Еспресо у космосі

Життя астронавтів Міжнародної космічної станції стане трішки веселішим. Італійська космічна агенція разом із своєю жінкою-астронавтом Самантою Крістофоретті відправили туди кавоварку Lavazza.

Робити каву у космосі дійсно досить важко. Зокрема, еспресо — для якого потрібна подача води, розігрітої до 94 градусів, під тиском.

Кавоварка ISSpresso

На Землі досягти цього запросто завдяки гравітації. Мелена кава поміщається у перфорований контейнер, вода нагрівається і “стріляє” на каву, змушуючи потрапляти у чашку. У космосі немає жодних вверх та вниз, позаяк, саме по собі нічого нікуди не потрапляє. Вода розліталась би направо і наліво, і, як наслідок, могла б пошкодити чутливу електроніку та обладнання.

Таким чином, ISSpresso (так називається спеціальна кавоварка) здійснює усі ці операції всередині закритого контейнера. Вода нагрівається і під тиском обпалює капсулу із кавою. Втім, у Lavazza стверджують, що вода на виході повинна досягнути тиску у 9 бар — цього достатньо для сертифікованого італійського еспресо. Працює кавоварка наступним чином.

Як працює кавоварка ISSpresso



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.