Хронічне недосипання загрожує ожирінням

Недосипання давно знаходиться у списку факторів, що підвищують ризик ожиріння. Однак, за рахунок чого недостатня кількість сну провокує переїдання, вчені вияснили зовсім нещодавно.

При недосипанні в організмі людини “невчасно” виділяються хімічні речовини, що підвищують апетит та потребу в енергії, а також підсилюють задоволення від їжі. До такого висновку прийшла міжнародна команда вчених.

Нейрофізіологи та спеціалісти в області харчування провели дослідження за участі 14 добровольців — чоловіків та жінок віком від 18 до 36 років, які не мають проблем зі сном та не страждають ожирінням. Було відомо, що більшість з них сплять в середньому не менше 7,5-8,5 год на добу.

Дослідники провели серію лабораторних експериментів. Під час першого учасники дослідження спали чотири ночі підряд по 8,5 год. Під час другого, який проводився через чотири тижні — чотири ночі по 4,5 год. У період проведення експерименту усіх годували однаково 3 рази на добу, а після кожного прийому їжі брали кров на аналіз.

Недосипання

Виявилось, що після нормального сну у добровольців зранку був низький рівень речовин під назвою “ендоканнабіноїди” (тих самих, що впливають на апетит та потребу в енергії), який зростав до середини дня та знижувався до його кінця. У той час як недостатня кількість сну викликала різке зростання (на 33%) вмісту цих речовин у крові уже до ранку. При цьому рівень ендоканнабіноїдів сягав свого піку до 14:00 та залишався високим ще о 21:00.

Разом з тим, що добровольці при недосипанні відчували сильне відчуття голоду, коли вони їли, то вибирали неодмінно у два рази більш калорійну їжу, ніж після нормального сну. При цьому надавали перевагу шкідливим продуктам: печиву, цукеркам та чіпсам.

На думку вчених, потяг до нездорової калорійної їжі при недостатній кількості сну виникає через активацію ендоканнабіноїдної системи у невчасний момент. Ця система відповідає за харчову поведінку, апетит та підтримання енергетичного балансу. Нейрофізіологи та діабетологи впевнені: краще розуміння роботи механізму, що запускається у людському організму у відповідь на недосипання, допоможе попередити ожиріння у людей з недостатньою кількістю сну.

Голод через недосипання

А про те, чому не діють популярні дієти для схуднення, розкаже стаття - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/chomu-ne-diyut-populyarni-diyety-dlya-shudnennya.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.