Білий чай – чай, який дарує насолоду та омолоджує

Білий чай є одним із особливих скарбів Китаю, зроблений із наймолодших та найніжніших підібраних кінчиків листя та бутонів. Вони дозволяють отримати ніжний та свіжий смак, та сніжно-сріблястого кольору напій, завдяки якому він і отримав своє ім'я – білий чай. Через клопітку та ретельну працю, цей чай є одним із найдорожчих у світі.

 

Білий чай в основному вирощують та виробляють в графствах Цзяньян, Фудін і Сонґсі в провінції Фуцзянь. Це горбисті території з червоним та жовтим гірськими ґрунтами, де круглий рік м’який клімат та рясні дощі, які сприяють створенню чаю з таким унікальним смаком. В Тайвані також виробляється невелика кількість білого чаю. 

Білий чай багатий поліфенолами, кальцієм, магнієм, цинком, марганцем, також він містить в собі катехін та кофеїн.

Виробництво білого чаю

Як правило, виробничий процес цього ніжного чаю ділиться на три етапи.

В’янення білого чаю

Зібране дрібне листя розкладають під сонцем, або під накриттям, для того, щоб пом’якшити структуру листя. Вода випаровується на поверхню, листя пом’якшується та починається природний процес ферментації, який починається з бродіння, після якого наступає наступна стадія обробки. Цей процес також дозволяє зменшити відчуття трав’яного смаку чайного листя.

Kill-Green ( відомий ще як фіксація)

Зупинення природнього процесу бродіння і зростаючих процесів у листі, не пошкоджуючи їх. Листя випікається, щоб позбутись вологи, попередньо пройшовши ручне пресування. Цей процес є підготовкою до завершального етапу обробки.

Формування або скручування

Листя проходить через гарячі та/або холодні ролики, які трохи його заламують та закручують, тим самим надають йому відповідну форму, та підсилюють аромат чаю.

Листя білого чаю

Сушка

Після закінчення скручування, листя висушують, що остаточно зупиняє процес ферментації, перешкоджає появу цвілі, та видаляє з нього будь який трав’янистий смак і розкриває аромат чаю. Вміст вологи в листі знижується приблизно до 4 – 5%, після цього воно готове до запаковування.

Як правильно зберігати білий чай

З огляду на те, що білий чай піддається нетривалій обробці, його листя схильні до природного ферментативного розщеплення шляхом окислення, як і будь-який інший органічний матеріал. Найкраще зберігати білий чай в прохолодному, сухому місці, герметично запакованим.

Листя білого чаю

Вплив білого чаю на здоров'я людини

Споживання білого чаю чинить значну користь для здоров'я, це було оцінено протягом століть у Китаї, але лише недавно цей чай оцінили і в інших країнах світу. Він є хорошим антиоксидантом, адже завдяки нетривалій обробці у ньому залишається найбільше природніх антиоксидантів у порівнянні з іншими чаями. Завдяки цьому цей чай допомагає підвищити стан імунної системи, а також скоротити ризик хронічних захворювання (таких, як рак та діабет).

Регулярне вживання білого чаю може поліпшити щільність кісток та їх міцність. Він як і більшість чаїв дозволяє вплинути на втрату ваги. Ще однією не менш важливою його особливістю є те, що він бореться з наслідками старіння. Антиоксиданти, які містяться в ньому чинять омолоджуючу дію, покращуючи її еластичність.

Білий чай

Білий чай підтримує здоров'я серця, допомагає захистити серце та всю систему кровообігу за рахунок зменшення вмісту холестерину та тригліцеридів. Він допомагає знизити та тримати у нормі рівень кров’яного тиску, що допомагає захистити від інсульту. Згідно досліджень було доведено, що споживання двох чашок білого чаю в день може знизити ризик смерті після інфаркту на 50 %.

Заварювання білого чаю

Білий чай є найніжнішим та найчистішим серед усіх чаїв. Перший раз його слід заварювати 2-4 хвилини. Час наступних заварювань можна скоротити. Аромат чаю буде розкриватися та ставати багатшим з кожним наступним заварюванням. Краще їх робити не більше семи.

Білий чай

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.