Чи варто давати дитині їсти фастфуд

Попри заяви про шкоду фастфуду, ця їжа приваблює та манить до себе дітей різного віку. Уже доведено, що споживання фастфуду у ранньому віці може може дати про себе знати набагато пізніше, років у тридцять. У чому його шкода і як дитину вберегти від такої їжі? Про що повинні знати батьки.

Фастфудом сьогодні харчуються чи не усі, навіть діти, які ще “перекушують” грудним молоком. Відомо багато випадків, коли мами у півтори року давали дитині картоплю фрі і піцу. Більше того, з гордістю про це розповідали: “Ми уже великі, ми все їмо!” Якщо уже у ранньому віці дитину привчають до фастфуду, то що казати  про дітей шкільного віку. Перекус сосискою у тісті або чіпсами на шкільній перерві - сьогодні така харчова поведінка дітей, на жаль, стала звичною.

Про те, яку шкоду на організм дитини чинить подібна їжа, батьки часто задумуються тільки у критичній ситуації - коли у сина виявляється виразка шлунку, а дочка набирає зайву вагу. Щоб не запускати ситуацію, потрібно розуміти, що таке фастфуд і наскільки він є небезпечним.

Діти їдять фастфуд

Яку їжу зазвичай називають фастфудом

Загалом, це продукти, які багаторазово кулінарно оброблялися перш, ніж потрапити у вашу тарілку. Це страви смажені у великій кількості олії, можливо, і не один раз розігрітої. Сюди можна також віднести і класичні гамбургери, картоплю фрі, пиріжки та інше, а також будь-які снеки: сухарики у пакетиках, чіпси, кукурудзяні палички.

Чим шкідлива така їжа

У ній міститься велика кількість жирів, цукрів, простих вуглеводів, які погано засвоюються організмом. А також багато шкідливих добавок - підсилювачів смаку, запаху і барвників.

Фастфуд - це проблема сучасного світу. Чому ж такою шкідливою їжею годують дітей? Є, принаймні, два варіанти відповіді. По-перше, це постійна зайнятість дорослих. А по-друге - бажання потішити своє чадо чимось смачненьким. Що може бути простіше, ніж купити дитині, наприклад, пакет чіпсів - смачно, але, на жаль, зовсім не корисно. А така їжа дуже приваблює дитину за рахунок ароматизаторів, підсилювачів смаку, а у результаті ще й викликає залежність.

Дитина і картопля фрі

Що потрібно зробити, щоб дитина не “підсіла” на фастфуд

Головне - не лінуватися і приділяти дитині більше часу. Діти часто відчувають дефіцит позитивних емоцій, які батьки намагаються замінити смачною їжею, зокрема фастфудом. Можна сходити з малюком у зоопарк, ляльковий театр, центр розваг, відпочити на природі усією родиною. Втім якщо так хочеться “смачненького” - приготуйте щось разом. Адже через зайнятість дорослих, а часом просто лінь та небажання вкладати багато сил у приготування їжі, у дітей виникають проблеми з харчуванням.

Насамперед - самим не їсти. Адже діти у всьому намагаються повторювати за дорослими. Навіть, якщо дитина спробує ті ж чіпси або сухарики десь у дитячому садочку або школі, то вдома потрібно пояснити, що це шкідливо. Можна навести приклад, що у вас у родині ніхто таку їжу не їсть.

Діти їдять піцу

У якому віці дитині можна пробувати фастфуд? Які чекають наслідки?

Не раніше, ніж у три роки. Тому що саме до цього віку йде формування органів травлення. Інакше потім виникають різноманітні захворювання травного тракту. Також така їжа приводить до ожиріння. Втім насправді проблем набагато більше. Може проявитися синдром гіперактивності і розсіяної уваги. Є дані про те, що споживання фастфуду впливає на успішність у школі, приводить до погіршення пам’яті. І це далеко не весь перелік можливих наслідків. У одних проблеми зі здоров’ям можуть виникати миттєво, у інших - через рік-два. А буває, що і через десятки років фастфуд, споживаний у дитячому віці, дає про себе знати.

Немає жодної потреби, щоб привчати дитину до фастфуду. Зрозуміло, що це важко, тому що ми живемо у світі, де всі їдять таку їжу. Але чим довше ваша дитина буде обходитися без неї, тим краще.

Однозначно, купити щось смачненьке набагато простіше і швидше, ніж приготувати самостійно. Та хіба така зручність вартує здоров’я дитини? Хочете пригостити малюка гамбургером - приготуйте його власноруч. Спечіть булочку з кунжутом, зробіть котлетку з м’яса, наріжте свіжих овочів. Фастфудом таку страву уже важко назвати. І нехай дитина відчує себе дорослою. Адже ззовні такий гамбургер майже не відрізняється від тих, які роблять у кафе. Але ви напевне знаєте, з чого він був приготований.

Бургер

Більше про дитяче харчування розкаже стаття - https://harchi.info/articles/dytyache-harchuvannya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.