Стоп-лист покупок - непотрібні продукти, які поглинають бюджет

Ми постійно чуємо або читаємо про продукти, які насправді не приносять жодної користі здоров'ю і не насичують наш організм необхідними поживними речовинами. Проте, кожного разу, прийшовши із магазину, все одно приносимо додому товари, які не тільки є шкідливими або безкорисними, а й без них цілком можна обійтись. Такі продукти, придбані під впливом реклами, вигідного розташування на полицях магазину, настрою або тимчасового пориву, завдають значного удару бюджету, збільшуючи витрати та зводячи нанівець усі спроби економити.

До вашої уваги — 10 товарів, які взагалі можна (і треба) не класти до свого продуктового кошику. Це буде корисним і для вашого здоров'я, і для бюджету. Переставши купувати ці товари, ви з часом помітите, що економити стає усе простіше, а покупки — усе вигіднішими.

Продукти швидкого приготування

Як було вже давно доведено вченими, бульйонні кубики, “мівіна”, каша із пакетиків, пакетовані супи, тощо — не найкращий вибір для тих, хто хоче харчуватись здорово та повноцінно. Окрім того, ці товари є вкрай шкідливими для бюджету на харчування. Якщо ви хочете навчитись раціонально та економно здійснювати покупки, відмовтесь від таких товарів назавжди.

Навіть, якщо ви не маєте часу варити зранку кашу (що, до речі займає від 10 до 30 хв часу), можна просто залити з вечора питним йогуртом звичайні вівсяні пластівці для варки і поставити у холодильник — на ранок ви отримаєте смачну та корисну кашу, яку можна з'їсти як у холодному вигляді, так і підігрітому. Ціна звичайних вівсяних пластівців або вівсянки буде у рази менша за вартість “швидкої” каші.

А щоб не купувати бульйонні кубики, зваріть насичений бульйон наперед, коли матимете для цього час, розділіть на порції та заморозьте. Таким чином, ви зможете його використати у будь-який потрібний момент — замість кубиків. Вартість такої заготовки буде, також, значно дешевшою за кубики, а якість — кращою.

Локшина швидкого приготування

Питна вода у пляшках

Якщо ви слідкуєте за якістю споживаної води і п'єте багато, то значна частина продуктового бюджету припадає на покупку чистої води. Насправді ж, якщо одноразово витратити гроші на якісний водогінний фільтр — завжди матимете чисту воду. Така покупка швидко компенсується і почне економити бюджет уже десь за місяць використання. Головне — слідкувати за станом фільтру і своєчасно оновлювати змінні частини.

Детальніше про те, як оптимізувати витрати на питну воду, читайте у статті - http://harchi.info/articles/yak-zekonomyty-na-napoyah.

Вода у пляшках

Напівфабрикати

Будь-яка домашня їжа є корисніша та смачніша за напівфабрикат. Не дарма вартість страви, яку приготував шеф-кухар у ресторані, у рази вища за вартість бургера або якогось іншого фаст-фуду. А що казати про користь. А якщо ви самі виступите у ролі шеф-кухаря, то домашні страви будуть набагато вигідшіними, ніж та сама їжа, але приготована заводським способом. Готуючи самостійно ви не платите за бренд, час та працю, витрачених на виробництві продукту іншими людьми.

Любите пельмені та вареники? Приготуйте їх заздалегідь — коли матимете час — та заморозьте. Так само можна готувати і котлети, млинці, в навіть заготовки для пирогів. Продукти для приготування домашніх напівфабрикатів коштуватимуть дешевше, ніж магазинний готовий продукт, і, безперечно, ви будете впевнені у складі та якості продукту.

Більше про заготовку домашніх напівфабрикатів читайте у статті - http://harchi.info/articles/domashni-napivfabrykaty-yakisno-smachno-ta-ekonomno-0.

Напівфабрикати

Нездоровий перекус

Навіть найпалкіші прихильники здорового харчування іноді автоматично беруть щось із переліку заборонених перекусів, що ж казати про тих, хто живе від дієти до дієти. Як не дивно, ці, здавалося б такі, невеличкі пачечки, що ми автоматично захоплюємо на касі у магазині, відчутно збільшують розмір місячного бюджету на харчування.

