Чи правда, що чай у пакетиках гірше від листового?

Чим поганий чай у пакетиках? Чи зроблений він із того ж чайного листя, що і листовий чай? У чому особливості пакетованого чаю? І чому він програє листовому — чи, може, не програє?

Словосполучення “подрібнений чай” - а саме так і виробляють чай у пакетиках — початково має негативний відтінок і не звучить як означення того, що ми б захотіли купити.

У даному випадку можна говорити про хибне розуміння речей. Мало хто знає, як насправді виробляється пакетований чай. Люди знають, що він називається “подрібненим”, “залишається від виробництва “іншого” чаю” та “обов'язково буває поганої якості”.

Якщо нам потрібна маленька порція, а чайний пакетик містить саме маленькі порції, то нам потрібен дрібно перемелений чай, оскільки він дає більш насичений смак та поміщається у пакетик.

Більше про історію чаю читайте у статті - http://harchi.info/blogs/annie/chay-abo-cha-napiy-badorosti.

Чайний лист

Склад чайного пакетика

Коли ми заварюємо листовий чай, то бачимо чайний лист. У чайному пакетику лист перемелений, і ми не можемо його розпізнати — отже це може бути все, що завгодно.

Споживачі часто не знають, що чай у пакетиках — це суміш декількох сортів чаю із різних регіонів і з різних плантацій. Іноді у одному чайному пакетику може бути 4-5 різних інгредієнтів — сортів чаю. Якщо ви дасте чайному експерту чайний пакетик 5 різних видів чаю, він зможе сказати, що всередині. Це може бути суміш цейлонського, китайського та індійського чаю. Непрофесіоналу важко визначити різницю між одним чаєм у пакетиках та іншим, тому велику роль відіграє довіра до компанії та її авторитет.

Для чого створюють чайну суміш? Змішуючи ріні сорти, отримують стабільний результат, а це головне для брендованого товару. Коли компанії із виробництва чаю тільки починали працювати, у 1880-х роках, люди купували чай із плантації таким, яким він приходив: сьогодні міг бути кращим, завтра — гіршим. Тоді компанії і придумали компенсувати нестабільність якості чаю шляхом змішування різних сортів. І формула постійно змінюється, оскільки виробництво і досі є нестабільним: сьогодні у чайному пакетику може бути 30% ассама, а у вчорашньому було 25%, тому що, наприклад, цейлонського було більше, а сьогодні його менше. Але звичайні споживачі не відчують цієї різниці. Колір, смак та аромат залишаться попередніми.

Чайні пакетики

Про якість чаю

Якість із великою ймовірністю може постраждати у чаю в чайному пакетику, ніж у листового чаю. Чому?

У одному чайному пакетику зазвичай 2 г чаю. Хтось купує якісний чай, їздить на плантації, контролює процес, купує чай напряму у виробника, а хтось — ні.

У чайний пакетик виробники можуть покласти 1 г дійсно хорошого чаю, який дає смак, а інший 1 г — так званий наповнювач — умовно кажучи сміття, яке ми не помічаємо. Це теж чай, але поганої якості — і залежить це насамперед не від листа, а від регіону вирощування. Наприклад, другим грамом може бути чай із Аргентини, Грузії, Туреччини — інший клімат, інші складові, інші олії. Спосіб збору також має значення: ручна робота коштує дорожче, оскільки вона більш трудомістка і займає більше часу, а, наприклад, на тих самих аргентинських плантаціях чай у більшості випадків збирають машинами. Але компанія, яка дорожить своєю репутацією, не буде використовувати такий чай.

Також, чим молодшим є лист, тим він є і соковитішим, а значить процес ферментації пройде вдало. Тіпси — листові бруньки — найбільш ніжна складова чайної суміші, але їх не використовують для чаю у пакетиках, оскільки у даному випадку при подрібненні вони втратять весь сенс і ми їх просто не відчуємо.

Листовий чай і чай у пакетиках може бути зроблений із одного і того ж чаю. Один лист подрібнюється на листочки різного розміру, потім машина ситом їх відділяє, і у подальшому вони ідуть на різні продукти. Більш дрібні часточки через більшу площу контакту із гарячою водою швидше віддають свій смак та аромат. За рахунок чого? Коли лист розрізають він виділяє сік, і чим більше із нього вийде дрібних листів, тим більшою буде площа окислення і тим міцнішим у результаті буде чай. У чайному пакетику чай повинен бути насиченим, тому що він розрахований на одну чашку, тобто на 200 мл води.

