Чи правда, що 1 яйце містить стільки ж жирів, скільки 1/2 фунту м'яса

Цитата з “12 стільців” Ільфа та Петрова — “Одне яйце містить стільки ж жирів, скільки 1/2 фунту м'яса” — з часом перетворилась у вислів, який противники споживання м'ясних продуктів використовують серйозно, а зовсім не з закладеним у неї першочергово змістом. А вислів мав сатиричний підтекст, як і все інше у книзі. Сатиричний настільки, що люди почали вигадувати її аналоги, які звучать навіть радикальніше, наприклад — “Відро води може замінити банку сметани”.

Втім, повернемося до дійсності. Пару років тому, багато у чому завдяки знаменитій статті у Times, у світі заговорили про кінець “війни проти жирів”. На обкладинку видання винесли заголовок “Їжте масло. Вчені оголосили жири ворогом. Чому вони помилились”. Сьогодні ж на хвилі офіційної любові до жиру (бекону, маслу та усьому іншому) згадується і знаменита цитата. Давайте спробуємо розібратися, скільки ж у ній правди, і скільки жарту.

У 1/2 фунту, тобто 225 г, яловичої грудки міститься близько 16,5 г жирів, тоді як в 1 яйці — близько 6 г. Позаяк у цьому випадку цифри відрізняються приблизно у 3 рази. Зрештою, цифри можуть помітно коливатися залежно від м'яса. Свинина, наприклад, може містити близько 61 г жирів у половині фунту, так що яйця їй далеко не конкуренти. А ось у курячому м'ясі такої ж маси можу бути приблизно стільки ж жирів, що і в одному яйці — близько 7 г. 

Варто звернути увагу на те, що яйце — це фактично два окремих продукти, оскільки білок та жовток дуже сильно відрізняються за складом і властивостями. Усі жири знаходяться в у жовтку, тому якщо ви, наприклад, зробите собі омлет із білків, жирів у ному практично не буде (хіба що той, який міститься в олії, на якій омлет підсмажений).

Яйце

А чи правда, що яйце з помаранчевим жовтком смачніше, читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chy-pravda-shcho-yaycya-iz-pomaranchevym-zhovtkom-smachnishi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.