Улун – еліксир молодості

 Улун належить до того ж сімейства (CamelliaSinensis), що й зелений та чорний чаї. Відмінним є лише процес обробки. Процес окислення улуну є посередині між зеленим та чорним чаєм. В чайному листі міститься велика кількість катехінів. Катехіни відносяться до речовин, які наділені Р-вітамінною активністю. Ця речовина впливає на покращення функції капілярів. Свіже чайне листя містить велику кількість катехінів. Процес окислення помітно знижує його рівень. Улун має помірний рівень катехіну, а також є найбагатшим серед усіх інших сортів чаю, завдяки своєму сильному та освіжаючому смаку і аромату.

Чай улун
Улун найчастіше вирощують у двох країнах Китаї і на Тайвані. Китайські сорти дають більш темний колір і легкий присмак деревини в чашці, в той час, як тайванські сорти дають більш легкий та квітковий смак.

Чайна плантація

Улун це ще один чай, смак і аромат  якого  з роками стає багатшим і цікавішим. Після 10 років, в його ароматі відчувається чорнослив, родзинки, легкі квіткові або трав’яні нотки, деякі сорти навіть чимось нагадують пуер.

Корисний вплив чаю улун на здоров’я людини

В додаток до приємного смаку та освіжаючого аромату, улун чинить позитивний та корисний вплив на здоров’я. У ньому поєднались корисні властивості його попередників. Крім того він містить значно менше кофеїну в порівнянні з іншими сортами.

Листя чаю улун

 

  1. Вплив на серцево-судинну систему
    Регулярне споживання чаю улун знижує рівень холестерину, тим самим знижує ризик серцевих нападів. Дослідження показали, що для тих, хто п’є від 1 до 6 чашок чаю улун в тиждень, ризик піддаватися серцево-судинним захворюванням набагато нижчий.

  2. Сповільнення процесу старіння

    Улун справедливо називають – еліксир молодості. Вільні радикали прискорюють процес старіння впливаючи на ліпіди шкіри. Це призводить до утворення темних плям та пігментації шкіри. Поліфеноли, знайдені в листі улуну виводять вільні радикали з організму, тим самим сповільнюючи процес старіння.

  3. Сприяння втраті ваги

    Полі фенольні з’єднання в чаю улун підвищує метаболізм жирів в організмі, завдяки активізації певних ферментів. Щоденне споживання цього чаю сприяє втраті ваги прискорюючи процес лі полізу, який дозволяє організму спалювати більше жирових клітин.

  4. Запобігання утворенню карієсу

    Улун покращує стан ротової порожнини, перешкоджаючи росту бактерій, що призводять до утворення карієсу, а також накопиченню зубного нальоту.

  5. Протиракові властивості

    Концентрація полімерних поліфенолів набагато вища в чаю улун, в порівнянні з іншими сортами. Цей антиоксидант допомагає у зниженні ризику розвитку ракових клітин.

  6. Зміцнення кісток

    Антиоксиданти які містить цей чай, не лише забезпечують захист від карієсу, але й сприяють зміцненню кісткової структури.

  7. Лікування цукрового діабету

    Улун має високу концентрацію антиоксидантів та полі фенолів, на додаток до вітамінів та мінералів, таких, як вітамін А, кальцій, калій, селен, фтор, магній і фосфор. Ці поживні речовини очищають організм, покращують травлення і знижують ризик виникнення хронічних захворювань, таких як діабет. Улун ще використовують як трав’яну добавку при  лікуванні цукрового діабету 2 типу.

  8. У боротьбі зі стресом
    Природні полі феноли, які містяться в цьому чаю полегшують перепади настрою, а також допомагають підтримувати увагу та покращує розумову активність.

  9. Покращення стану шкіри

    Улун не лише сповільнює процес старіння, але й регулярне його вживання зменшує зморшки, покращує тонус та еластичність шкіри. Також він захищає шкіру від пошкоджень, які можуть бути викликані тривалим впливом сонячних променів.

  10. Вплив на волосся
    Ще однією особливістю чаю улун є його позитивний вплив на волосся. Відвар з нього не лише приносить велику користь при запобіганні випадання волосся, але й пом’якшує його та надає здорового блиску.

 Харчова цінність чаю улун

 Улун багатий антиоксидантами та містить різні мінерали, такі, як кальцій, марганець, мідь, каротин, селен, калій та вітаміни А, В, С, Е і К. Крім цього він містить фолієву кислоту та інші алкалоїди, також численні полі фенольні сполуки, які чинять позитивний вплив на здоров'я людини.

Чай лун

Спосіб приготування

Улун має чудовий смак та аромат і може вживатись як гарячим, так і холодним.

  1. Загрійте воду, для того, щоб сполоснути та прогріти чайний сервіз.

  2. Насипте улун в чайничок, так, щоб він займав 5% простору в чайнику для заварювання, або ж візьміть 5-6 г на 180 мл води.

  3. Загрійте воду для приготування в межах 82-93 С та залийте чай.

  4. Улун повинен настоятися протягом кількох хвилин.

Чай можна заварювати кілька раз, а його смак буде чудовим не лише коли він гарячий, але коли й охолоне.

   Чай лун

 



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.