Чому кошерну їжу корисно їсти всім

Важливо розуміти, що кошерна їжа — це не вид національної кухні. Кошерна їжа — це будь-яка їжа, приготована по суворим іудейським законам. Так, кошерними можуть бути страви й грузинської, і італійської, і тайської кухні. Просто вони не будуть містити свинини, морських гадів, деяких видів риби, птиці і навіть овочів, у них одночасно не буде м'яса і молока тварин, якісь усіх продуктів буде завірено машгіахом, ну і ще багато дрібних, але важливих деталей.

Це не відповідає на питання про те, чому їсти кошерну їжу корисно, але в загальному дає зрозуміти її суть. До речі, слово “машгіах” походить від івритського “ашгаха” — “нагляд, спостереження”. Машгіах слідкує за кошерністю на кухні ресторану: перевіряє продукти і посуд, включає та виключає плиту. Він обов'язково повинен бути євреєм, який пройшов спеціальне навчання. У кожному кошерному ресторані повинен бути машгіах, тільки він має право запалювати вогонь.

Кошерна їжа

Кошерний продукт апріорі більш якісний

Завдяки тому, що виготовленню кошерної їжу та відбору сировини для неї приділяють підвищену увагу, вони завжди екстраякісні. Тут не працюють ніякі знижки на людський фактор, неуважність або швидкість працівників. Правила кашруту — це традиція, те, що становить систему виживання. У той час як більшість некошерних виробників сьогодні женеться за прибутком, часто закриваючи очі на якість, тут послаблення бути просто не може. Правила не змінюються, не підлаштовуються під ситуацію і не прогинаються під вимоги ринку та економіки.

Овочі, за правилами кашруту, необхідно дуже уважно перевіряти та ретельно мити, оскільки на них можуть знаходитись личинки та дорослі комахи. Машгіах перевіряє кожний овоч на предмет наявності плісняви, гнилі та личинок комах, також у його задачі входить просіювання борошна та перебирання зерна. Закони кашруту не знають компромісів, найменша невідповідність — і продукт уже не вважається кошерним. При перевірці у брак можуть потрапити і 40, і навіть 100% тварин. При цьому відбраковане м'ясо може повністю відповідати держстандарту.

Про забій важливо сказати окремо. Якщо у тому, що це м'ясо якісне, сумніватися не доводиться, то думка “кошерний спосіб забою тварин є більш гуманним, ніж індустріальний” викликає великі питання у всьому світі. Кошерний забій відбувається плавним рухом дуже гострого ножа, який перерізає одночасно більшу частину трахеї та більше частину стравоходу. Річ у тім, що кваліфікований спеціаліст може зробити це дуже швидко і так, що тварина не встигне зреагувати і відчути біль. Але, по-перше, не у всіх однакова кваліфікація,а по-друге, іноді відбувається збій процесу. Тварина рухає головою невчасно, спеціаліст впускає ніж — усе що завгодно, і одним рухом вбити не виходить, отже тварину доводиться вбивати довше та болючіше. Така тварина йде у брак і, зазвичай, здається у некошерний магазин. Тут на сцену виходять борці за права тварин. Сучасна некошерна технологія оглушення пневматичним пістолетом в індустріальних умовах, без сумніву, є більш гуманною в їх та очах офіційних органів. Внаслідок чого у деяких країнах зараз забороняють кошерний забій, як і халяльний. Права тварин, кажуть, важливіше за релігію. Втім, це питання етики, а не якості м'яса.

Знак кошерної їжі

Кошерні страви готують для своїх, тобто нічого не шкодують

Кошерну їжу у більшості країн виробляють виключно євреї. Тобто самі для себе. Задумайтесь на секунду про те, якою сильною є єврейська община у будь-якому місті та країні. Що наштовхує на думку про те, що кошерна їжа завжди буде приготована добре.

Зручно для людей з лактозною непереносимістю

У меню ресторанів поряд із назвами страв ніколи на розписують їх детальний склад, а офіціанти не завжди його знають. Процес вияснення займає час, якого іноді може просто не бути, а помилка на будь-якому з етапів коштує ще дорожче. М'ясний кошерний ресторан у цьому плані просто рай для людини з непереносимістю лактози. На одній кухні, по законам кашруту, не можна готувати з молока та з м'яса. Тому кошерні ресторани діляться суворо на молочні та м'ясні. Позаяк у м'ясному можна бути впевненими на всі сто: нічого молочного не виявиться у жодній страві.

Більше про непереносимість лактози читайте тут - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/neperenosymist-laktozy-vyrok-chy-diagnoz.

Кошерна їжа у супермаркеті

Зручно для тих, хто харчується халяльно

Кашрут часто порівнюють з халялем (правила в ісламі). Мусульмани, так само як і євреї, не їдять свинину і користуються схожими правилами щодо забою скота. Усе кошерне — халяльне, але не навпаки.

Більше про різницю між кошерною їжею і халяльною розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chym-kosherne-i-halyalne-myaso-vidriznyayetsya-vid-zvychaynogo.

При синагогах є дешевше

Утримувати світський кошерний ресторан дуже дорого. Часто вони відкрившись закриваються у перші пару років. Але ресторани при синагогах частіше всього мають дотації, адже вони для своїх. Це дозволяє знижувати вартість їжі. А розміри порцій у кафе при синагогах та єврейських центрах можна порівняти хіба що з китайськими та крейськими закусочними. Тому вигода є очевидною.

Можна їсти у літаку

Багато авіакомпаній мають кошерне меню. Якщо ви замовили кошерну їжу при покупці квитка, вам гарантовано принесуть їжу цікавішу за звичайний асортимент: хумус, фруктове желе, овочеве рагу “як у бабусі” і здобну міні-халу. Ще один досить вагомий пункт — спеціальні ланч-бокси з кошерною їжею стюардеси зазвичай приносять раніше, ніж обід інших пасажирів. 

Кошерна їжа у літаку

А чи є кошерними Кока-Кола та Пепсі-Кола читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chy-kosherni-coca-cola-i-pepsi-cola.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.
Коментарі

Вхід на сайт

цікава інформація можна практикувати ппри пандеміях