Чи дійсно швидше п'янієш випиваючи алкоголь маленькими ковтками?

Останнім часом ми почали усе частіше чути фрази на кшталт “пий залпом, не сп'янієш!” і “якщо п'єш через соломинку, п'янієш швидше”. Позаяк, виникає бажання розібратися у цьому питанні і розставити усі крапки над “і”. Чи є у цих заяв реальна підстава, чи це просто виправдання для всіх, хто хоче вмовити вас випити більше.

Великий коктейль із соломинками

Точка зору хіміка

Давайте розглянемо, що на цей рахунок кажуть спеціалісти хімічної кінетики (розділ фізичної хімії, який займається механізмами та швидкостями реакцій).

Виведення алкоголю підкорюється кінетичному рівнянню нульового порядку, тобто швидкість метаболізму є постійною і не залежить від концентрації спирту у крові. До речі, подібний механізм відрізняє метаболізм етанолу від, наприклад, метаболізму більшості ліків, де є можливість визначити період напіввиведення, що є постійним.

Період напіврозпаду також є константою — наприклад, у реакціях радіоактивного розпаду, - тому що і у прикладі із ліками, і тут ці реакції класифікуються як реакції першого порядку. Це значить що швидкість реакції залежить від концентрації реагенту, що виводиться у першу степінь, - на відміну від нульової степені для реакції метаболізму алкоголю.

У результаті, більше буде напиватися той, хто випиває залпом: пікова концентрація спирту у даному випадку є вищою, а на швидкість зниження сп'яніння це жодним чином не впливає (тобто той, хто випив склянку горілки залпом не швидко протверезіє до рівня людини, що випила ту ж склянку із перервами, оскільки тверезіють вони із однаковою швидкістю).

Що стосується споживання алкогольних напоїв через соломинку, то в даному випадку сумнівність твердження про скоріше сп'яніння повинна бути очевидною і не спеціалісту: у повсякденному житті ми постійно зустрічаємося із ситуаціями, коли більша поверхня всотує краще. Тут діє ідентичний підхід: алкоголь поступає в організм не тільки через стравохід, шлунок та кишечник, а й через слизову, тому чим більша площина нашої ротової порожнини доступна для цього процесу, тим швидше ми сп'яніємо. Інша справа, що соломинки часто забезпечують більшу швидкість споживання, але це вже психологічний ефект.

Пити залпом

Точка зору психіатра-нарколога

Лікарський досвід говорить наступне. Не дарма деякі препарати рекомендують розсмоктувати: у нашій ротовій порожнині також є рецептори, завдяки яким всотуються речовини. Коли людина повільно споживає що-небудь, наразі мова йде про алкоголь, то поверхня поглинання збільшується. Далі через більш повільне просування алкоголю по травному тракту збільшується площина дотику. Позаяк людина п'яніє більше та швидше. Але таке сп'яніння і проходить швидше. Якщо пити залпом, рецептори у роті просто не встигнуть нічого відчути. Простий приклад: якщо ви нанесете на голову бальзам і залишите його на деякий час, а не одразу змиєте, ефект буде більш помітним.

Але в даному випадку потрібно враховувати множину факторів, починаючи від індивідуальних особливостей організму, від яких залежить швидкість всотування речовин, і закінчуючи швидкістю розпивання алкоголю і його кількістю. Якщо кількість алкоголю, випитого повільно і залпом, однакова, то у другому випадку сп'яніння відбудеться повільніше і пізніше: алкоголь не встигне увібратись у роті та через деякий час почне всотуватись у шлунку.

Або, наприклад, якщо в один і той самий проміжок часу одна людина буде повільно випивати один келих алкоголю, а інша вип'є декілька алкогольних напоїв залпом, то само собою зрозуміло, хто більше і швидше сп'яніє.

Пляшки із віскі

Точка зору бармена

Якщо ми п'ємо алкоголь маленькими порціями, алкогольне сп'яніння відбувається трохи швидше, оскільки алкоголь починає засвоюватись уже у ротовій порожнині через слизову оболонку. Але стосується це тільки чистих і міцних алкогольних напоїв, оскільки, наприклад, коктейлі досить сильно розбавлені.

Через соломинку чистий алкоголь мало хто п'є. А різниця між тими, хто п'є чистий алкоголь шотами, і тими, хто випиває маленькими ковтками, у тому, що перші хочуть напитись, а другі — насолоджуються смаком. Часто виходить так, що перша категорія випиває більше другої за однаковий час. Але якщо перед нами стоїть ціль швидко напитись малою кількістю алкоголю, ефект буде у тому випадку, якщо пити маленькими ковтками часто: так алкоголь почне засвоюватись на шляху до шлунку.

Про вплив алкоголю на організм людини читайте у статті - http://harchi.info/articles/vplyv-alkogolyu-na-organizm-lyudyny.

А про біологію похмілля розкаже інфографіка - http://harchi.info/articles/biologiya-pohmillya-infografika.

Алкогольні шоти



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.