Пуер – чай збагачений роками

У світі відомі тисячі видів чаю. На Заході їх традиційно поділяють на зелений, чорний та улун. Зовсім недавно до цієї класифікації був доданий білий чай та пуер. До інших видів чаю відносять жовтий чай, ароматизовані та мішані чаї. Кожен чай характеризується методом обробки, ароматом та смаком, які відрізняють його від інших, роблять його унікальним.

Чай пуер 

Пуер ще називають чаєм красунь. Адже він сприяє спалюванні жирів, зміцненню зубів та покращенню кольору лиця. Ці всі цілющі властивості цього дивовижного чаю були описані в трактаті по фітології ще в 350 році. Сучасні наукові дослідження французьких та китайських учених підтвердили древні спостереження.

На смак і запах цей чай доволі специфічний. Він віддає вологою землею, тому його часто заварюють з молоком або цитрусовими.

 Історія чаю пуер

Пуер – це швидше не окремий сорт чаю, а спосіб його виробництва. В наш час він виробляється в В’єтнамі, Лаосі, Таїланді та Бірмі. Виник пуер тисячі років тому в китайській провінції Юньнань, де ростуть чайні дерева з великим листям  (Dayeh). Історія поширення чаю тісно пов’язана з чайною торгівлею між Китаєм та іншими країнами (зокрема Тибет), і названий він в честь міста  Пуер, з якого вперше проводилась торгівля цим надзвичайним чаєм. Технологія виробництва доволі специфічна. Зібране листя обробляють до рівня зеленого чаю, після чого проводять ферментацію природню або штучну (прискорене старіння).

Пуер ( також відомий, як пуер ча, «puer», «puer», «polei» i«bolay») ще називають «темний чай» або «чорний чай» в Китаї. Це рідкісний тип чаю, який роблять в провінції Юньнань. На Заході,  пуер добре відомий завдяки його корисній дії на здоров’я, але є дуже багато хибних уявлень про його аромат, смак, обробку та інші характеристики.

Смак пуеру

Пуер є насиченим шовковистим чаєм з солодким присмаком. На батьківщині його порівнюють з ароматом свіжого весняного повітря у сосновому лісі після проливних дощів. Букет чаю надзвичайно багатий та нагадує про місце, де його вирощували. Він наповнений бамбуком, квітами, горіхами та спеціями, які розкриваються з кожним наступним ковтком.

 Чай пуер


Всі ці ознаки вказують на якісний та хороший чай. Якщо ж ви відчули прілий аромат, або він віддає цвіллю – це означає, що чай зберігали в неналежних умовах, внаслідок чого він зіпсувався.

Користь для здоров’я

Вплив чаю на серцево-судинні захворювання та метаболічний синдром

Однією з відомих особливостей пуеру є його здатність знижувати рівень холестерину. Цей чай також корисний для людей, які страждають від метаболічного синдрому – група факторів ризику серцево-судинних захворювань, які включають високий кров’яний тиск, високий рівень холестерину, високий вміст цукру в крові та високий рівень тригліцеридів.

 Антиоксидантні властивості чаю пуер

Пуер виступає хорошим антиоксидантом. Також було виявлено його позитивну дію на попередження утворення злоякісних пухлин.

Цей чай допомагає очищенню крові, та покращенню травлення. Його дуже часто п’ють після споживання важкої їжі. Деякі люди підкреслюють дивну властивість чаю, адже інколи він може викликати стан, який називають «чайне сп’яніння».

Виробництво пуеру

 Виготовлення пуер проходить в наступній послідовності:

  • збір чайного листя;

  • зав’ялення;        

  • скручування (для виділення якнайбільшої кількості соку);

  • ферментування (високі температури пришвидшують бродіння листя);

  • сушка (для припинення процесу ферментації);

  • пресування.

 На відміну від інших чаїв, пуер з часом не псується, а навпаки, його смак і аромат стають кращими та багатшими.

Форма пуеру

Після пресування пуерові надають певну форму. Нижче наведені найбільш популярні форми чаю.

 

Чай пуер у формі колеса 

У формі колеса

Чай пуер у формі гнізда 

 У формі гнізда

Чай пуер прямокутної форми

Прямокутної форми

 Чай пуер квадратної форми

Квадратної форми

 Чай пуер у формі гриба

У формі гриба

Чай пуер у формі гарбуза 

У формі гарбуза

Приготування пуеру

Існує кілька способів приготування цього чаю. Класично беруть 4 г чаю на 150 мл води (стандартне співвідношення при дегустації – 6 г на 100 мл води).

 Чай пуер

Бажано першу заварку вилити, для того, щоб промити чай від пилу та провести дезінфекцію. Перед заварюванням його слід покришити на маленькі шматочки. Вода має бути з температурою близькою до кипіння. Пуер можна заварювати від 5 до 10 разів, в залежності від часу заварювання. Це чай, який недостатньо просто пити, його потрібно зрозуміти, адже його смак та аромат надзвичайні, не такі, якими здаються при першому ковтку.

 

 

 

 

 

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.