Чому горіхи так дорого коштують

До горіхів можна відноситись по-різному: хтось панічно боїться їх як сильних алергенів, когось лякає їх висока калорійність, а багато хто, навпаки, любить перекусити жменькою фундука чи мигдалю. При цьому кожний хоч раз дивувався їх однаково високій вартості — як і кедрових, так і будь-яких інших горіхів на кшталт екзотичної макадамії. Давайте дізнаємось, що і як саме визначає ціни на горіхи.

Дійсно, горіхи коштують дорого, і тому є декілька причин. У першу чергу багато залежить від вартості виробництва товару та вартості його обробки. Почнемо з виробництва. Споживачі помітили, що за останні 2 роки цінf на горіхи помітно вирослf. Це пояснюється просто: наряду з багатьма фруктами та овочами горіхи так само імпортуються, а не виробляються у нас на батьківщині. Окрім того, що горіхи і без того досить недешевий продукт, ще однією причиною для підвищення вартості деяких видів горіхів став поганий урожай у 2014 році. Внаслідок за цим відбувся стрибок курсу валют, адже майже усі горіхи продаються за долари. Виріс курс — виросла і ціна горіхів.

До того ж, виробництво більшості горіхів — мигдалю, фісташок та їм подібних — поєднується з високою собівартістю. Найбільш дешевим горіхом є арахіс. У нього велика територія виробництва у країнах СНД — наприклад, в Узбекистані та Таджикистані. Тому виробники готові продавати його досить дешево. Бразильський горіх поставляється з Бразилії, кешью — з Індії, грецький горіх — з Узбекистану та Чилі. Останні, найдорожчі, у Латинській Америці збирають ще зеленими, розколюють на замовлення, запаковують в вакуум та доставляють. Позаяк, чилійські горіхи завжди найсвіжіші і ніколи не бувають гіркими. Звідси і висока ціна.

Горіхи

Формування економічної вартості горіхів принципово відрізняється від аналогічного процесу, наприклад, у випадку з тими ж екзотичними фруктами. На відміну від фруктів, для яких помітну частку у ціні становить доставка, у більшості горіхів дорогим є саме виробництво, у яке входить саме обробка, що дозволяє зберегти товарний вигляд. При цьому варто враховувати, що у південних країнах урожай фруктів отримують декілька разів на рік і їх достатньо просто зібрати.

Інша ситуація з горіхами — виробництво більшості горіхів включає просушування, очищення від шкарлупи та вимочування у сольовому розчині. Це трудомісткий та кропіткий етап у процесі переробки, як раз він і створює додаткову вартість. Недоліком механічного очищення є можливість пошкодити ядра, що значно знизить якість горіхів і, відповідно, їх ціну.

Що стосується кедрових горіхів, то варто відмітити, що збір насіння кожної кедрової сосни на плантації є досить трудомістким процесом. Окрім того, зростають вони у важкодоступних районах, а цикл їх росту становить понад рік.

Дуже суттєво впливає на ціну те, наскільки хорошим видався врожай на ті чи інші горіхи. Заморозки, спека, комахи-шкідники — усі ці фактори здатні знизити врожай в цілому регіоні на десятки відсотків. Відповідно, вартість горіхів зросте.

А коли дозріває новий врожай, ціна кілограма молодих горіхів природним чином виявляється вищою від ціни за кілограм минулорічних. 

Окрім того, відіграє свою роль і маркетинговий трюк. Горіхи рідко купують кілограмами, набагато частіше беруть пакетик вагою від 100 до 250 г. І тут спрацьовує простий маркетинговий принцип — товари, які купуються “потрохи”, завжди можна продавати дорожче за кілограм. Чи задумувались ви коли-небудь, наприклад, скільки коштує літр парфумів “Шанель №5”? Так як парфуми купують маленькими флакончиками, а не літрами, вартість літра дробиться на флакони і перестає бути такою страшною. Така ж історія і з маленькими пакетиками горіхів.

Горіхи

А про користь горіхів розкаже стаття - http://harchi.info/articles/gorihy-zaryad-korysti-u-mini-formati.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.