Керамічні ножі

Керамічне лезо ножа було винайдене японськими майстрами. У 1985 році японська компанія Kyosera налагодила їх виробництво. На вітчизняному ринку керамічні ножі з'явились досить недавно, але їх вже встигли оцінити господині та професійні кухарі.

Разом з популярністю керамічних ножів зросла і кількість підробок. Частіше зустрічаються ножі китайського виробництва, які є підробками відомих японських брендів. Як же визначити якісний керамічний ніж чи ні? Як відрізнити підробку від оригіналу?

Керамічний ніж

Керамічне лезо виготовляється шляхом запікання його у спеціальній печі. Цирконієвий порошок (оксид цирконію) спочатку пресують у форми під високим тиском, після чого обпікають при температурі 1400-1600 градусів Цельсія. Якісні леза отримуються після запікання протягом 2-4 днів. Чим довше лезо знаходиться у пічці, тим воно є міцнішим та надійнішим. Китайські виробники економлять на цьому етапі виробництва, тому ножі виходять крихкими. Після печі керамічне лезо потрапляє у руки майстрів по заточуванню. Тут керамічні ножі набувають своєї гостроти та тривалий час не потребують додаткового заточування, завдяки високій зносостійкості матеріалу.

Керамічні ножі мають сучасний вигляд, своїм дизайном вони чудово вписуються на будь-якій кухні — та й не тільки з естетичної, а й з практичної точки зору. Сьогодні в магазинах можна знайти не тільки ножі класичного дизайну, а й яскраві та стильні моделі. Матеріал ручки може бути різним. Якісні керамічні ножі мають ручку з не слизького пластику, прогумованого пластику або повністю з силікону.

Набір керамічних ножів

Переваги керамічних ножів

Ножі з керамічним лезом легкі, не потребують заточування, не іржавіють та не дряпаються. Такі ножі вважаються екологічно чистими, тому що вироблені з оксиду цирконію. По цій же причині вони не порушують смак продуктів, колір та запах, не намагнічують їх, не руйнують корисних властивостей. Керамічні ножі не ламають хліб та не мнуть сир. При правильній експлуатації та догляді керамічне лезо може функціонувати протягом декількох років.

Недоліки керамічних ножів

До мінусів керамічних ножів можна віднести їх крихкість. Але цей мінус проявляється тільки внаслідок неправильної експлуатації. Матеріал керамічного леза вважається одним з найміцніших, при цьому він не переносить механічного впливу, а саме взаємодії зі сталевими поверхнями, кістками, замороженими або твердими продуктами. Також ножі не можна кидати. Усі ці дії призводять до того, що на керамічному лезі з'являються тріщини та сколи.

Виробники та більшість споживачів стверджують, що керамічні ножі не доведеться заточувати. Тим не менш, продаються спеціальні заточки для керамічного леза. Навіть якщо ви використовуєте їх, варто пам'ятати, що керамічне лезо не можна загострювати під кутом, меншим 30 градусів. Інакше його кромка одразу почне кришитися.

Заточка для керамічного леза

Як відрізнити підробку

Головна відмінність оригіналу від підробки — це спосіб кріплення керамічного леза до рукоятки. Якісні, фірмові леза у буквальному значенні приварені до неї. У той час, як підробки або дешеві моделі скріплені за допомогою звичайного клею. Також варто звернути увагу і на ціну — якщо вона підозріло низька. Хороші керамічні ножі не можуть коштувати дешево. Однак, висока ціна також не буде однозначним показником якості. У будь-якому випадку потрібно дослідити думку інших споживачів та знайомих про ті чи інші фірми і моделі ножів.

Виробники 

Kyosera та Samura зарекомендували серед фірм по виготовленню керамічних ножів та мають багато позитивних відгуків від покупців. Також популярністю користуються керамічні ножі фірм Kasumi, Forever, Tivosan, Boker, EcoCeramic, Hatamoto, Mallony, Bergner, SwissHome, Shinoda.

Керамічний ніж для хліба

А все, що потрібно знати про ножі, щоб стати справжнім шефом на власній кухні, розкаже інфографіка - http://harchi.info/articles/shcho-potribno-znaty-pro-nozhi-infografika.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.