Різні листові чаї

Про зелений і чорний чай

Так як окислення відбувається на повітрі, а у зеленому чаї після сушки немає соку, відповідно, і окислюватись нічому, тому процес ферментації і не починається. Ферментація під гарячою водою (не на повітрі), близькою до температури кипіння, також ніяк початись не може. Але чим довше чай заварюється, тим більше речовин із листа переходить у воду, тому напій виходить більш насиченим, гірким та темним.

Про особливості зеленого чаю читайте тут - http://harchi.info/blogs/annie/osoblyvosti-zelenogo-chayu.

Із чорним чаєм такої реакції не буде, оскільки процес ферментації уже відбувся. Чи втрачає чайний лист свої корисні властивості, мінерали та вітаміни у процесі ферментації? Вона відбувається при температурі 60 градусів, тому може вбити якісь елементи (можливо, через це прийнято вважати, що зелений чай є кориснішим за чорний), але незначну кількість — не стільки, щоб була помітна різниця.

Аромат

В принципі, виробники не додають штучних барвників у чай. Що вони можуть зробити, так це підібрати склад інгредієнтів, що нададуть кольору. Наприклад, гібіскус — він забезпечить насичений червоний колір.

А ось ароматизатори штучними бути можуть. Є люди, що говорять, що купують виключно листовий чай: “Я ходжу у чайні магазини і вибираю чай із великих банок”. У такому випадку, покупці вдихають аромат і думають, що він походить від фруктів, квітів та трав у чаї. Насправді ж аромат не звідти, а від спрею, який не видно. Це можуть бути як натуральні ароматизатори — ефірні олії, наприклад, бергамоту, апельсину, лимону, — так і штучні, ідентичні натуральним. Їх використовують у тому випадку, якщо натуральних недостатньо.

Зелений чай

Головні відмінності листового і пакетованого чаю

Якісний пакетований чай є таким же хорошим, як і якісний листовий чай. Відмінність у тому, що вони дають різний результат у нашій чашці.

Листовий чай є більш легким, а пакетований чай — дуже міцний, із високим вмістом танінів (дубильних речовин). Він швидко заварюється і може потім гірчити, якщо заварювати його довше потрібного часу. Не варто зневажати правилами та тримати чайний пакетик у чашці по 20 хвилин — більше кількох хвилин заварювати не варто.

Листовий чай заварюється до конкретної міцності, і все — після він не стає дуже міцним або гірким. Оскільки він легший, заварювання виходить більш складним, за рахунок чого чай є більш ароматним. Це як із парфумами: якщо переборщити, то може вбити наповал, нюанси запаху розпізнати буде дуже важко, а легкий аромат можна смакувати і кожного разу знаходити нові грані. Позаяк, листовий чай підходить швидше для спокійного та неспішного чаєпиття, а не перерви під час роботи.

Що стосується масляної плівки, яка може утворитись на поверхні чаю у чашці, то це показник не якості чаю, а якості води. Плівка утворюється, якщо вода жорстка.

Листовий чай

Ціна

Чому листовий чай дорожчий за пакетований? У світі поки що не вирощують достатньої кількості листового чаю, і його екстракт недостатньо насичений. І, потім, давайте, підрахуємо. 100 г листового чаю — це 8 г на чашку, тобто 12-13 чашок (оскільки чай менш міцний, його потрібно більше. 100 г пакетованого чаю — це мінімум 50 чайних пакетиків, тобто 50 чашок. Тому листовий чай — швидше ексклюзивний товар, якщо, звісно, мова йде про якісний чай.

Якість чаю, що насипають у пакетики, обмежена технологічними особливостями цього способу продажу та заварювання чаю. Також вона відображає маркетинговий розрахунок виробників чаю у пакетиках у відповідності із відомими параметрами попиту зі сторони цільової аудиторії продукту.

Подрібнений у пил чайний лист швидко втрачає свіжість та смак через окислення навколишнім повітрям. Дрібне дозування (близько 2 г у пакетику) при навіть не дуже тривалому зберіганні приводить до втрати майже усіх цінних якостей чаю — поверхня окислення набагато більша, ніж у крупнолистового чаю.

Іншими словами, чай високої якості фасувати у пакетики немає сенсу — усі свої цінні властивості він розгубить за час зберігання, а підвищення собівартості при використанні дорожчої сировини не буде оцінено споживачами.

Більше цікавих фактів про чай розкаже інфографіка - http://harchi.info/articles/fakty-pro-chay-infografika.

Дегустація чаю у пакетиках



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.