Какао – їжа Богів

Какао - їжа богів

Сировину, яку ми звикли використовувати для приготування шоколаду, збирають з дерев, які ростуть в тіні тропічного лісу. Це вічнозелене дерево дає великі жовті стручки, які містять від 30 до 40 насінин розміром з великий біб, кожна з яких оточена солодкою білою м’якоттю. Напій, який нагадує нам смак дитинства, відомий людству ще з часів Ацтеків та Майя і має багату історію і не менш цікаві легенди.

Легенда про какао

Згідно легенди майя, це вічнозелене дерево було даром Богів. Спершу воно росло і плодоносило лише в райських садах, оскільки боги вважали людей недостойними для споживання плодів цієї рослини. Однак, одного разу народився чоловік, якому зірки пророкували стати надзвичайним садівником. Будучи направду обдарованим садівник створив сад, якому не було рівних у всьому світі. В ньому були зібрані рослини невимовної краси, які викликали захоплення у Богів. Вони вирішили нагородити садівника за його працю – какао почало рости в його садах.

 Дерево какао

Дивні великі плоди здивували садівника – вони були гіркими, але з них виходив надзвичайний напій, який мав не лише надзвичайний аромат, але й додавали силу. Чудодійний еліксир дуже швидко став відомим і приніс садівнику не лише ще більшу славу, але й величезне багатство.

Це зробило садівника дуже гордим і він прирівняв себе до богів. Така зухвалість розгнівала Богів і як покарання садівник втратив здоровий глузд. Ставши божевільним він знищив усе, що створював важкою працею впродовж років.

Але те, що дароване богами не може бути знищене руками простого смертного. В спустошеному саду залишилось неушкодженим єдине дерево. Те саме дароване богами майя з ніжною назвою – какао. Воно залишилось в світі людей і досі дарує їм свої плоди, з яких і по наш час готують шоколад.

Ацтеки вірили, що напій приготовлений з какао давав не лише силу, але й розум. Вони відносились з великою повагою до зерен какао бобів. Тому вони призначались лише імператорам, воїнам та обраним.

Згідно їхньої легенди бог Куецакоатл подорожував по землі при промені денного світла та ніс із собою дивовижне дерево взяте із садів раю. Він подарував це дерево людям та навчив їх обробляти, обжарювати та розмелювати боби й готувати із отриманого порошку напій, який дарував силу та мудрість.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.