Ройбуш – «червоне еспресо» – чай, який грає за кавовими правилами

Ройбуш, або ще його називають ройбус, наукова назва якого звучить,  як  Aspalathus Linearis. На своїй батьківщині – в Південній Африці, він споживається місцевими племенами уже здавна. Південна Африка

Росте ця надзвичайна рослина лише в Cederberg, невеликій гірській місцевості в районі Western Cape в Південній Африці.

 Карта

Ройбос – це африканське слово, яке означає «червоний кущ». Рослина представляє собою квітучий кущ, який жителі Африки уже довгий час споживають у вигляді ароматного напою з пікантним ароматом. Не дуже давно в цій рослині було знайдено високий вміст поліфенольного антиоксиданту, який сприяє покращенню здоров’я. Ця властивість і стала причиною його високої популярності  на Заході.

Ройбуш є прямо зростаюча рослина, яка може сягати до півтори метра у висоту. Вона має червоно-коричневі стебла і яскраво-зелені голкоподібні листя. Завдяки тому, що рослина належить до сімейства бобових її корінь містить азотофіксуючі бактерії, які дозволяють їй вижити на виснажених кислотних ґрунтах.

 Рослина Ройбуш

Зелений та червоний ройбуш

Ви можете зустріти як зелений, так і червоний ройбуш, в залежності від того, який саме процес обробки він пройшов. Якщо листя висушують одразу після збору врожаю, воно залишається зеленого кольору, звідси і назва – «зелений ройбуш». Чай приготовлений з такого ройбушу буде мати жовтувато-коричневий колір. Цей чай буде мати легкий пікантний смак. Дуже часто перевага надається чаю саме з зеленого ройбушу, адже він містить достатньо високий рівень антиоксидантів. Збір врожаю ройбушу проводиться з січня по березень. Його ріжуть на маленькі частинки і висушують на сонці.

Зріб та обробка ройбушу

Для того, щоб отримати червоний ройбуш, після подрібнення його піддають процесу бродіння (в цей час відбувається окислення), після чого його також висушують на сонці. З огляду на те, що в процесі бродіння ройбуш стає оранжево-червоного кольору, при приготуванні отримуєте червоний чай.

Ройбуш

Коли найкраще пити ройбуш?

Ройбуш можна пити в будь-якийчас, адже він не містить кофеїну. Заварювати його слід протягом 5 хвилин, щоб аромат достатньо розкрився, а колір досягнув потрібної глибини, він вирізняється винятковою схожістю на рубін. Для заварювання потрібно брати 2,5-3 г на 200 мл гарячої води (в жодному випадку не варто заливати ройбуш кип’ятком, температура води має бути в межах 92-96 градусів). Ройбуш можна заварювати 2-3 рази, при цьому смакові властивості та аромат квітів не змінюються, міняється лише концентрація корисних речовин.

Чай ройбуш

Чим корисний ройбуш?

Ройбуш містить не лише антиоксиданти, а й вітаміни С, Е і Р, А, а також залізо, калій, кальцій, магній, мідь, цинк, марганець та натрій. Ройбуш являється джерелом натурального тетрацикліну, що робить його чудовим бактерицидним засобом.

Ройбуш допомагає знімати роздратованість, головні болі, нормалізує кров’яний тиск, допомагає при депресії. Його корисно пити людям з серцево-судинними захворюваннями. Добре допомагає підвищувати імунітет. Завдяки низькому вмісту тініну він може надавати хороший вплив на здоров’я людей з проблема травлення. Також він чинить анти спазматичний ефект, ройбуш може використовуватись для полегшення спазмів у немовлят.

Проте ройбуш – це не лише смачний та поживний чай – це дещо більше. 2005 рік, став роком зародження такого нового напою, як червоне еспресо. Це напій для всіх і кожного, адже він не містить кофеїну. Ним можуть насолоджуватись як діти, так і вагітні та люди різного віку. Це один із небагатьох чаїв, який прекрасно поєднується з молоком, більше того,червоне капучіно уже давно стало улюбленим напоєм для багатьох людей.

Ройбуш у холдері

Часто можна почути, як говорять, що «червоне еспресо» - це «чай, який грає за кавовими правилами». Якщо відвідуючи кав’ярню ви побачите в меню цей напій то не вагайтесь і обов’язково скуштуйте. Якщо ви замовите еспресо, то будете приємно здивовані, адже в ньому також буде крема, яка утворюється завдяки природнім маслам даного чаю. Він дуже добре поєднується з медом та корицею.

Ройбуш

Для приготування червоного еспресо використовують ройбуш набагато дрібніше помелений ніж класичний, який використовують для приготування чаю. Більше того, він є більш поживним, адже завдяки тиску, який надає кавова машина ще більша кількість поживних речовин та антиоксидантів потрапляє у ваш напій. Смак в цього еспресо буде більш вираженим та насиченим.

Еспресо з ройбуша

Поціновувачі капучіно будуть приємно вражені його медовою солодка вістю та ніжним квітковим ароматом з відчуттям спецій. Його слід пити коли одразу після приготування, але лише коли він достатньо теплий ви сповна насолодитесь його надзвичайним смаком, в поєднанні з приємною солодка вістю та пікантним ароматом.

 Ройбуш з молоком



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.