Корисні властивості ківі

Китайський агрус, як його називають на історичній батьківщині, ківі вважається одним із найбільш дієтичних продуктів і містить масу корисних речовин, необхідних для здорового функціонування організму. Корисні властивості ківі поширюються як на роботу внутрішніх органів, так і на зовнішність — ось чому його часто застосовують у косметології. Давайте більше дізнаємося про корисні властивості ківі.

Незважаючи на те, що унікальний плід ліани родом з Китаю, ківі отримав свою назву завдяки новозеландському селекціонеру Александру Еллісону. Тому у свій час дуже сподобався яскравий колір фрукту, що виявився схожим з кольором місцевого національного птаха ківі. З тих пір ківі отримав світове поширення та активно застосовується у щоденному раціоні у багатьох країнах.

Ківі

У 100 г ківі міститься міститься усього 48 ккал, що робить його одним із найбільш низькокалорійних продуктів, що прописуються у багатьох дієтах. Окрім того у фрукту ківі є багато інших корисних властивостей та переваг: плід багатий на клітковину, амінокислоти, фруктозу та глюкозу, бета-каротин, вітаміни С, Е, РР, А та вітаміни групи В. Також у ньому багато кальцію, йоду, калію, фосфору, заліза, магнію, флаваноїдів, ензимів, фолієвої кислоти та інших фруктових кислот (звідси його характерний кисло-солодкий смак).

Як і інший тропічний фрукт ананас, ківі містить фермент актинідин, що розщеплює білки та сприяє переварюванню їжі, тим самим покращуючи травлення та допомагаючи боротися з розладами шлунку. Високий вміст вітаміну С дозволяє замінити фруктом апельсини і лимони. Вважається, що якщо зїсти після вечері ківі, то не буде жодного відчуття важкості у шлунку або печії. А завдяки калію фрукт нормалізує кровяний тиск та є чудовим превентивним засобом у боротьбі з атеросклерозом, а також знижує ризик утворення тромбів.

Ківі чудово зміцнює імунітет завдяки аскорбіновій кислоті, посилюючи його захисні функції та попереджуючи тим самим застудні захворювання. Фрукт також стимулює утворення колагену — у цьому полягає одна із його корисних властивостей для жінок — саме тому плід часто застосовується у косметиці — крем з вмістом ківі надає шкірі природного блиску та має відбілюючий ефект, тонізує та підтягує зморшки. Ще косметологи рекомендують робити маски з ківі у домашніх умовах: декілька масок у тиждень — і шкіра помітно помолодшає та освіжиться.

Маска з ківі для обличчя

Китайські медики довели, що важливою корисною властивістю ківі є його здатність виводити солі з організму — і від цього регулярне споживання фрукту допомагає попередити утворення каменів у нирках. Вони також довели звязок між регулярним споживанням ківі та сповільненням процесу випадіння волосся — корисні властивості плоду для чоловіків будуть оцінені по достоїнству.

Західна ж медицина вважає, що ківі володіє протипухлинною, антимутагенною, антиоксидантною дією і в цілому піднімає тонус організму та покращує його працездатність.

Незважаючи на численні властивості ківі, тропічний фрукт володіє і протипоказаннями. Як і у випадку з багатьма продуктами, ним не варто сильно захоплюватися. У деяких людей регулярне надмірне споживання ківі може викликати гіпервітаміноз вітаміну С, що загрожує діареєю, імунними захворюваннями і навіть розвитком виразки шлунку. Також небажано їсти багато фрукту тим, хто страждає підвищеною кислотністю шлунку. Для маленьких дітей плід є алергеном, тому вводити його у раціон потрібно у маленьких дозах.

Дерево ківі

Склад

  • Калорійність — 48,0 ккал.

  • Вода — 84,0 г.

  • Білки — 1,0 г.

  • Жири — 0,6 г.

  • Вуглеводи — 10,3 г.

  • Вітамін В9 — 18,5 мкг.

  • Вітамін С — 71,0 мг.

  • Калій- 295,0 мг.

  • Кальцій — 38,0 мг.

  • Магній — 24,0 мг.

Ківі

Порада

Якщо куплені ківі виявились нестиглими, покладіть їх у пакет з двома яблуками. Закрийте пакет. Через 2-3 дні вони будуть мякими, смачними та стиглими.

Якщо ви вирішили приготувати желе, не слід використовувати ківі, оскільки цей фрукт перешкоджає загустінню желатину.

Як почистити

Якщо ківі твердий, то плід чистять, як картоплю.

Щоб легше почистити мякий ківі спочатку потрібно з обох боків зрізати “попки”. Потім зробити неглибокий надріз по всій довжині. Ввести під шкірку столову ложку та йти по колу, поступово видаляючи неїстівну частину.

Як зберігати

Стиглі ківі можна зберігати протягом 3-5 днів при кімнатній температурі у темному прохолодному місці. 

Якщо потрібно зберегти плід довше тижня, приберіть ківі у холодильник. Краще всього покладіть їх у паперовий пакет.

Ківі у боксі

Про інші корисні фрукти розкаже інфографіка - https://harchi.info/articles/20-fruktiv-dlya-zdorovya-infografika.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.