Термін придатності продуктів у магазинах - вірити чи ні?

Відправляючись за продуктами у магазинчик на розі, ринок або ж великий супермаркет, ніколи не забувайте про одне із найголовніших правил розумного покупця — завжди уважно вивчати термін придатності продукту, який збираєтесь купити. Це допоможе попередити купівлю неякісних продуктів, що по-перше збереже ваші гроші, а по-друге — нерви.

Дуже часто, поряд на полиці лежать два однакових продукти. От тільки один із них, вироблений 2 дні тому, а у іншого термін придатності через 2 дні закінчується. А частіше всього, свіжіші продукти ще й ховають за старішими, щоб ті швидше розібрали. Позаяк, перед тим як брати товар із полиці перевірте термін придатності, на декількох з них, у першу чергу — на тих, які заховані глибше.

Термін придатності

Що таке термін придатності продуктів

Під терміном придатності продукту харчування розуміють визначений інтервал часу, протягом якого харчові продукти повинні зберігати усі свої властивості органолептичного та фізико-хімічного продукту, які є для них характерними.

Тобто, термін придатності продукту — це відрізок часу протягом зберігаються характерні для даного продукту:

  • Органолептичні властивості.

  • Фізико-хімічні властивості.

  • Харчова цінність.

  • Допустимий вміст речовин хімічного та біологічного характеру, їх сполук.

  • Допустимий вміст мікроорганізмів, небезпечних для життя.

  • Відповідність критеріям функціонального призначення.

Термін придатності визначається із дати виготовлення до критичної дати. Протягом цього інтервалу продукт харчування вважається придатним для споживання. Датою виготовлення вважається дата завершення технічного процесу виготовлення. Термін придатності включає в себе час зберігання на складі виробника, транспортування, зберігання у магазині та після купівлі, у домашніх умовах.

Термін придатності продуктів, які підлягають розфасовці, визначається із дня виготовлення продуктів, у жодному разі не з дня розфасовки. А термін придатності багатокомпонентних продуктів визначається, виходячи із терміну придатності та умов зберігання усіх наявних інгредієнтів.

Етикетка на продукті

Дивіться надпис на упаковці

Етикетка із вказаним терміном придатності, повинна містити такі пункти:

  • Годину. День, місяць,рік — для продуктів, які дуже швидко псуються, продуктів для дієтичного та дитячого харчування.

  • День, місяць, рік — для продуктів, що швидко псуються.

  • Місяць, рік — для звичайних продуктів.

  • Умови зберігання.

  • Умови споживання.

Окрім терміну придатності, на етикетці можуть бути вказані інші дати — термін зберігання та термін реалізації. Багато хто думає, що різниці між ними немає жодної. Насправді, відмінність суттєва.

Якщо у продукту закінчився термін придатності, місце йому у смітнику. З'ївши такий продукт ми ризикуємо отруїтися.

Якщо закінчився термін зберігання, значить змінилась якість та властивості продукту: він міг загуснути, змінити колір, у ньому міг утворитися осад. Проте, поряд з тим, цей продукт є безпечним для здоров'я, хоча користь він свою втратив.

Із терміном реалізації ще більше мороки. В ідеалі, його встановлює виробник, враховуючи середньостатистичні умови зберігання продукту. Це термін, протягом якого магазин може тримати продукт на своїх полицях. Протягом цього відрізку часу продукт зберігає свою найвищу якість. Проте. Після його закінчення продукт, також, буде придатним у їжу.

Термін реалізації

Звертайте увагу на зовнішній вигляд упаковки

На жаль, термін придатності, вказаний на упаковці не завжди може бути 100% гарантією, оскільки її можна перебити або зверху на стару дату наклеїти нову.

Щоб, не потрапити у пастку, окрім перевірки самої дати, вказаної на продукті, не забувайте звертати увагу і на зовнішній вигляд упаковки.Надлишок наклейок — найперший сигнал задуматись.

