Знижки та програми лояльності у продуктових супермаркетах

Знижки — сума, на яку знижується продажна ціна товару, який пропонується покупцеві, при виконанні конкретних умов.

Для отримання знижки у продуктовому магазині або супермаркеті, вам потрібно мати дисконтну картку. Дисконтна карткакартка покупця із інформацією про торгову точку, що дає право на участь у дисконтній програмі. Вони можуть бути наступними:

  • Картка на знижку. Картка, яка дає право на миттєву знижку фіксованого розміру — зазвичай, у відсотках.

  • Накопичувальна картка на знижку. Якщо це накопичувальна картка — то розмір знижки залежить від загальної витраченої суми у супермаркеті або мережі, на яку поширюється дія даної дисконтної програми.

  • Бонусна картка. Банківська золота картка або картка коаліційної програми. Діє у закладах-партнерах банку, або ж у закладах, об'єднаних у коаліцію. Під час покупки клієнту дають миттєву знижку фіксованого розміру.

  • Бонусна накопичувальна картка. На відміну від накопичувальної картки на знижку, пропонують не зростання розмірузнижки, а акумулювання бонусів, якими у будь-який момент, в принципі, можна розрахуватись за товар. (Бонусна програма для карток ПриватБанку).

Також, отримати знижку ви можете завдяки наступному:

  • Програми лояльності, побудовані на соціальній активності. Наприклад, знижка або ще якийсь бонус в обмін на chek-in у Forsquare. В Україні такі програми тільки починають розвиватись, і от на Заході уже користуться великою популярністю.

  • Купони. Це найпростіший вид знижки. Номінал купону — сума, на яку знижується ціна товару. Акції по купонам можуть мати обмеження за часом дії і за часткою оплати суми купоном (купоном можна оплатити тільки частину покупки).

  • Сертифікат/Абонемент. Ви здійснюєте передплату за товар або послугу, а потім поступово витрачаєте свої гроші, часто отримуючи при цьому розширений пакет послуг або товари зі знижкою.

Зазвичай, покупець одночасно може скористатися тільки одним видом знижки.

Найменш зручним для покупця є останній тип знижок. Погоня за балами доставляє, швидше, емоційне задоволення, ніж фінансову вигоду. Часто терміни реалізації бонусів є обмеженими, а у їх власника не завжди вистачає часу, щоб зайти в магазин і вибрати собі подарунок на них або вирішити, що ж ще купити, щоб покупка, разом із накопиченими балами, виявилась вигідною.

Знижки

Більше про знижки

Знижки за групою покупців

  • Знижки, які надаються усім покупцям залежно від ситуації або події. Наприклад: покупець прийшов у спеціальний день розпродажу товарів, здійснив покупку на велику суму, тощо.

  • Знижка надається конкретній групі покупців, об'єднаних за якимись ознаками. Наприклад: знижки для студентів, знижки для покупців, що мають дисконтні картки магазину, тощо.

  • Знижка дається конкретному покупцю індивідуально. Наприклад: накопичувальна система — покупець отримує у магазині знижку залежно від кількості здійснених ним покупок.

Умови надання знижок

  • Дата і час здійснення покупки, день тижня або місяця. Цей варіант є популярним для організації розпродажів. Також, це дозволяє магазину регулювати потік покупців (надбавка у вечірні години роботи магазину, знижка у робочі дні, тощо).

  • Кількість купленого товару. Залежно від кількості товару фактично змінюється вартість його одиниці (п'ята пляшка води безкоштовно, тощо).

  • Сума покупки. Надання знижки на суму покупки стимулює покупця здійснити більш дорогу покупку (можливість придбати більше товару за ту ж ціну).

  • Товар, група товарів, певне поєднання товарів. Цей варіант, зазвичай, застосовується для просування товару, або ж, коли потрібно зорієнтувати покупця на придбання комплексу товарів, послуг.

  • Термін придатності товару, втрата товаром якості або інших споживчих властивостей, актуальність товару на даний момент. Такі системи є вкрай корисними для продуктових магазинів — вони дозволяють знизити кількість списуваної протермінованої продукції.

  • Тип оплати чека покупцем. Ці умови стимулюють покупця розраховуватись за товари безготівковим способом, користуватися певними кредитними картками, тощо.

