Чому помідори з грядки смачніші за куплені

Виявляється, уся справа у способі зберігання: якщо помідори піддаються охолодженню, вони втрачають свої смакові та ароматичні якості. Позаяк куплені томати не варто зберігати у холодильнику.

Помідори

Смак помідору залежить від вмісту цукрів, кислот, а також від ароматичних молекул. Як тільки помідор зривають з гілки, він починає втрачати частину речовин, що надають йому виразного смаку та аромату. Враховуючи той факт, що томати у магазинах частіше всього зберігаються у холодильниках, на стіл вони потрапляють практично без смаку. Причина — генетичні зміни, що відбуваються при низьких температурах.

Команда вчених під керівництвом Гаррі Клі з Флоридського університету у своїх експериментах використовувала декілька сортів помідорів. Овочі зберігались при температурі 5 градусів. Тиждень такого зберігання викликав зміни ряду генів, які впливали насамперед на запах томатів. Після того як помідори діставали з холодильника та зігрівали при кімнатній температурі, аромат відновлювався тільки частково.

Вирощування помідорів

Провідний автор дослідження Гаррі Клі порівнює цей процес з виконанням оркестром музичного витвору: “Приберіть скрипки і духові — залишиться тільки шум, а не музика. Поверніть лише скрипки — і звучання досі буде неправильним. Вам потрібно, щоб оркестр з 30 або більше хімічних речовин знаходився у правильному балансі, тоді ми отримаємо хороший помідор”. 

Вчений радить після покупки зберігати томати при кімнатній температурі та споживати у їжу максимум протягом тижня. Якщо у магазині помідори зберігаються в холодильнику, то є вагомі підстави поставити під сумнів їх гастрономічні якості. Однак слід пам'ятати, що перед продажем овочі та фрукти проходять декілька етапів зберігання і транспортування, на які споживач вплинути не може. Позаяк найсмачнішими досі залишаються томати з грядки.

Скибочки помідорів

А чи правда, що яйця із помаранчевим жовтком смачніші, читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chy-pravda-shcho-yaycya-iz-pomaranchevym-zhovtkom-smachnishi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.