Як не викинути гроші на вітер - вибираємо якісні продукти

Як вибирати продукти

Вибрати якісний продукт — справа не така вже і важка. Все що від вас потрібно — елементарна пильність. Звертайте увагу на зовнішній вигляд, запах та структуру продукту, а якщо продукт запакований — читайте уважно упаковку.

Для того, щоб вибрати якісний товар і не викинути гроші на вітер, керуйтеся наступними принципами:

  • У першу чергу керуйтесь своїми спостереженнями — продукт повинен виглядати і пахнути так, щоб захотілось його з'їсти. Зазвичай, ми купуємо продукти, які уже не раз купували їли та готували, а отже чудово знаємо, як вони виглядають і пахнуть. Тому, щоб вибрати якісний продукт керуйтесь не тільки інформацією на упаковці чи словами продавців, а своїми власними органами чуття — смак, запах та структура продукту повинна бути характерною. Будь-які сторонні, запахи дефекти вигляду або пошкодження свідчать, що його властивості уже змінені. Якщо це упаковані продукти — звертайте увагу і на упаковку, вона не повинна бути пом'ятою або пошкодженою, адже це впливає на якість продукту.

  • Звертайте увагу на назву продукту. Зазвичай, стандартна назва продукту — синонім якості, що відповідає державним стандартам. Тобто, до продукту із назвою “Сметана” ставляться вимоги як до сметани, а “Сметанка” - це вже сметанковий продукт, який може мати інші властивості.

  • Уважно вибирайте виробника. Насправді, вибір між різними торговими марками і виробниками не раз вводив усіх нас у оману. Звісно, краще вибирати відомих крупних виробників — вони рідко стануть ризикувати добрим ім'ям заради хвилинної економії на продукті. Єдиний мінус — відомі марки можуть ставити вищу ціну на свій товар через розрекламованість бренду. А менш відомі виробники можуть виявитись інчим не гіршими. Найкраще тут керуватись власним досвідом — спробувати декілька різних марок, обрати свою улюблену і надалі купувати товари її виробництва.

  • Уважно вивчайте етикетку. Не тільки назву продукту й виробника. Інформацію на упаковці друкують не для дизайну. Там ви можете знайти, чи є продукті Е-добавки (шкідливі та не дуже), замінники натуральних складових, а, також, поживну цінність продукту. Детально вивчіть інформацію —продукт може виглядати ідеально і не мати сторонніх запахів, але за складом вам не підходити.

Читайте етикетку

  • Перевіряйте термін придатності. Усі ми знаємо, що у кожного продукту харчування є свій термін придатності, після якого його не варто споживати. До речі, чим менший термін придатності, тим менше стабілізаторів і консервантів у складі. Якщо бачите перебиті декілька разів цифри на упаковці — продукт запаковували повторно, цілком ймовірно,що не дуже свіжим. Якщо ви все ж прогавили і принесли додому просрочений товар — маєте право повернути його назад до магазину. Більше про перевірку термінів придатності у магазинах читайте у наступній статті - http://harchi.info/articles/terminy-prydatnosti-produktiv-u-magazynah-viryty-chy-ni

  • Не вибирайте продукт тільки за ціною. Дороге — значить якісне, а дешеве — значить погане. Це правило уже давно не діє. Дорога вартість товару не гарантує його якості. Часто буває так, що дешевші товари нічим не поступаються. Проте, і тут не варто впадати у крайність і наповнювати свій кошик найдешевшими продуктами, щоб зекономити — адже, якщо якість продукту таки виявиться не найкращою, ці гроші ви викинете у смітник. Окрім ціни продукту, керуйтесь у виборі, також, його виглядом, складом, вказаним на упаковці, а після того, як спробуєте, і власним досвідом.

  • Завжди пам'ятайте про свої права як споживача — ви маєте повне право запитати додаткову інформацію про якість продукту, якщо вам не все зрозуміло із зовнішнього вигляду або етикетки, у продавця або консультанта. При покупці м'яса, молочних продуктів, риби, яєць та інших сільськогосподарських товарів, особливо на ринках, вимагайте у продавця документи, що підтверджують якість та безпечність продуктів — у випадках, коли цього вимагає і закон. Продавець зобов'язаний мати їх при собі. До таких документів належать сертифікати відповідності та гігієнічні висновки. Якщо таких документів немає — краще утриматись від покупки.

Права споживачів

Ознаки якості продуктів

Як же ж повинні виглядати свіжі якісні продукти,  і як не помилитись? Давайте розглянемо соновні категорії та критерії вибору.