  • Випадкова знижка. Своєрідна лотерея, що можу вдало вплинути на вибір конкретного товару серед подібного класу (при покупці конкретної шоколадки можна отримати ще одну, тощо).

  • “Мільйонний покупець”, “тисячний проданий товар” - непогана реклама нового торгового підприємства або виробника.

Програми лояльності у продуктових супермаркетах

Сільпо

При здійсненні покупки на 39,99 грн, вам пропонують отримати тимчасову картку “Власний Рахунок”, а після заповнення реєстраційної форми — можна заповнити на сайті і слідувати подальшим інструкціям, або заповнити паперову форму, яку вам дадуть на касі, і потім вкинути її у спеціальну скриньку у супермаркеті — на пошту ви отримаєте постійну картку покупця та додаткові брелоки (для членів вашої родини — цю інформацію потрібно вказати при заповненні форми). На постійній картці уже будуть бали, які ви накопичили, користуючись тимчасовою карткою. При накопиченні балів, ви отримаєте бонуси та спеціальні пропозиції на деякі товари. Загальна знижка становитиме близько 1% від суми покупок.

У програмі лояльності “Власний рахунок” приймають участь близько півтора мільйона людей. За результатами місяця у “Сільпо” аналізують споживчий кошик кожного покупця, дивляться, що він купував, як часто приходив та скільки витрачав. У результаті йому роблять вигідну пропозицію на ті продукти, які він частіше всього купував. Наприклад, щоб отримати 50% на пляшку вина, потрібно купити другу таку саму, тоді ще отримаєте і 20% знижки на сир.

Картка Сільпо

Рукавичка

Тут діє програма лояльності “Родина”. Щоб стати її учасником, придбайте на касі супермаркету комплект карток (1 основна + 3 брелоки), повідомте касиру дату свого народження, щоб тимчасово активувати картку. Після цього вам потрібно заповнити анкету, і після реєстрації оператором, вашу картку буде активовано на весь період дії програми, і ви зможете користуватись усіма перевагами програми лояльності. При кожній покупці на картку будуть нараховуватись бали — 2 грн покупки = 1 бал, а для деяких товарів нараховуються додаткові бонуси (2 бали за 1 грн покупку). Для пенсіонерів, при пред'явленні пенсійного посвідчення, завжди нараховується 2 бали за 1 грн покупки.

Також, програма передбачає подарунки у вигляді бонусів з нагоди урочистих подій (які стались уже після активації картки, звісно): так, при одруженні ви можете отримати 10000 балів, а при народженні дитини 8500 балів. Для нарахування бонусу вам потрібно пред'явити касиру відповідні документи, що засвідчують подію (свідоцтво про шлюб, про народження дитини).

Балами ви можете розрахуватись за покупки: 1 бал = 1 копійка, 100 балів = 1 грн.

Вопак

При покупці на суму від 40 грн ви можете отримати тимчасову картку, які вам замінять на постійну + 3 брелоки після заповнення реєстраційної анкети. Картка дає можливість вам накопичувати бонусні гривні за покупки. Сума накопичень = 1% бонусних гривень (наприклад, від 450 грн покупки ви отримаєте 4,50 бонусних гривень). Ви можете отримати додаткові бонусни за покупку певних товарів. Ви можете розраховуватись бонусами за товар з товар, коли на вашому рахунку є від 20 бонусних гривень, 1 бонусна гривня = 2 гривні у чеку, не можна розрахуватись бонусами за тютюн та алкоголь.

Також, у супермаркетах діє пенсійна картка, яка дає додаткові 3% знижки.

Картка Вопак

Фора

При здійсненні покупки на суму від 40 грн, ви можете отримати тимчасову картку і реєстраційну анкету, які потрібно заповнити та залишити у спеціальному ящику у супермаркеті. Через 14 днів після реєстрації, ви можете обміняти тимчасову картку на постійну на касі супермаркету. Учасникам дисконтної програми, які накопичили 400 і більше балів за місяць, ці бали переводяться у бонуси, які можна використати для часткової оплати суми покупки (не більше ніж, до 0,01 грн). 100 балів = 1 бонус або 1 гривня.

