Чай. Особливості приготування

Існує багато способів заварювання чаю. Є багато моментів, які потрібно врахувати, якщо ви хочете отримати дійсно смачний чай, відчути все багатство його смаку та аромату, яке ще називають букетом напою, слід дотримуватись певних правил. В будь-якому випадку слід орієнтуватися на власний смак і дотримуватись правил заварювання чаю ( зокрема таких факторів, як попереднє зігрівання чайника і піалок або філіжанок, а також співвідношення води і чаю, який ви будете заварювати). Якщо ви лише починаєте заглиблюватися в світ чаю, то ці прості поради допоможуть отримати вам максимум від вашого напою. В процесі приготування ви можете змінювати температуру та час заварювання чаю.

Особливості заварювання білого чаю

Білий чай

Білий чай найбільш ніжний і вимагає температури запарювання значно нижчої за температуру кипіння води. Найкраще для приготування білого чаю підходить вода при температурі 75 С. Особливістю приготування білого чаю є також великий діапазон часу приготування. Якщо ви любите легенький чай з не надто вираженим смаком та ароматом, то достатньо буде і двох хвилин, найкраще звісно чотири, тоді чай найкраще розкривається. Якщо ж ви хочете зробити його смак ще більш насиченим, заварюйте його до 7 хвилин.

Особливості заварювання зеленого чаю

Зелений чай

Існує безліч різних типів зеленого чаю. Тому й температура заварювання коливається в діапазоні від 65 до 80 С. найнижчі температури заварювання використовують при заварюванні японського чаю. Зелений чай на відміну від свого попередника має дуже нетривалий час заварювання, від 30 секунд до двох хвилин. Якщо ж ви повторно заварюєте зелений чай, то це слід робити не довше 30 секунд. Проте також слід пам’ятати, що різноманіття зелених чаїв досить велике. І якщо виробник не вказує ніяких особливостей при заварюванні чаю, починайте з меншої кількості часу і поступово, орієнтуючись на свій смак змінюйте цей параметр приготування. Так наприклад темні китайські зелені чаї варяться і три хвилини, а окремі сорти заварюють і до чотирьох хвилин.  

Особливості заварювання чаю улун

Чай улун

Температура заварювання цього чаю буде залежати від того, як саме ви його готуєте. При китайському та тайванському способі заварювання, відомому ще як гонг-фу ча, що буквально означає «висока майстерність чаю», вимагає більш високої температури при заварюванні, але водночас і більшої маси листя, але менше часу для заварювання. В той же час західний спосіб заварювання чаю потребує воду  температура якої буде коливатися в межах 88-93 С.

Улун як і більшість чаїв буває різним, і назвати конкретно потрібний час заварювання не те, щоб важко, це неможливо. Можна дати лише рекомендації для того чи іншого чаю і всі вони будуть різними. Деякі типи цього чаю заварюються протягом 30 секунді, інші можуть і до семи хвилин. Тому слід уважно читати рекомендації для заварювання цього чаю, або ж починати його з однієї хвилини.

Особливості заварювання чорного чаю

Чорний чай

Деякі особливо ніжні типи чорного чаю вимагають температуру заварювання від 80 до 93 С. тим не менше, більшість чорних чаїв можна заварювати при температурі від 88 до 100 С. Більшість чорних чаїв ідеально готуються від трьох до п’яти хвилин. Якщо ви хочете додати до чаю молоко і цукор, то краще продовжити заварювання ще на дві три хвилини, щоб отримати більш насичений смак та аромат.

Особливості заварювання чаю пуер

Чай пуер

Дехто вважає, що пуер варто заварювати повністю киплячою водою, проте краще все-таки брати воду з більш оптимальною температурою, приблизно 96 С. Якщо ви лише починаєте своє знайомство з цим чаєм, то почати його заварювання слід від двох хвилин, а далі вже орієнтуючись на свої смаки час можна збільшувати.  

Особливості заварювання трав’яних чаїв

Трав'яний чай

Трав’яні чаї до складу яких входять різні рослини, мають дуже широкий діапазон температури води для запарювання.Тут найкраще орієнтуватися на свій смак і вибирати ті параметри, які найкраще розкриватимуть для вас смак та аромат отриманого напою. Час заварювання трав’яних чаїв починається з трьох хвилин. А далі все залежить від того, що саме входить в склад вашого чаю і який результат  ви бажаєте отримати.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.