколаду

Шоколадні традиції, а, також, розмах кав'ярні Залевського у наш час відтворює Львівська майстерня шоколаду. Львівська майстерня шоколаду працює із 2009 року. Усі продукція виробляється вручну із найкращого бельгійського шоколаду за старовинними галицькими рецептами. Величезні скляні вітрини дозволять вам спостерігати за роботою майстрів та побачити увесь процес створення шедеврів із шоколаду. Львівська майстерня шоколаду пригостить вас шоколадним смаколиком на будь-який смак: чи то витончена плитка білої, молочної або чорної чоколяди, чи шоколадна брила або славнозвісні шоколадні трюфелі. Також, тут ви можете знайти справжні витвори мистецтва із шоколаду: від картин до вишуканих шоколадних скульптур.

До речі, майстри Львівської майстерні шоколаду кажуть, що шоколад із губ та пальців витирати серветками або носовичками категорично заборонено. Єдина рекомендація — обережно злизувати, щоб не втратити жодної крихти шоколадної насолоди.

Львівська майстерня шоколаду

Свято шоколаду у Львові

З 17 по 19 жовтня 2014 року у Львові проходить VII свято шоколаду.

Найперше свято шоколаду у Львові було проведене 2 травня 2008 року на площі Ринок. Цього року святкове шоколадне дійство проходить у Львівському Палаці Мистецтв.

Свято шоколаду

Жодне свято шоколаду не обходить без святкової ярмарки шоколадних виробів: шоколад в усіх формах та виглядах, чорний, білий та молочний. Найкращі виробники шоколаду та кондитерські пропонують поласувати шоколадними трюфелями та цукерками на будь-який смак, запастися такими необхідними у господарстві шоколадними ключами та викрутками, і не забути прихопити з собою шматок шоколадної брили.

Шоколадні ключі


Також, тут на вас чекають улюблені усіма шоколадні фонтани, яблука у карамелі з різними посипками, шоколадні тістечка та льодяники. І куди ж без справжньої львівської кави, з якою шоколад смакує найкраще, кавових коктейлів, що прекрасно втамовують спрагу, та гарячого глінтвейну.

Естетичний голод усіх гостей свята шоколаду задовольнить галерея скульпторів. Кожного дня свята прямо на ваших очах шоколадні скульптори перетворюватимуть величезні брили шоколаду на витвори мистецтва.

Шоколадні скульптури


А шоколадні архітектурні шедеври, такі схожі на свої оригінали на площі Ринок, стануть частиною шоколадного міста Львів.

Шоколадне місто

Як і будь-яке свято, свято шоколаду не обійдеться без святкового столу. Свічник, посуд, інше столове приладдя і, навіть, страви — усе виключно із шоколаду — таке творіння представить відомий шоколатьє Валентин Штефаньо.

Шоколадний стіл Штефаньо

Для маленьких гостей свята шоколаду створена справжня шоколадна казкова країна. Тут маленькі кондитери зможуть навчитися готувати свої улюблені солодощі з шоколаду, а, також, виявити свої таланти та здібності або ж просто побути глядачем у шоколадному театрі. Для маленьких винахідників — конструювання із шоколадного LEGO та сертифікат “Юного винахідника Шоколадної Країни”, а для майбутніх вундеркіндів — шоколадна академія, разом із Baby Club та Doron English, де можна поринути у світ історії шоколаду.

Казкова шоколадна країна

“Світоч” та десертна майстерня, окрім своїх шоколадних виробів на ярмарці, пропонує усім бажаючим відвідати майстер-класи із приготування десертів з шоколаду. А за допомогою шоколадної пошти “Зі Львова з любов'ю”можна поділитись часточкою свята шоколаду із рідними та друзями з усього світу.

Майстер-клас від "Світоч"

У другий день свята шоколаду, 18 жовтня, відбудеться III чемпіонат кондитерів аматорів “Домашній кондитер”. Будь-хто з непрофесійних кондитерів, які знають креативні рецепти шоколаду та шоколадних десертів, зможуть презентувати свої вміння та поборотися за титул найкращого кондитера-аматора.

Тим часом чайна торгова марка “Greenfield” частуватиме усіх бажаючих величезним шоколадним тортом, вагою 100 кілограм, приготованим спеціально до свята шоколаду.

Шоколадний торт

А у третій день свята шоколаду можна буде відвідати майстер-клас та навчитися кондитерської майстерності у шеф-кухаря Citadel Inn Hotel & Resort Євгенія Сушка.

Протягом усього свята шоколаду усі гості стануть учасниками шоколадної лотереї. Усі квитки приймають участь у щогодинному розіграші призів: від шоколадних свічок від Львівської свічкової мануфактури до вечері на двох у найкращих ресторанах Львова. Також, у рамках свята шоколаду усі бажаючі зможуть відчути себе майстром та виготовити вагончик потягу із шоколаду, який згодом стане частиною величезної шоколадної залізниці. На гостей свята чекають креативний шоколадний модний показ, та фотосесія із шоколадною рамкою та точною копією фотоапарату з чистого чорного шоколаду.

Шоколадна рамка для фотографій

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.