МегаМаркет

При здійсненні покупки на суму від 500 грн, ви можете отримати дисконтну картку на знижку 2%. Розмір знижки може збільшуватись відповідно до накопиченої суми — при накопиченні 20000 грн ви отримаєте 3% знижку, а при 50000 — 4%. Максимальний розмір знижки 5% - при накопиченні 100000 грн. Система є простою, зрозумілою і зручною, але щоб досягти максимальної знижки знадобиться дуже багато часу.

ЕКО-маркет

При покупці на суму від 200 грн, ви можете отримати дисконтну картку “ЕКО-3%%, що відповідно надаватиме вам 3% знижки на усі покупки.

Картка ЕКО-маркет

Фуршет

Дисконтну програму супермаркету можна вважати найпростішою. При покупці на суму від 300 грн, у яку обов'язково входить власна продукцію ТМ “Фуршет” на суму від 30 грн, ви можете звернутись до адміністрації магазину для заповнення спеціальної анкети учасника і отримати безстрокову накопичувальну дисконтну картку. Розмір знижки змінюватиметься, разом із збільшенням суми накопичень — від 3 до 7%. Але знижка не діє на товари, ціна на які регулюється державою (такі, як хліб, м'ясо, молоко, тощо).

Ашан, Метро, АТБ, Арсен

Не мають дисконтної програми.

Велика кишеня

Тут є дві системи знижок: накопичувальна і дисконтна.

Вам потрібно зробити покупку на суму від 250 або 550 грн, і тоді ви отримаєте відповідно 1 або 2% знижки — отримуєте дисконтну картку та брелоки для вашої родини. Якщо ви отримали знижку у 1%, то ви можете її збільшити до 2% - накопичивши 3000 грн., і до 5% - накопичивши ще 10000 грн. Також, ви можете купити комплект карток на касі — можете обрати картку на 1, 2 або 5% знижки.

Також, супермаркет надає накопичувальну картку “Для всієї родини”. Зробивши покупку на суму від 250 та 550 грн, ви можете отримати картку першого або другого рівня відповідно. Також, можете просто придбати її на касі — тут ви можете обрати із 3 рівнів.

Накопичення бонусів на такій картці здійснюється залежно від суми покупок і рівня картки: на картку першого рівня з кожної гривні нараховується 1 бонус, другого — 2 бонуси, третього — 3. Якщо сума чеку перевищує 300 грн, то нараховуються ще додаткові бонуси. Бонусами ви можете розраховуватись у магазинах мережі (але не у всіх).

Катрка Велика Кишеня

Як показує практика, чим більш вигідною є дисконтна програма, тим важче отримати дисконтну картку і досягти суми, при якій нарешті ж почне діяти знижка. Знижка у 5-7% - максимальний дисконт, який надають продуктові супермаркети. У середньому ж — і таких знижок найбільше — за допомогою програми лояльності ви можете заощаджувати 1-3% від ціни товару.

Не втрачайте пильність

Звісно, можливість отримати знижку це добре, але, щоб не потрапити у пастку, не вірте супермаркетам на слово, керуйтесь власним розумом та розрахунками і пам'ятайте про наступне:

  • Завжди порівнюйте ціни на той чи інший продукт у різних місцях продажу. Товар зі знижкою у одному супермаркеті може коштувати дорожче, ніж такий самий товар за звичайною ціною у іншому.

  • Знижка “3 за ціною 2” - не полінуйтесь порахувати вартість товарів окремо. Зазвичай, ціна комплекту виходить навіть дорожчою на гривню-дві.

  • “Економ-упаковка” - як і у попередньому випадку — перерахуйте вартість самостійно. Якщо вам, наприклад пропонують пів кілограма продукту у економ-упаковці, то вирахуйте із ціни вартість 100 г продукту, знайдіть у магазині 100-грамову упаковку цього продукту — порівняйте. Не дивуйтесь, якщо найменша упаковка все ж виявиться найбільш вигідною.

  • Знижки на продукти у яких закінчується або закінчився термін придатності, пошкоджена упаковка, тощо — у цьому випадку обману, переважно, немає. Але будьте уважними: беріть такий продукт, тільки якщо ви знаєте, як можете його використати без шкоди для здоров'я.

  • Програма лояльності, дисконтні картки. У більшості випадків це зручно. Проте, не дозволяйте собі піддаватись азарту і робити незаплановані покупки у погоні за бонусами.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.