Особливості зеленого чаю

На заході зелений чай ще не набув такої популярності, як чорний. Про те, зелений чай є найпопулярнішим видом чаю в Японії і в деяких районах Китаю, а ще набуває все більшої популярності в Західній Європі, завдяки його користі для здоров'я, яку він чинить через високий рівень антиоксидантів та вітамінів.

Що представляє собою зелений чай?

Зелений чай є одним із видів чаю, який збирають, а потім швидко пресують. На відміну від чорного чаю, зелений чай одразу нагрівають, щоб запобігти процесу окислення. 

Зелений чай обробляють або з допомогою пари, або висушуванням ( в спеціальних печах або сушках). Ця обробка відрізняється від обробки інших типів чаїв, в тому числі  чорного чаю, чаю улун, білого чаю та пуеру.

Зелені чаї

 

Особливості смаку зеленого чаю

Дуже багато людей не люблять зелений чай через легку гіркоту, яка відчувається в ньому та трав’янистий присмак. Але справа не лише в смаку, але й у якості самого чаю. Хороший зелений чай може мати ряд смаків, які залежать від того, де був вирощений чай, коли він був зібраний, які природні умови були в процесі його дозрівання, яким був процес обробки та інші. Основні смакові та ароматичні властивості, які характеризують зелений чай – це солодкий, гіркий, пряний, рослинний, квітковий, фруктовий.

Топ 7 Зелених чаїв

Завдяки тому, що зелений чай пройшов менше обробки ніж чорний чай, у нього більш легкий аромат і нескінченна користь для здоров'я. Оскільки листя не ферментоване, смак приємний, свіжий і трав’янистий.

Сенча

 

Сенча

Сенча є найпопулярнішим із типів зеленого чаю в Японії. Він має злегка терпкий смак і низьку солодка вість. Чай, трохи нижчий за якістю від сенча називається Банча.

Колодязь дракона

Колодязь дракона

Колодязь дракона (відомий ще як Ланг Чінг) є одним з найпопулярніших зелених чаїв. Назва походить від легендарного колодязя в Китаї в регіоні Вест Лейк, де й виробляється цей чай. Чай виходить яскраво-зеленого кольору з дуже приємним смаком.

Жасминова перлина

Жасминова перлина

Жасминова перлина один із улюблених чаїв усіх поціновувачів насичених квіткових ароматів. Це суміш зеленого чаю і квітів жасмину, які роблять чай освіжаючим та ароматним.

Ганпавдер

Ганпавдер

Тут чайне листя скручують у маленькі, щільні кульки. Завдяки цьому цей чай довше залишається свіжим і має легкий трав’янистий присмак.

Анжи

Анжи

Цей зелений чай набув популярності завдяки своєму прекрасному тонкому аромату. Його вирощують в провінції Чже Цзян в Китаї. Він має тоненькі листочки, які виглядають майже чорними у сухому вигляді.

Гекуро

Гекуро

Дослівно назва цього чаю перекладається з японської як «дорогоцінна крапля». Листя цього чаю має блискучий, темно-зелений колір. Цей чай має яскраво виражений смак умами. Для нього потрібна одна з найнижчих температур заварювання, при 65-71 С, при цьому й час заварювання достатньо короткий, близько 20-30 секунд.

Бі Ло Чунь

Бі Ло Чунь

Також цей чай відомий, як «весняний равлик». Він є одним із найвідоміших чаїв у Китаї. Якщо його готувати при низьких температурах можна отримати солодкий, м’який з легким трав’яним ароматом чай.

Як правильно готувати зелений чай

Купити зелений чай не достатньо. Його ще потрібно правильно приготувати. Поширеною помилкою при заварюванні будь-якого виду чаю, зокрема й зеленого – те, що його заливають окропом. Якщо чорний чай і витримує високі температури, то зелений чай заварений при таких температурах отримає гіркий присмак. Більшість зелений чаїв найкраще заварювати при температурі 72 – 82 С. Ще одним важливим чинником, який впливає на смак отриманого напою – є час заварювання, адже якщо час заварювання буде задовгим ви також отримаєте гіркий напій.


Зелений чай

Деякі типи зелених чаїв (особливо японські) слід заварювати протягом 20 – 30 секунд, в той час інші (наприклад Жасминова перлина) можна заварювати і до чотирьох хвилин. Це один із тих видів чаїв, які не рекомендовано поєднувати з цукром, а тим паче з молоком, бо смаку йому це точно не додасть, а може навіть і навпаки.

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.