Чай або "ча" - напій бадьорості

Для багатьох із нас, чай це просто напій, як кава, або гарячий шоколад. Але історія цього напою сягає в сиву давнину. Відомо як мінімум три легенди походження чаю

Легенди про походження чаю

Китайська легенда походження чаю, сягає 5000 років тому. В ній розказується про імператора Шен Нунга. Історія свідчить, що одного разу влітку, він перебував у віддаленій частині свого королівства й зупинився, щоб відпочити під деревом. Він дуже обережно ставився до свого здоров’я, тому воду, перед тим, як споживати він завжди кип’ятив. Цей випадок не був винятком. Розпаливши багаття він почав підігрівати воду. У той момент знявся вітер і зірвав кілька сухих листочків із дерева і вони попали прямо в киплячу воду. Імператор побачив, як вода змінила своє забарвлення і при цьому завдяки сушеним листочкам отримала приємний аромат і смак. Ця легендарна подія  й ознаменувала появу чаю, а сталось це приблизно в 2737 р. до н.е..  Чай і досі вважається важливою частиною китайської традиції. Для цієї нації, чай це не просто напій, який дозволяє втамувати спрагу – це філософія, етика і мораль, які зливаються воєдино.

Імператор Шен Нунг

Згідно деяких переписів цієї легенди цікавим фактом є те, що скуштувавши напій імператор почав кричати «Tsa», що означає «Божествена», цікаво також те, що китайський ієрогліф чаю вимовляється як «ча».

Китайський ієрогліф "ча"

Існує ще одна легенда, яка має дві версії у двох різних націй.

В Iндії розказується про принца Дхарма, який приїхав у Китай, щоб навчитися буддійським практикам. Щоб довести, що він гідний цього звання, він дав клятву не спати під час своїх медитацій протягом семи років. Тим не менш  втома скоро почала перемагати його. Одного разу коли він ішов, натрапив на дерево і взяв кілька листків з нього.  Його здивував їх смак, але не лише це. Він зрозумів, що листки з дерева додають йому сили і допомагають побороти втому. Принц Дхарма

Японська версія цієї легенди, розказує, як принц Дхарма на третій рік свого паломництва з Індії в Китай і Японію, заснув на березі річки. Прокинувшись, він зрозумів, що трапилось і будучи лютим він обрізав свої вії та поховав в землі. Пізніше він повернувся до тієї ж річки і виявив, що на тому місці виріс дивний кущ. Він попробував листочок і відчув, як сили повертаються до нього після довгих подорожей. Дхарма вирішив висушити кілька листочків і заварював їх згодом у гарячій воді. Принц зібрав насіння з цього дерева і роздавав його у всіх храмах які траплялись на його шляху.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.