Лукум - солодка батарейка для організму

Східна кухня відома не лише своїми багатими спеціями стравами, але й солодощами. Всім нам добре відомі такі солодощі, як лукум, хоча частіше все-таки використовують назву рахат-лукум, але така назва є не зовсім коректною. Адже на батьківщині цих солодощів, у Туреччині та Сирії  рахат-лукумом називають лише один із видів лукуму, для виготовлення якого не використовують борошно. Але буває лукум і з борошна, який називають шакер-лукум.

Рахат-лукум

З відки походить лукум?

У Туреччині ці солодощі відомі, як лукум, і вважають, що слово лукум походить від арабського «rahat-al-hulkum», що дослівно перекладається, як «насолода для горла». Самі солодощі мають м’яку, желеподібну консистенцію, і, як правило, їх подають у вигляді кубиків, посипаних цукровою пудрою.

Основні компоненти будь-якого без виключення виду лукуму – це цукор, вода і крохмаль, який забезпечує приємну та м’яку консистенцію солодощів. Це єдині інгредієнти, які входять в склад білого – класичного лукуму.

Лукум

Існує безліч історій пов’язаних зі створенням лукуму. Найбільш правдоподібною є історія пов’язана з кондитером Бекір Ефенді. Він був з маленького містечка розташованого у горах і з часом переїхав до Стамбула, щоб відкрити свій кондитерський цех ще в 1776 році. Бекір, якого також називали Хаджі Бекір, після того, як він здійснив паломництво до Мекки, був дуже талановитим та творчим. Одним із його творінь, якраз і вважають лукум. Кондитерський цех Хаджі Бекіра і досі стоїть в Стамбулі. Це одна з найстаріших компаній в Туреччині, яка має представництво в Великобританії, Франції, Єгипті та південній Африці, Японії та США.

Чим корисний лукум?

Можна справедливо назвати ці турецькі солодощі – солодкою батарейкою для організму. Звичайний цукор, та крохмаль являються багатим джерелом енергії. Але найбільш корисними є ті види лукуму, які готують на основі натурального соку, або ж з вмістом горіхів. Адже і горіхи і соки містять певні вітаміни та мінерали, які будуть дуже корисні організму.

Лукум

Класичний рецепт приготування рахат-лукум

Лукум не лише надзвичайно смачний, але й дуже простий в приготуванні. Єдине, що вам потрібно – це желатин, крохмаль, цукрова пудра (або цукор) і все що ви бажаєте до смаку. Це можуть бути і м’ята, і сухофрукти або горіхи.

Склад

  • Цукор – 300 г.

  • Крохмаль кукурудзяний (картопляний) – 55 г.

  • Вода – 350 мл.

  • Сік лимона – 1 чайна ложка

  • Цукрова пудра для посипання.

Приготування

  • Всі інгредієнти, крім лимонного соку дати в каструлю з товстими стінками і добре перемішайте до повного розчинення крохмалу.

  • Готувати на середньому вогні, коли рідина стане більш прозорою і за консистенцією буде нагадувати кисіль, до неї слід додати лимонний сік, і все, що хочете за бажанням.

  • Лукум буде готовий, коли стане дуже густим і перестане скапувати з ложки.

  • Найкраще викласти готовий рахат-лукум в силіконову форму, тоді його буде легше виймати. Коли він охолоне, його слід порізати на маленькі шматочки і обкатати в пудрі.
    Рахат-лукум

Опанувавши класичний рецепт приготування цих східних солодощів, ви з легкістю можете почати експериментувати. Підбирати смаки та поєднувати їх, щоб створювати солодощі різного кольору та форми.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.