Упаковка не повинна бути відкритою або забрудненою, дата виготовлення/термін придатності продукту повинні бути чіткими. Якщо товар має таку упаковку, на якій відсутнє місце для надпису — повинен бути спеціальний додаток, що містить усю необхідне інформацію. Якщо в інформації про термін придатності цифри затерті або наявні видимі пошкодження — це значить, що були порушені умови зберігання або транспортування, або, більше того, що товар перепаковувався — у такому випадку, також, варто поставити під питання його терміні придатності.

Продукти харчування, упаковані у самому магазині, купляти, також, не поспішайте — адже перевірити їх справжню дату випуску та термін придатності неможливо.

Переклеєна етикетка

Звертайте увагу на зовнішній вигляд товару

Не бійтеся та не соромтеся ретельно оглядати, нюхати та торкатися до продуктів харчування. Багато інформації нам може дати зовнішній вигляд продукту. Прим'ятість, обвітрена або тріснута поверхня, не зовсім характерний колір та інші недоліки можуть свідчити про не першу свіжість такого продукту.

Як повинні виглядати якісні продукти читайте тут - http://harchi.info/articles/yak-ne-vykynuty-groshi-na-viter-vybyrayemo-yakisni-produkty

Якщо ви все ж придбали неякісний товар

У випадку, якщо ваші права як споживача були порушені і проданий протермінований товар, варто вжити заходів для попередження аналогічної ситуації у подальшому. У першу чергу, необхідно повернутися до магазину, показати чек, неякісний товар, і вимагати повернення грошей, оплачених за нього, або ж заміну на продукт із нормальним терміном придатності. Саме тому, завжди забирайте чеки і не викидайте їх одразу.

Добросовісний продавець та магазин, який дорожить своєю репутацією зобов'язані виконати ваші вимоги.

Чи можливо повернути товар, якщо у вас немає чеку? Можливо, якщо ви зможете довести факт покупки. Допомогти вам можуть свідки, якщо, наприклад, ви ходили до магазину із друзями або знайомими чи стояли в черзі за сусідами. А ось на камери спостереження у даному випадку краще не розраховувати: поки ви не довели факт покупки, продавець вам нічого не винен і не зобов'язаний надавати дані із своїх камер.

Якщо ви можете довести, що покупку зроблено саме тут, а продавець або адміністратор не визнає, що товар неякісний, ви можете звернутись у лабораторію Санепідемстанції і замовити експертизу товару. Робити це доведеться вам за свій рахунок, але внаслідок ви зможете вимагати у продавця відшкодовування своїх збитків із компенсацією моральної шкоди.

Неякісний товар підлягає поверненню у будь-якому випадку — і тоді, коли ви купили його за знижкою по акції в супермаркеті. Звісно, якщо ви наперед не знали про дефект — наприклад, акційна ціна на товар по причині закінчення терміну придатності або пошкодженої упаковки.

Якщо ви вже відкрили упаковку із неякісним товаром — довести, що ви його таким купили у магазині буде важко. У більшості таких випадків, вину магазину не вдалося довести. Адже, вони можуть запевняти, що ви самостійно зіпсували товар — неправильно зберігали, наприклад, або ж діяли за замовленням конкурентів, зводячи наклеп.

Якщо у вас є неякісний товар, чек або інші докази, що доводять вашу покупку, але у магазині відмовляються від ваших заяв, ви завжди можете звернутись у відповідні органи для захисту ваших прав споживачів.

Щоб не потрапити у пастку, не втрачайте пильність, не вірте продавцям на слово і уважно оглядайте кожну одиницю товару. А якщо вже так сталось, і ви купили неякісний товар — пам'ятайте про свої права споживача і що некондиційний товар, зіпсований не вами, зобов'язані повернути або обміняти.

На що ще звертати увагу при виборі продуктів харчування читайте тут - http://harchi.info/articles/yak-ne-vykynuty-groshi-na-viter-vybyrayemo-yakisni-produkty

Вибір продукту у магазині



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

Дякою за корисну інформацію