Чи правда, що томатний сік у літаку смачніший

Ті, хто регулярно літає, на борту частіше всього зіштовхуються з непростим вибором: по-перше — риба чи м'ясо, по-друге — сік, вода, чай чи кава, які однаково безкоштовно роздають бортпровідники. Багато хто, хоча б раз, але помічав, що саме томатний сік на борту хочеться пити завжди більше будь-якого іншого, а хтось підкреслював, що томатний сік по якійсь причині люблять тільки у літаку, хоча у повсякденному житті його не п'ють. Давайте спробуємо дізнатися в експертів, чому ж при перельоті томатний сік може здатися смачнішим, ніж той самий сік — на землі.

Думка експерта харчової промисловості

Вчені з Американської психологічної асоціації вияснили, що на борту літака, під впливом постійного сильного шуму, змінюються відчуття від смакових та нюхальних рецепторів людини. Завдяки цьому у пасажирів авіалайнерів особливим попитом користується томатний сік, що має виражений смак умамі. Умамі — це смак глутамінової кислоти, один із 5 смаків, які здатна відчувати людина (поряд із солодким, гірким, кислим та солоним).

Більше про смак умамі читайте у статті - http://harchi.info/articles/pyatyy-smak-umami.

Через таку зміну смакових відчуттів, яке також поглиблюється більшою сухістю повітря у літаку, пасажири починають віддавати явну перевагу саме томатному соку.

Нічого поганого в цьому немає. Злегка підсолений томатний сік допомагає зберігати водно-сольовий баланс під час перельоту. До того ж він, як і свіжі томати, містить у собі багато корисного антиоксиданту лікопіну.

Напої у літаку

Думка бортпровідника

Пасажири дійсно замовляють томатний сік набагато частіше, ніж яблучний або апельсиновий. Можливо, це пов'язано з тим, що у польоті тиск змінюється, смак загострюється, і хочеться чогось солоненького. Окрім того, томатний сік більш насичений, з м'якоттю, і їм можна швидше втамувати голод. Можливо, впливає саме цей фактор.

Апельсиновий і яблучний соки можуть виявитись більш кислими, а томатний дуже добре йде. Томатний сік замовляють, мабуть, відсотків на 30 частіше, ніж інші соки, і він швидше закінчується. Тому і на борт його завантажують більше: іноді на кожні 10 упаковок яблучного та апельсинового беруть 15 томатного соку.

Це, до речі, залежить від напряму. Наприклад, при польоті на схід пасажири надають перевагу яблучному та апельсиновому соку. З чим це пов'язано, важко пояснити. У Європу, на захід — у лідерах томатний.

Пілоти рідко п'ють томатний сік. Вони зазвичай п'ють чай, в основному зелений, і воду — негазовану, частіше всього з лимоном. А за бортпровідниками любов до томатного соку теж помітна. Дехто з них п'є томатний сік і відмовляється від їжі під час польоту — видно, тому що томатний сік і так є досить калорійним: і енергію діє, і смак у нього цікавий, і солоний, і засвоюється добре.

Те, що у польоті пасажирам завжди більше хочеться їсти — це однозначно. Рідко хто відмовляється від прийому їжі. Це пов'язано і з тим, що багато часу витрачається на дорогу до аеропорту, усі аеропортові формальності, тому підвищується апетит і їжа здається смачнішою.

Була серія телепередач про роботу аеропорту в цілому — там один із сюжетів якраз був із цеху бортхарчування. Говорили про те, що на висоті чутливість смакових рецепторів притупляється, тому, щоб їжа не здавалась прісною, її трохи пересолюють. Тому і томатний сік здається смачним. Окрім того, у польоті завжди хочеться пити, тому що повітря у салоні більш сухе, а томатний сік, так як він несолодкий, краще всіх інших втамовує спрагу.

Томатний сік

Думка хіміка-технолога

Насправді якихось офіційних даних, що люди цілеспрямовано у літаках надають перевагу томатному соку перед іншими напоями, не існує. Є певна статистика авіакомпаній, яка дійсно свідчить, що частка споживаного томатного соку у повітрі дещо вищою, ніж його продажі у магазинах на землі. Але підходити до цієї статистики треба зі здоровою критикою, адже саме просте її пояснення може полягати зовсім не в особливостях зміни смаку, а в особливостях збирання статистики. Одна справа — покупець, що вибирає собі напій з 30 або навіть 100 найменувань соку у магазині, інша справа — з 3 видів соку у повітрі (навряд чи на борту ви зустрінете асортимент гіпермаркету). Теорія ймовірності однозначно передбачає, що в умовах обмеженого вибору на борту томатний сік будуть вибирати частіше. Тому до стверджень, що люди раптом починають надавати перевагу томатному соку саме по причині того, що опинились у літаку, можна поставитись досить скептично.

Інший момент, який також необхідно врахувати — ціна продукту. Вартість соку на борту для споживача умовно рівна нулю, він за нього не платить, і цей нуль значить багато. Існує величезна кількість праць з економіки, які показують, що поведінка споживача в умовах, коли товар доступний безкоштовно, кардинально відрізняється від його поведінки в умовах класичних економічних відносин. Якщо говорити просто, то тут доречним є вислів “на халяву і оцет солодкий”.

Ну і нарешті, сприйняття смаків людиною є дуже сприятливим до умов та факторів навколишнього та внутрішнього середовища. Хтось вважає, що вся справа в тому, що повітря у літаку більше сухе і організм таким чином намагається поповнити мінерали — тільки чомусь організм робить це не мінеральною водою, а соком, у якому мінералів менше. Ще одна версія полягає в тому, що чутливість рецепторів різних смаків залежить від тиску повітря, і до смаку умамі (а томатний сік за рахунок досить високого вмісту глутамату володіє саме цим смаком) чутливість втрачається менше, ніж до солодкого. Ця версія, хоча експериментально не підтверджена, втім, хоча б схожа на правду. 

Для прибічників останньої гіпотези є 2 новини. Хороша новина у тому, що сприйняття смаків у літаку все ж змінюється. Погана — у тому, що справа, схоже, зовсім не в тиску. А скоріше за все у шумі. Очевидно, що шум, як і будь-який фактор навколишнього середовища, повинен впливати на сприйняття смаку. А ось як саме він впливає, було показано в серії експериментів, опублікованих в журналі “Експериментальна психологія в минулому році”. Виявляється, що в умовах постійного шуму (а саме в таких умовах знаходиться пасажир під час прийому їжі в польоті) сприйняття солодкого смаку послаблене, в той час як смак умамі, навпаки, відчувається більш яскраво. Іншими словами, якщо ефект покращення смаку томатного соку у літаку й існує, то пов'язаний він не з тиском чи вологістю, а з шумом двигунів. Солоний, кислий та гіркий смаки такому впливу не піддаються.

Їжа у літаку



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.