Безалкогольна горілка - реальність чи вигадка?

Вперше про безалкогольну горілку жителі нашої країни почули у 2002 році, коли інтернет ЗМІ почали публікувати новини про те, що деяка фінська компанія SHB знайшла спосіб створювати безалкогольний аналог горілки. Суть виготовлення полягає у заміні етилового спирту на хімічну сполуку, яка викликає ті ж відчуття, що і сам алкоголь, однак не залишає “слідів” його споживання.

Звісно, рецептура і склад не розкривались. Не було даних і про саму компанію SHB, а також будь-яких інших статей, які довели б початок виробництва безалкогольної горілки. Усе це приводить нас до очевидного висновку — матеріал був звичайним розіграшем.

Існує чи ні

Щоб розставити усі точки на “і” необхідно розібратися з тим, що ж таке безалкогольні напої. Усе просто і ясно — ті, які не містять алкоголю, тобто спирту. Однак у цьому випадку безалкогольна горілка, яка складається на 40% зі спирту і на 60% з води, повинна повністю виключати перший компонент. Це нонсенс. З іншого боку, у продажу ж є безалкогольні пиво та вино. Як же пояснити їх існування?

Насправді усі безалкогольні напої проходять через аналогічні стадії виготовлення, що й алкогольні:

  • Обробка.

  • Бродіння.

  • Витримка.

Головна відмінність полягає в останньому етапі — випарювання або осмосі. Саме цей процес допомагає позбутися від більшої кількості спирту. Більшої, але не всієї. Усі безалкогольні напої усе ж містять в собі хоча і невелику, але все ж дозу алкоголю.

Усе це приводить до цілком розумного висновку про те, що якщо безалкогольна горілка й існує, то все рівно сідати за кермо після споживання напою однозначно не варто, адже спеціальний прилад розпізнає вміст алкоголю в крові.

Безалкогольна горілка

Горілка, що не викликає похмілля

Єдиний (і то не безалкогольний) варіант горілчаної продукції, який може похвалитись якимось новим впливом на організм — горілка, створена в Болгарії, яка не надійшла у масове виробництво.

Робоча назва продукту — Shock. Дослідники та автори цього напою вирішили одну з основних проблем надмірного споживання алкоголю — похмілля.

Для цього вони додали у склад напою мед, молоко та інші біоактивні добавки, які допомагають організму ефективніше виводити алкоголь.

Про біологію похмілля розкаже інфографіка - http://harchi.info/articles/biologiya-pohmillya-infografika.

Безалкогольна горілка

Що думають люди

Вирішити суперечку про існування безалкогольної горілки практично нереально, адже завжди знайдуться люди, які розкажуть вам, як вони чули історії або самі куштували такий напій.

Це підтверджує і невелике соцопитування, організоване одним із блогерів. Його результати заслуговують на увагу:

  • Більшість (63,1%) опитаних вважають безалкогольну горілку міфом.

  • 18,1% впевнені в існуванні такого напою або потенційної можливості його створення.

  • 12,3% стверджують, що пробували безалкогольну горілку.

  • 6,4% кажуть, що тільки чули про такий напій.

Горілка

Чому безалкогольна горілка не має сенсу

Горілку п'ють не заради вишуканих смакових якостей — навпаки, вживання напою часто пов'язане з неприємними відчуттями, а не задоволенням. Головна і єдина мета горілки — швидке сп'яніння. Чисто теоретично можна додати у горілку гіркі настоянки, щоб отримати щось схоже на благородний напій, але навіщо? Навряд знайдеться багато цінителів сме чистого смаку горілки.

Якщо у 2002 році інтернет наводнили новини про те, що такий напій тільки було створено, то у 2012 році з'явились вістки, що безалкогольна горілка вже запатентована і ось-ось з'явиться на прилавках. І справді, у магазинах можна знайти пляшки з прозорим напоєм та етикетками “vodka alcohol free”, “non-alcoholic vodka”, але це не більше ніж жартівлива продукція для сувенірів та розіграшів.

Результати, як завжди, дуже неоднозначні. Однак із впевненістю можна сказати лише про те, що краще надати перевагу якісному алкоголю перед міфічними сурогатами та купувати його у перевірених магазинах.

Горілка

Про безпохмільний алкоголь з Кореї читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/koreya-vypustyla-bezpohmilnyy-alkogol.

А про вплив алкоголю на організм людини розкаже стаття - http://harchi.info/articles/vplyv-alkogolyu-na-organizm-lyudyny.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.