Ефективність дієти за групою крові

Харчування — для багатьох предмет постійної рефлексії. З приходом у місто весни багато хто задумується про дієту, а кількість жартів про “широку кістку” зашкалює. Мабуть усі, хто цікавився цим питанням, чули про дієту за групою крові, та ось наскільки вона є ефективною?

Думка доктора медичних наук, професора харчування і біотехнології

Дієта за групою крові базується на теорії американського лікаря Пітера Д'Адамо. Наша їжа містить білки — лектини, що володіють клейкою дією. Д'Адамо прийшов до висновку, зщо лектини можуть бути схожі з антигенами конкретної групи крові, що робить їх несумісними з іншою групою. Коли людина споживає їжу з невластивими для його групи крові лектинами, відбувається склеювання клітин крові і, як наслідок, негативний вплив на внутрішні органи. І навпаки, коли продукти підібрані у відповідності з групою крові, людина захищена від зайвої ваги та різноманітних захворювань.

Лікар пояснює відповідність лектинів та груп крові еволюційним розвитком. Наші предки з'явились у Африці 100 тисяч років тому. У них була перша група крові, а в їжу вони споживали в основному тваринні білки.

Продукти

Із розвитком землеробства в раціоні людини з'явилась рослинна їжа, під впливом котрої виникла друга група крові. Приручення худоби і, як наслідок, споживання молочних продуктів, сприяло появі третьої групи крові. Наймолодша та непристосована четверта група крові утворилась у результаті змішування другої та третьої груп.

Однак, досі немає жодних наукових даних, що підтверджують ефективність дієти за групою крові. Дана система харчування, як і багато інших, чинить вплив на людину швидше на психологічному рівні, тим самим дозволяючи їй уважніше ставитись до свого раціону. Важливо пам'ятати, що необдумане застосування будь-якої популярної дієти може вартувати тривалого лікування. Позаяк, перш ніж експериментувати, необхідно проконсультуватись з дієтологом.

Еритроцити

Думка кандидата медичних наук, лікаря-дієтолога, нутриціолога, гасроентеролога

Дієта за групою крові трохи не встигає за часом. Тим не менш багато хто цікавиться нею і задає питання. Ця система харчування базується на рекомендаціях залежно від групи крові. Внаслідок усі продукти ділять на 3 типи: корисні, небажані та протипоказані.

Але тут є свій підводний камінь, на який жаліється більшість бажаючих спробувати дану дієту: незрозуміло, як поєднувати продукти і в якій кількості їх споживати.

На практиці дієтологи рідко радять застосовувати дієту за групою крові, хоча і не можна сказати, що вона абсолютно позбавлена сенсу. Певна логіка у ній є: якась група крові з'явилась раніше і пристосована до одного способу харчування, якась пізніше, і для неї підходить щось інше. Але призначати індивідуальні рекомендації по харчуванню, базуючись лише на цьому тесті не дуже правильно. Існує маса інших більш персоніфікованих та важливих аналізів, які відображають реальну картину стану організму. Наприклад, аналіз крові на харчову непереносимість. Використовуючи цей метод, можна оцінити, як на даний момент імунна система людини реагує на ті чи інші компоненти їжі.

Часто пацієнти питають: “А чому хтось зі знайомих дотримувався дієти за групою крові і почав худнути?”. У більшій мірі це відбувається за рахунок того, що людина в принципі задумалась про те, що і в яких кількостях вона їсть, щось змінила. Якщо виключити шкідливі калорійні продукти, то, звісно, буде відповідна реакція організму у вигляді зниження ваги. Але не можна напевне сказати, що були випадки, коли люди стверджували, що дотримувались рекомендацій, заснованих на аналізі групи крові, і змогли сильно схуднути, а потім закріпити цей результат.

Броколі

Просто-на-просто людині потрібно розписувати чіткий план харчування — так його буде легше дотримуватись. Щоб це зробити, необхідно звернути увагу і на інші показники. Наприклад, на білковий, жировий та вуглеводний обмін, глюкозу та холестерин, мікробіоту кишечника. Останній показник є особливо важливим, оскільки від того, які бактерії живуть у кишечнику, залежить багато чого: худий ви чи товстий, алергік чи ні, чи хороший у вас імунітет. І на цю флору можна вплинути за рахунок харчування

Хоча б раз у житті кожний повинен задуматись про свій організм та зробити необхідні аналізи, щоб зрозуміти, як йому краще харчуватись. Не обов'язково чекати ваги у 150 кг або серйозних проблем з травленням. Варто звернутись до спеціаліста, який не буде давати загальні рекомендації типу “Їжте менше солодкого”, а вислухає вас, проведе необхідні обстеження та складе підходящий саме для вас план харчування. Так ви дізнаєтесь, що, наприклад, одна продукти особисто вам можна їсти у будь-якій кількості протягом доби, а інші тільки зранку. Або що продукти вам потрібно поєднувати певним чином, або що пити потрібно не загальноприйняті 2 л рідини у день, а трохи іншу кількість. Ця інформація не зобов'язує людину приходити до лікаря регулярно. Зазвичай пацієнти повертаються, тільки якщо змінюється спосіб та умови життя.

М'ясо

Більше про хвороби, які виникають від неправильного харчування читайте тут - http://harchi.info/articles/hvoroby-yaki-vynykayut-vid-nepravylnogo-harchuvannya.

А до кого звернутися при різних проблемах з харчуванням читайте у статті - http://harchi.info/articles/problemy-harchuvannya-do-kogo-zvernutys.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.