Грузинське вино потрапило у Книгу рекордів Гіннеса

Тепер офіційно: найбільш старовинне вино у світі - грузинське.

Червоне вино

Нещодавно у Грузії археологи знайшли вино, якому 8 тисяч років. Представники Книги світових рекордів Гіннеса підтвердили, що цей “винний вік” найдавніший з тих, які були зафіксовані.

Попередній рекорд належить іранському вину, датованому 5400-5000 рр. до н.е. Остання знахідка археологів, у якій також були давні винні посудини, дає підстави вважати Грузію батьківщиною вина з 8-тисячолітньою історією.

Найдавніше вино у музеї

Дане відкриття належить молекулярному археологу з Музею археології та антропології Університету Пенсильванії професору Патріку Макговерну. Професор описав результати своєї роботи у науковій статті “Раннє неолітичне вино Грузії на Південному Кавказі”, опублікованій у журналі PNAS 13 листопада 2017 року. Співавторами статті стали вчені з Грузії, Ізраїлю, Італії, Франції, Канади та Данії.

Археологічні розкопки

У грудні 2013 року найстаріший грузинський традиційний метод приготування вина у глиняних глечиках - квеврі - був включений до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Глиняні глечики для вина

А які ще продукти та страви були включені до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО читайте тут - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/produkty-ta-stravy-pid-zahystom-yunesko.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.