Чи правда, що борошно може вибухнути?

Деякі співробітники ресторанів при просіюванні борошна всерйоз бояться, що якщо запалити сірник, то приміщення може злетіти в повітря, і вони разом із ним. Байки про те, що борошно може вибухнути, відомі ще з радянських часів. Та чи можуть часточки борошна, що літають у повітрі, утворити вибух при взаємодії з вогнем? Яка концентрація для цього потрібна, чи справді це можливо у ресторані, чи все ж таки мова йде про масштаби хлібзаводу?

Борошно може вибухнути. Однак, щоб відбувся вибух, необхідна наявність кисню, відкритого вогню і борошна. При цьому вибух може відбутися тільки при концентрації борошна 50 г на кубічний метр у закритому просторі. Якщо концентрація борошна буде перевищувати дану, то борошно буде горіти.

Офіційні вимоги до зберігання та переробки зерна та борошна обумовлені законодавством. Звісно, якщо дотримуватись цих правил, то ймовірність вибуху на підприємствах та у закладах, що мають справу із великою кількістю борошна, зводиться до мінімуму.

Борошно в руках

При зберіганні борошна у домашніх умовах вибух виключений.

Байки на виробництвах про вибухи не ходять. Усі добре розуміють, наскільки страшними можуть бути його наслідки. На заводах на спеціальних стендах зазвичай показують наслідки вибуху на виробництвах по зберіганню та обробки зерна.

Також установи, що дорожать своєю репутацією і працівниками, часто демонструють міні вибух борошна у лабораторних умовах на курсах підвищення кваліфікації. У пластикову квадратну коробку, на дні якої розташована спіраль нагрівання, насипають борошно. Кришку заміняють на паперовий аркуш, який відіграє роль розрядного клапана (інакше розірве коробку). Спіраль нагрівають до червоного кольору, потім відключають і одразу через спеціально розташовану трубку наганяють повітря, щоб часточки борошна піднялись. У цей момент і відбувається вибух, а паперовий листок при цьому повністю згорає.

Борошно

Думка хіміка

Борошно дійсно може вибухнути, якщо дрібні часточки густо літають у повітрі (наприклад, при просіюванні на виході) і буде іскра.

Вибух — це по суті дуже швидке горіння. Для горіння потрібен окисник, у ролі якого виступає кисень, а відновником може бути і саме борошно. Оскільки процес гетерофазний, тобто взаємодіють тверда речовина і гази, то від площини дотику залежить і швидкість реакції. Чим меншими є часточки, тим більша площина і швидша реакція, тому і відбувається вибух.

Але вибухнути може не тільки борошно, а й вугільний або деревний пил, цукрова пудра.

Вибух борошна

Також читайте чи правда, що кока-кола смачніша у скляній банці, ніж у пластиковій пляшці - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yaka-coca-cola-smachnisha-u-skli-chy-u-plastyku.

І чи дійсно яйця із помаранчевим жовтком смачніші - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chy-pravda-shcho-yaycya-iz-pomaranchevym-zhovtkom-smachnishi.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.