Сухарики, чіпси, льодяники, жуйки, горішки, шоколадні батончики — не тільки приносять шкоду організму та збільшують вагу, а й коштують зовсім не дешево. Нерідко за ціну одного шоколадного батончика, у сусідньому відділі магазину можна купити декілька яблук, апельсин або банан.

А якщо так захотілося чіпсів або сухариків — приготуйте їх вдома.

Для того, щоб перекусити смачно і корисно, оберіть один із наступних продуктів - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/idealni-sneky.

Шкідливі снеки

Соки та води

Без цих напоїв ви не тільки відмінно дасте собі раду, а й стане почуватися набагато краще. Припинивши купувати пляшки із газованою солодкою водою, маленькі та великі пакети із соком, ви зможете витратити заощаджені кошти, скажімо, на фрукти, овочі або зелень. Із них можна приготувати вдома корисні та смачні фреші, морси, смузі. Також, хороша заміна — приготувати домашній лимонад або компот.

Як економити на напоях, читайте тут - http://harchi.info/articles/yak-zekonomyty-na-napoyah.

Солодкі газовані напої

Упаковані овочі або фрукти

У силу зайнятості або ліні, ми часто купуємо овочі та фрукти, попередньо розфасовані у пакети або, навіть, запаковані промисловим способом. Часом, уже й очищені, порізані або натерті. Можливо, це і дозволяє економити час, проведений на кухні, але аж ніяк не економити гроші. І, чесно кажучи, натертий на виробництві буряк має сумнівну користь, а ось ціна — навпаки — куди вище звичайних овочів без будь-якої заводської обробки.

Якщо вам аж так не подобається терти моркву або різати яблука — придбайте самі або попросіть подарувати вам електричну терку, блендер, тощо — кухонних гаджетів зараз хоч відбавляй — і ви зможете впоратись із цим завданням за лічені хвилини і без особливих зусиль.

Фасовані овочі

Екзотичні продукти

Практично у будь-якому домі можна знайти хоча б декілька продуктів, які просто пиляться на поличках в очікуванні свого часу. Частіше всього, цей час так і не настає, і вони псуються. Це стосується незвичних спецій, які не використовуються для приготування традиційних страв, екзотичних фруктів, які захотілось спробувати, і ви купили одразу кілограм, або ж нових рослинних олій, про які написав улюблений журнал.

Правило єдине: не купувати того, у чому не впевнені. Хочете спробувати фрукт із дивно назвою, нову “сенсаційну” олію — дізнайтесь, чим не проводить магазин дегустацію, поцікавтесь, чи пробував уже хтось із ваших знайомих, врешті решт знайдіть де купити і купіть маленьку порцію — тільки на пробу. Такі продукти точно не варто купувати про запас.

Екзотичний фрукт

Готова м'ясна продукція

Дієтологи та спеціалісти звідусільзаявляють про очевидну та однозначну відсутність користі у готовій м'ясній продукції. Вона може не тільки завдати шкоду здоров'ю, а й неодмінно б'є по кишені. Майже у 2 рази дешевше купити м'ясо та приготувати те, що любите, самостійно. Звісно, готувати вдома сосиски або ковбасу, якщо ви усього лиш кухар-любитель, ніхто не змушує. А ось, скажімо, запекти шматочок м'яса зі спеціями у духовці — смачно та корисно, і дуже просто.

Ковбасні вироби

Пакетовані чай та кава

Пакетований чай і кава у стіках, зазвичай, коштують набагато дорожче за своїх розсипних родичів. До того ж, якість мають сумнівну. Згадайте лишень незрозумілий осад, який завжди залишається на дні чашки із чаєм із пакетика. Якщо припинити купувати такі продукти, замінивши іх розсипними, кавою у зернах — навчитесь любити і питимете не тільки смачні та якісні напої, а й значно зекономите.

Пакетики чаю

Кисломолочна продукція із добавками

Не тільки корисніше, а й відчутно дешевше купувати йогурти та сир із природним смаком, а то й зовсім готувати вдома. Ніколи не варто забувати, що усі ці яскраві упаковки та кольори “за шматочками манго та маракуї” - ну більше, ніж солідний набір ароматизаторів, барвників та інших смакових добавок. Урізноманітнити смак кисломолочного продукту можна самому — додавши горішки, мед, фрукти, сухофрукти, пластівці. До того ж кисломолочні продукти без добавок можна використати, як для десертів, так і у якості заправок до основних страв або салатів.

Йогурти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.