Колір їжі впливає на її апетитність

Вибір їжі багато у чому залежить від її кольору — у цьому впевнені вчені з Міжнародної школи перспективних досліджень (SISSA) у Трієсті. Спеціалісти з'ясували, який колір сприймається як найсмачніший та калорійний.

Цитрусові

У експерименті прийняли участь 68 людей віком від 18 до 35 років. Вони повинні були оцінити зображені на картинці предмети, серед яких були їжа і неїстівні продукти. Учасникам дослідження потрібно було відповісти, чи вважають вони зображені об'єкти смачними, і оцінити їх калорійність.

Виявилось, що червоний колір частіше асоціюється з підвищеною калорійністю та кращими смаковими якостями. Принцип діяв при оцінюванні не тільки сирих, а й приготованих продуктів, де, здавалось би, колір уже не повинен відігравати настільки важливу роль.

Кольорові овочі

Вчені пояснюють це тим, що механізм розпізнавання продуктів за кольором сформувався ще до того, як людина освоїла способи приготування їжі.

А ось у випадку з неїстівними предметами колір не мав чітких асоціацій з калорійністю та смаком. На думку вчених, це свідчить на користь їх теорії, оскільки “кольоровий код” пов'язаний виключно з їжею.

Вчені стверджують: для людини саме зір чинить вирішальну роль у виборі продуктів харчування, на відміну від тварин, які більше довіряють нюху. Це відбувається завдяки високорозвиненій зоровій системі людини, а саме трьом класам фоторецепторів, налаштованих переважно на червону, зелену та синю ділянки спектру.

Яблуко

“Згідно з деякими теоріями, наша зорова система розвивалась таким чином, щоб легко ідентифікувати поживні ягоди, фрукти та овочі серед листя”, — каже один із авторів дослідження Раффаелла Руміаті. Вона адаптована до того, що червоний колір необроблених продуктів харчування вказує на їх поживність, у той час як зелені продукти асоціюються із низьким вмістом калорій.

“У натуральних продуктах колір є хорошим показником калорійності, — додає Франческо Фороні. — Чим червонішою є необроблена їжа, тим більшою є ймовірність того, що вона виявиться поживною”. 

На думку вчених, їх висновки можуть бути цікавими маркетологам та дієтологам. Можливо, додавання харчових барвників до корисної та низькокалорійної їжі допоможе досягти вражаючих результатів у боротьбі з зайвою вагою та покращити раціон.

Зелені продукти

А про те, що колір овочів та фруктів впливає на їх корисні властивості, читайте у статті - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/korysni-vlastyvosti-ovochiv-ta-fruktiv-zalezhat-vid-koloru.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.