Цікаві факти про сир

Сир - це смачний і корисний продукт з багатовіковою історією. У 200 г сиру містить добова норма білків, жирів і вуглеводів. Сир чинить вплив на здоров’я людини в аспектах, про які ми навіть не здогадувались.

Сирна тарілка

Сир пробуджує апетит

Сирний смак та аромат стимулюють апетит і сприяють виділенню шлункового соку. Це покращує роботу травної системи, але також може привести до переїдання.

Сир сприяє схудненню

Дослідження данських вчених показали, що регулярне споживання сирів попереджає розвиток ожиріння. До складу сирів входять особливі жирні кислоти, які сприяють формуванню корисної мікрофлори кишечника. Здорова мікрофлора допомагає уникнути стрибків рівня жиру в організмі, утримуючи його у відносній стабільності. Що попереджає виникнення завої ваги. У дієтичних цілях надавайте перевагу домашньому сиру, рікотті, феті, моцареллі і пармезану.

Сирні голови

Сир рятує від безсоння

Не секрет, що у сирі містяться кальцій і вітамін D, фосфор, цинк і вітаміни B2 та B12. Окрім цих корисних речовин, до складу сиру входить амінокислота триптофан, яка позитивно впливає на нервову систему. Триптофан знижує рівень руйнівного стресу і тривожності, дозволяючи людині розслабитись. Британські вчені радять з’їдати шматочок сиру за 30 хвилин до сну, щоб сон був міцним.

Сир дозволений при дієті з непереносимістю лактози

Сир - молочний продукт, але чим більше його вік, тим нижчим є вміст лактози. Витримані сири високої якості можна споживати навіть людям, які погано переносять лактозу. Італійський парміджано-реджано у невеликих кількостях не зашкодить.

Камамбер

Сир підтримує здоров’я зубів

Сири разом з ковбасою присутні у дієтичних рекомендаціях стоматологів щодо покращення здоров’я зубів. Тверді сири допомагають захистити зубну емаль від розвитку бактерій і попереджають утворення карієсу. Це результат “сирної” нормалізації кислотно-лужного балансу ротової порожнини, якого досягають небагато продуктів. Лікарі рекомендують тверду моцареллу, чеддер і швейцарський сир.

Сир продовжує життя

Дослідження британських вчених показали, що споживання сиру рокфор можу збільшити тривалість життя. Цей вид сиру з блакитною пліснявою володіє потужними протизапальними властивостями. Рокфор сприяє зміцненню серцево-судинної системи і попереджує розвиток атеросклерозу.

Сир

Сир викликає звикання

Дослідження американських вчених показали, що сир може провокувати зміну харчових звичок і розвивати звикання. Цей ефект пояснюють наявністю у складі сиру молочного білка казеїну. У процесі травлення казеїн трансформується у білок казоморфін, який за дією схожий на морфій. Казоформін сприяє утворенню серотоніну і формує звикання до продукту.

Твердий сир

А про різні види сиру розкаже інфографіка - https://harchi.info/articles/smachnyy-syr-infografika.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.