Банани опинились під загрозою зникнення

Нещодавно багато західних ЗМІ заговорили про загрозу зникнення сорту бананів, до яких усі ми звикли.

У середині 1990-х років найпопулярніший вид бананів Гро-Мішель із країн Латинської Америки практично зник із прилавків. На той момент це був єдиний сорт бананів, який можна було експортувати. Але все змінила так звана “панамська хвороба”. Цей вид грибку вперше виявили у Австралії наприкінці 1880-х років. Шкода від цього захворювання була настільки масштабною, що всього лиш за декілька десятиліть один із найпопулярніших сортів бананів опинився на межі вимирання.

Сьогодні новий штам захворювання загрожує уже іншому виду бананів Кавендіш. Про це повідомляє Washington Post та ряд інших видань. Цей сорт замінив Гро-Мішель і зараз займає 99% ринку. Поки що вчені ще не знають, як зупини або хоча б стримати цю епідемію серед бананових дерев.

Шматочки банану

До такого тривожного висновку прийшли вчені у новому дослідженні, опублікованому у виданні “PLOS Pathogens”. Припущення різних експертів із аграрної сфери лише підтвердилися: бананові дерева у різних частинах світу страждають від одного і того ж захворювання під назвою “Tropical Race 4”. Це досить сильна альтернатива відомій раніше “панамській хворобі”.

Цей штам вперше з'явився у Південно-Східній Азії близько 50 років тому. Потім він поширився на країни Азії, Африки, Ближнього Сходу та Австралії. Дослідники попереджають, що з часом він може заразити і плантації Латинської Америки. Саме туди більшість бананів їде на експорт. І питання тільки у тому, коли це відбудеться.

Причина такого пагубного впливу цього захворювання та його мутації на бананові дерева полягає у способі вирощування цих плодів. Незважаючи на велику кількість сортів, банани, які йдуть на експорт, завжди ростуть однаково — дуже близько один до одного. Окрім того, майже усі сьогоднішні види — це клони.

Це дає можливість таким компаніям як Dole та Chiquita контролювати процес та вирощувати необхідну велику кількість бананів. А коштує це їм досить дешево. Але також це робить банани уразливими до різноманітних хвороб та шкідників. Відсутність різноманіття серед бананів заважає їм впоратись з епідемією.

Банани на дереві

Так відбулось і з видом Гро-Мішель. Коли перший штам вірусу “панамська хвороба” з'явився у Латинській Америці, зупинити його уже не змогли. Корпорації United Fruit довелось переїхати із однієї країни в іншу. Але хвороба слідувала за ними. Після того, як вона знищила плантації на Коста-Ріці, вона перебралась у Гватемалу, Нікарагуа, Колумбію та Еквадор. У 1960 році хвороба знищила практично усі дерева, плоди яких йшли на експорт. Наслідки відчули у всьому світі. У США навіть з'явилася пісня із красномовною назвою “Yes, We Have No Bananas”.

Нова мутація захворювання може поставити під загрозу існування чергового виду бананів. І поки вчені шукають вихід, не варто забувати, що цього разу замінити вимираючий сорт нічим. Якщо вірус досягне країн Латинської Америки, найпопулярніший сорт бананів у світі знову зникне. Це всього лише питання кількох десятиліть.

Парадокс у тому, що сорт Кавендіш отримав таку широку популярність саме завдяки тому, що виявився несприятливим до оригінального штаму вірусу. Запасатися бананами наразі немає сенсу. Але виробникам все ж варто задуматись про можливі зміни у процесі їх вирощування.

Жовті і зелені банани

Також читайте про приховану користь бананів у статті - harchi.info/blogs/san-ayt-j/pryhovana-koryst-bananu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.