Чи правда, що яйця із помаранчевим жовтком смачніші?

Чи правда, що яйця із помаранчевим жовтком більш якісні? Від чого залежить колір жовтка? Від здоров'я курки, породи чи, можливо, якості корму? Спробуємо розібратися.

Поширена думка про те, що помаранчевий жовток ніби-то натуральніший, якісніший і смачніший за жовтий, є, швидше за все, помилковою. Хоча на рахунок смаку сперечатись важко: у людей є психологічна планка, нам здається, що страва повинна виглядати апетитно і яскраво, і тут помаранчевий жовток перемагає. Проте, це ніяк не значить, що жовтий жовток — гірше.

Жовток

Колір жовтка залежить віл складу корму: щоб жовток був помаранчевим, у корм додають елементи, які впливають на забарвлення. Це можуть бути як хімічні харчові добавки, так і рослинні. Наприклад, каротин у вигляді добавки або каротин у складі кукурудзи, люцерни. Але годування — це багатоступеневий процес. Зрозуміло, що є основні інгредієнти, такі як пшениця та кукурудза, але окрім них птахів годують добавками, які допомагають корму засвоюватись. Існує ціла програма. Корм підбирається залежно від породи. Кормова програма може складатися із 30-40 елементів, і результат залежатиме від того, дотримуються програми птахофабрики чи ні. До речі, корм впливає не тільки на колір жовтка, а і на його консистенцію — він може бути більш розсипчастим або більш гумоподібним.

Помаранчевий і жовтий жовтки

Колір жовтка із безпосередньо якістю корму жодним чином не пов'язаний, якщо тільки жовток не є зовсім блідим — тоді із кормом явно було не все в порядку. А так варіантів кольору дуже багато, і якщо він є ближчим до жовтого, ніж до помаранчевого, то це не значить, що курку годували погано, просто корм був інакшим. Окрім того, якщо ви купите яйце із помаранчевим жовтком, немає жодних гарантій, що курку годували правильними добавками, а не хімією. Позаяк, однозначно судити тут не можна. Якщо б яскравий колір жовтка був показником якості, тоді б усі виробники намагались досягнути кольору, близького до червоного.

Категорію яєць визначає вага самого яйця, а не якість або що інше. Чим більшим є яйце, тим вища і категорія. Яйце першої категорії, наприклад, може важити у середньому від 55 до 65 г, а третьої — від 35 до 45 г. Є також відбірні яйця і яйця вищої категорії — вони ще більші. Але розмір яєць, знову ж, залежить не від якості, не від корму, а від віку курки. Чим дорослішою є птаха, тим зазвичай більшим є яйце. Позаяк можна посперечатися із тим, що яйця “відбірної або вищої” категорії краще. Самі подумайте, що може бути кориснішим: продукт від молодого організму чи від дорослого?

Яйця

Корм є однією із головних складових собівартості — близько 60-70% від ціни; інша частина — похідна собівартість, тобто пташники, лінії, електрика, тощо. Помаранчевий жовток виходить дорожчим по собівартості через корм, тому і ціна на такі яйця є вищою. Окрім того, тут присутній фактор маркетингу: у людей склалась думка, що яйця із помаранчевим жовтком якісніші.

Колір шкарлупи також не має жодного зв'язку із кольором жовтка або якістю яєць, тому що він залежить від кольору курки: у темної курки яйця із темною шкарлупою, у білої — білі. Більше про це читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yayce-skarbnycya-korysti.

Різні яйця



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.