Кава по-турецьки. Історія появи та особливості приготування.

«Кава повинна бути чорною, як пекло, сильною як смерть і солодкою як любов».

Турецька приказка, яка часто зустрічається в турецькій літературі та й загалом у всіх народах Близького сходу.

Коли ми говоримо про каву слід пам’ятати, що існує така річ, як культура. Ібрик, джезва, турка – це все не просто слова, чи назва способу приготування кави, це ціла історія, культура та традиція. Для турків – це ритуал, правила приготування включно з тим, коли і як пити… Кава по-турецьки претендує на звання найстарішого методу приготування кави в світі.


Турки отримали уявлення про каву більше чотирьох з половиною століть тому. Невдовзі після появи кави в Оттоманській імперії, в 1543 році, вона досягла такої популярності, що були відкриті перші кав’ярні, невеличкі магазини та місця для обсмажки, які називали «tahmis». В Стамбулі і досі є вулиця  Tahmis Eminonu, яка розташована біля так званого «єгипетського базару». Кава по-турецьки досі асоціюється на своїй батьківщині з ритуалом та церемонією. Йдеться про особливе приготування кави, хоча воно трохи й змінилось з давніх часів. Однією із особливих традицій приготування кави по-турецьки є процес заручин, коли сім’я молодого чоловіка приходила в дім нареченої, щоб попросити її руки. Дівчина, яку сватали згідно традиції мала приготувати каву по-турецьки. Турки зазвичай п’ють каву без цукру чи солі, але не в цьому випадку. Іноді наречена, щоб перевірити любов потенційного нареченого додавала до кави сіль. Він мав випити каву жодного разу не скривившись і при цьому ще й хвалити дівчину, що приготовлена нею кава – неперевершена. Традиційно каву варили на відкритому вогні, згодом її почали варити у спеціальних пісочницях з нагрітим піском. Звідси і назва – кава на піску.

 

 

Ще одна особливість цього надзвичайного методу приготування кави – ворожіння. Спершу це просто сприймали як жарт, але згодом ворожіння набуло серйозного значення.

Кава по-східному, по-турецьки або на піску. Це традиція та культура вміщені в одному напою на основі кави, яка була є і буде одним із улюблених напоїв людей по всьому світі. З цукром, сіллю або спеціями, неперевершеним ароматом та неповторним смаком.  Вона не втрачає своєї популярності і сьогодні, більше того, даний метод приготування, став основою для проведення щорічних чемпіонатів World Cezve/Ibrik Championships, де барісти всього світу борються за звання найкращих у приготуванні кави в джезві. А тепер більш детально про те, як готувати каву в джезві.

Приготування кави по-східному. Крок за кроком

Кава по-східному вимагає майстерності, витонченості та терпіння, а ще любові, адже кава – це напій приготовлений з любов’ю.

Крок 1

Що вам потрібно?

 

 

 

Для приготування кави в джезві, в першу чергу вам потрібна сама джезва, млинок, і кава. Для джезви найкраще підходить арабіка свіжої обсмажки.

Крок 2

Намелював каву потрібно безпосередньо перед приготуванням, помол беруть зазвичай трохи менший ніж для еспресо.

Крок 3

Опис : E:\blog\cct\coffee\к2\BgWlD8DCEAA4qlA.jpg

Додати змелену каву в джезву і залити водою в співвідношенні 8 г кави на 70 мл води. Потім заливаємо каву водою кімнатної температури та ретельно розмішуємо.

Крок 4

Ставимо джезву на вогонь. Загальний час приготування дві, дві з половиною хвилини. Цей параметр може змінюватись в залежності від того,який об’єм вашої джезви,яку саме каву ви готуєте, який ви вибрали помол та від практики. Адже готуючи її швидше або повільніше ви будете змінювати смак майбутнього напою, все залежить від вас, що саме вам подобається та, що ви хочете отримати.


 

Для того, щоб краще зрозуміти при якій температурі готувати, спершу наберіть в джезву ту кількість води, яка потрібна для приготування та поставте на плиту, поставте режим нагріву так, щоб вода закипіла приблизно на 2-3 хвилині. А з часом корегуйте ці показники, щоб отримати бажаний результат

Крок 5

Найважливішим етапом є коли кава починає підніматись. На 30 секунді можна ще раз розмішати каву деревяною паличкою. Цей процес потребує особливої уваги, адже потрібно вчасно забрати джезву з вогню, перш ніж кава скипить.

 

Крок 6

Сервірування

Готову каву наливають в маленькі філіжанки. Цукор та спеції можна додавати як після приготування, так і перед, коли намелену каву засипають в джезву. Також до кави можна додавати сухофрукти, горіхи, перець, або сушений барбарис, як на цьому фото.

 

Каву слід подавати зі склянкою води, яку п’ють безпосередньо перед тим, як скуштувати напій, щоб краще відчути повноту та багатство його смаку.

 

 

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.