Хліб

Головний критерій вибору хліба — його м'якість. Не соромтесь та не лінуйтесь пробувати хліб на дотик (якщо ви купуєте хліб у магазині, де товари викладені на відкритих прилавках у прямому доступі) — тільки якщо хліб без упаковки, то торкайтеся до нього рукою у спеціальній поліетиленовій рукавичці, які є у будь-кому магазині, поряд із полицями хлібного відділу. Чим твердіший хліб на дотик, тим він старіший.Якщо ви купуєте уже упакований хліб, зверніть увагу, чи не проглядається під упаковкою пліснява. Взагалі, упакований хліб, довго не черствіє, але швидко втрачає свою пухкість, хрустку скоринку і стає ніби гумовим — надавайте перевагу магазинам, де хліб лежить без упаковки, і загортається у пакет уж ерпи покупці.

Хліб

М'ясо (свіже)

У свіжого м'яса молодих тварин до 6 місяців повинен бути колір від світло-рожевого до світло-червоного, підшкірний жир — білого кольору та щільний. М'ясо молодняка до 2 років — світло-червоне, жир — практично білий, щільний. Хороше м'ясо тварин, віком до 5 років, повинне бути насиченого червоного кольору, а жир має жовтуватий відтінок. М'ясо старих тварин має темно-червоний колір та трохи менш щільний жир із жовтуватим відтінком.

Якісне м'ясо, також, має блідо-червону або блідо-рожеву шкірку, місце надрізу — щільне, пружне та дещо вологе, рідина у надрізі прозора або червоного кольору. Запах у такого м'яса є чистим, без неприємних ноток гниття. При надавлюванні на хороше м'ясо ямка швидко зникає.

М'ясо (заморожене)

Звісно, набагато краще купувати свіже м'ясо і, якщо треба, заморожувати його уже вдома. Проте, якщо все ж вам потрібно купити заморожене м'ясо, то пам'ятайте наступне.

Зморожене м'ясо хорошої якості, а, також, його жир, характеризуються звичними кольорами, описаними вище, лише дещо бляклими, ніби притрушеними шаром пилу. А коли до такого м'яса доторкнутися пальцем (що можна зробити і через упаковку), то залишиться яскравий слід на поверхні.

Розморожене та заморожене повторно м'ясо має червоний, навіть, буряковий колір, рожевуватий жир і яскраво-червоні сухожилля. Якщо доторкнутись пальцем до поверхні — яскравий слід не залишається. Будьте дуже пильними до кольору продукту, оскільки запах та цільність замороженого м'яса ви не відчуєте.

М'ясо

Риба (свіжа)

У якісної свіжої риби повинен бути характерний, морський або річковий, ніжно-пряний, запах, відсутні будь-які нотки кислоти або гниття. Зябра у такого продукту — світло- або насичено-червоного кольору, без слизу. Очі хорошої риби — прозорі, чисті та опуклі. Тіло є пружним, однотонним, покритим тонким шаром прозорого слизу, а луска — чиста та щільно прикріплена до тіла. Черево не роздуте. Саме м'ясо є щільним та еластичним і важко відділяється від кісток. Якщо надавити, то ямка швидко зникне.

Заморожена риба

Як і у випадку з м'ясом надавайте перевагу свіжій рибі.

Зябра хорошої замороженої риби більш бліді, ніж у свіжої, а очі трохи більш запалі (трохи!). Більше відмінностей замороженої риби хорошої якості від свіжої немає. Якщо на тілі є будь-які плями — це не реакція риби на холод, а ознака окиснення риб'ячого жиру. Що відбувається при тривалому знаходженні на повітрі. Брудно-сірий або жовтуватий колір — ознака початку процесу гниття, так само як і надміру опуклий живіт (таке буває і коли у ньому є ікра, але поки риба тверда перевірити не можна, тому більше уваги звертайте на інші характеристики).

Риба

Молоко

Якісне та свіже молоко по консистенції повинне бути рідким, насиченим, але не тягучим, без грудочок, пластівців або будь-яких інших вкраплень. Якщо капнути таким молоком на пласку поверхню, то краплина не буде розтікатись, в інакшому випадку — молоко розбавили водою. Також, зверніть увагу і на колір: якщо молоко розбавлене, то колір буде майже прозорим, а запах ледь помітним. Цільне молоко хорошої якості повинне бути яскраво-білим, іноді із кремовим відтінком (залежить від періоду випасу худоби), мати густий, дещо солодкуватий запах. Зіпсуте молоко має кислуватий запах. У кольорі молока не повинно бути синюватого або інших відтінків. У смаку не повинно бути присмаку води — сповільнює скисання, солі — підвищує щільність молока, солодкуватості або кислуватості. Смак якісного молока повинен бути виключно молочним. Вибираючи молоко, не соромтесь попросити, щоб дали вам молоко на пробу, попередньо ретельно його перемішавши.

