Чому не можна мішати пиво з горілкою?

Усі ми чули, а дехто, може і випробував на собі — що мішати пиво із горілкою не можна. Якщо це і не смертельний номер, то принаймні досить небезпечний. Але досі існує пекельний коктейль “Йорж” та приказка “горілка без пива — гроші на вітер”. Так чи можна мішати горілку із пивом? А якщо не можна — то чому?

Індивідуальна реакція на різні типи алкоголю визначається перш за все домішками, що у ньому містяться. Пиво — продукт бродіння, і набір речовин, присутніх у ньому, помітно відрізняється від аналогічного набору для горілки, яка є продуктом дистиляції або ректифікації (не кажучи про те, що і сировина може бути різною).

Напої і склянки

Змішуючи різні типи спиртовмісних розчинів, ми можемо збільшити спектр цих самих домішок у нашому організмі. Як саме це вплине на травлення та загальне самопочуття, зрозуміти досить важко (і достовірних досліджень такого роду на сьогодні немає). Але є й інший аспект: є дослідження 2007 року за авторством лікарів-вчених Робертса і Робінсона, де спостерігається кореляція між рівнем алкоголю у крові та порядком споживання пива і, наприклад, горілки. Виявляється, при “пониженні градуса” ступінь сп'яніння у результаті є нижчою: нерозбавлений міцний алкоголь пролітає нашу травну систему своєрідним експресом і не встигає добре увібратись. А ось якщо влити горілку у присутнє у шлунку пиво, то все це буде ще довго там бовтатись, відповідно, встигне краще увібратись, що приведе до сильнішого сп'яніння. Звісно, це пояснення все одно не повною мірою здатне описати карколомний ефект коктейлю “Йорж”, але все ж.

Горілка

Звісно, в теорії мішати можна усе що завгодно. Інша справа, які від цього будуть наслідки. Весь секрет у “чарівних бульбашках”, які містяться у пиві, і високій концентрації спирту у горілці. Вуглекислий газ, що міститься у пиві, подразнює стінки шлунка і тим самим прискорює всотування рідини у травний тракт. Алкоголь швидше потрапляє у кров, печінка не встигає переробляти такі кількості етанолу, він прямує до мозку і, внаслідок ланцюга біохімічних процесів, погіршує сполучення між нейронами в областях мозку, що відповідають за формування пам'яті, прийняття рішень та імпульсивну поведінку. Організм сприймає це за замах на вбивство і вмикає захисні механізми, що допоможуть йому найшвидше очиститись. Іншими словами, організм захоче вивести усе непотрібне назовні.

Пиво

Також, варто згадати, що є досить популярний коктейль “Московський мул”, до якого входить російська горілка, американське імбирне пиво, ангостура і сік лайму. Це американська класика 1940-х років. Весь світ п'є цей коктейль і чудово почуває себе наступного ранку. Усі справа — у якісних інгредієнтах.

Про вплив алкоголю на організм людини читайте у статті - http://harchi.info/articles/vplyv-alkogolyu-na-organizm-lyudyny.

А про біологію похмілля розкаже інфографіка - http://harchi.info/articles/biologiya-pohmillya-infografika.

Коктейль Московський мул



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.