Вершкове масло

Колір якісного масла повинен бути білим або спокійно-жовтим. Якщо на поверхні шматка ви бачите яскраво-жовтий шар — це окиснений жир, він є шкідливим для здоров'я і непридатним у їжу. Таке масло краще не купувати, у крайньому випадку — зріжте верхній шар і використовуйте шматок, що залишився.

Сметана

Хороша сметана — однорідна, густа, має білий або колір слонової кості (залежно від жирності сметани, чим вона жирніша, тим більше жовтизни). Продукт хорошої якості має ледь помітний, ніжний запах, без гіркоти, помітної кислотності, а, особливо, затхлості. Неоднорідна структура, грудочки або присутність сироватки на поверхні сметани — ознаки непридатності до споживання.

Сир (творог)

Колір сиру, як і сметани, відповідно до його жирності, може змінюватись від білого-до блідо-жовтого. Консистенція сиру повинна бути середньою — без крупних грудок, але і не зовсім дрібна, ні занадто волога, ні занадто суха. Запах та смак сиру хорошої якості є приємним, дещо кислуватим. Про зіпсутість продукту свідчать надміру кислий та пліснявий запах, а, також, слизькість.

Твердий сир

Сир вибирати чи не найважче, адже існує дуже багато різних сортів, сиру, кожний із яких має свої власні характеристики, критерії якості і термін придатності. Проте, давайте виділимо основне, на що варто звертати увагу при виборі твердих сирів — адже, саме вони споживаються найбільше щодня. Зверніть увагу на розмір та положення дірок дірок у сирі — в різних сортах їх розмір відрізняється, але вони повинні бути більш-менш однаковими та розташованими рівномірно по усьому сиру (а не, наприклад, крупні у центрі, а дрібні ззовні, що значить про неякісне молоко, яке використовували при виробництві сиру). Колір сиру повинен бути, також, рівномірним. Не допускається наявність будь-яких плям або прожилок ні всередині, ні на поверхні шматка (за виключенням сортів сирів із пліснявою. Але ми ж говоримо про тверді сири). Небажана наявність білого нальоту на поверхні — це ознака активності мікроорганізмів. А пересушена деінде скоринка вкаже на недотримання умов зберігання або на поважний вік продукту. Як і м'ясо, сир повинен мати щільну структуру — при натисненні пальцем сир повинен повернути собі початкову форму. І врешті решт — запах — наявність запаху аміаку свідчить про те, що всередині сиру уже розпочались процеси гниття.

Молочні продукти

Яйця

Щоб перевірити свіжість яєць не розбиваючи — по-перше, дивіться на дату виробництва, по-друге — якщо виникли сумніви — роздивіться яйце на світлі — у хорошому яйці ви не побачите темних плям. Також, можна скористатися спеціальним приладом — овоскопом — спеціальним приладом для просвічування яєць, як правило, він повинен бути у кожному магазині, де продають яйця.

Запах яйця, на жаль, нічого вам не скаже, адже яйце стає непридатним у їжу задовго до того, як з'являється помітних протухлий запах.

Овоскоп для яєць

Крупи, борошно, сипучі продукти

Краще купувати такі товари на вагу або, принаймні, у прозорій (хоча б частково), адже у такому випадку можна краще побачити, що всередині. Перевірте, чи немає у продукті жучків, молі або інших комах, чи крупа суха і немає грудочок — це, також, ознака наявності дрібних шкідників.

Овочі, фрукти, ягоди

Як і у випадку з сирами, овочів фруктів та ягід є безліч — і для кожного з них є свої ознаки стиглості та смаку. Проте, є елементарні показники, які свідчитимуть чи безпечний продукт для споживання у їжу. Якісні овочі, фрукти та ягоди не повинні мати видимих пошкоджень на поверхні, вм'ятин, потемнінь, зіпсутих та запліснявілих ділянок, тощо. Повинні бути пружними на дотик. Пошкоджена поверхня — легкий шлях для потрапляння мікробів всередину плоду. Коренеплоди повинні бути обов'язково сухими, у протилежному випадку, волога викличе процес гниття. Відсутність попередніх факторів свідчить про те, що продукти свіжі і хорошої якості.

Фрукти та овочі



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.