Країни, у яких немає МакДональдсу

Глобалізація - страшна сила. Зараз складно уявити країну, у яку не пробрались міжнародні корпорації у тому чи іншому вигляді.

На сьогодні МакДональдс присутній у 120 країнах по всьому світу, а загальна кількість ресторанів мережі - близько 37 тисяч. Реальні обмінні курси валют визначаються за допомогою індексу бігмаку, і це також показник впливовості бізнесу.

Фастфуд-гігант зміг зайти навіть у такі непрості країни, як Ірак, Пакистан, Катар та Саудівська Аравія. У деяких країнах мережа змінює назву, у інших тестує інновації перед їх глобальним впровадженням. Але навіть такий сильний гравець, як McDonald’s, не всюдисущий.

Є країни, у яких регулюють експансію глобальних корпорацій на законодавчому рівні, є нерозвинені ринки і держави зі складною військово-політичною ситуацією. Якщо застосувати просту математику, то з 206 держав МакДональдсу ми не побачимо у 86 країнах. До вашої уваги 10 країн без ресторанів з жовтою буквою “М”, але з певними історіями.

McDonald's

Північна Корея

Тут все дуже передбачувано. Північна Корея - найменш схильна до великих брендів країна, зокрема, якщо ці бренди з США. У 2006 році ООН застосували санкції проти країни за її програму по ядерній зброї та невідповідність політиці щодо прав людини.  McDonald’s не може відкрити свій бізнес у Північній Кореї. Незважаючи на це, у мережу потрапила інформація про авіадоставку гамбургерів з китайського Макдональдсу для крупних чиновників Північної Кореї.

Ісландія

У 2009 році ісландська корона зазнала коллапсу, і усі три ресторани McDonald’s у Рейк’явіку закрилися. Приміщення закладів ребрендували для місцевої мережі фастфуд-ресторанів Metro, яка має схоже меню, але використовує локальні продукти. Поки МакДональдс не планує повертатись, і населення не дуже сумує. Воно й не дивно: Ісландія має славу однієї із найздоровіших країн світу.

Картопля фрі

Македонія

Бізнес McDonald’s жив і процвітав у Македонії протягом 16 років. Усі 7 ресторанів закрили у 2013 році через суперечки щодо франчайзингового договору та договірних зобов’язань між європейським офісом і власником македонської франшизи.

Вірменія

Торгова марка МакДональдс була зареєстрована у країні ще у 1999 році. Інформація про відкриття McDonald’s у Вірменії з’являється у різних джерелах протягом останніх років десяти. У лютому цього року пішла нова хвиля чуток про те, що грузинський бізнесмен отримав ліцензію на відкриття МакДональдс у Вірменії, але європейський офіс не підтверджує планів виходу на вірменський ринок у найближчому майбутньому. Незважаючи на сильні позиції локальних фастфуд-мереж, на вірменському ринку представлені PizzaHut, KFC і Burger King.

Піца Pizza Hut

Чорногорія

У Чорногорії була невелика мобільна точка МакДональдс у Підгориці та Будві, але бізнес протримався недовго. З’явилася інформація, що ресторан заборонила влада країни. Ніби-то таким чином чиновники суперечать глобалізації та турбуються про здоров’я своєї нації. У відповідь на це влада випустила офіційний прес-реліз, який стверджує, що будь-яка міжнародна компанія, у тому числі McDonald’s, має право будувати бізнес у Чорногорії.

Зімбабве

Більше 10 років тому МакДональдс намагався відкрити філіал у столиці Зімбабве Хараре, але політичний шторм привів до повного краху економіки країни. Після цього через міжнародні санкції багатьом глобальним брендам довелося поспіхом згортати свій бізнес і наміри. У 2010 році розмови про повторні спроби відкрити першу мережу у країні відновились, але сьогодні Зімбабве усе ще без McDonald’s.

Бургери

Іран

У цій Ісламській Республіці колись був МакДональдс, але це було за часів монархії. Заклад закрився у 1979 році після революції, і досі бізнес МакДональдс не поширюється на територію Ірану. Але стосунки між Іраном і заходом стали теплішими: збільшився потік туристів, і в січні цього року відмінили ряд санкцій стосовно країни. Можливо, це потягне за собою й експансію глобальних корпорацій. Але поки іранці справляються власними силами: у них є свій власний Mash Donald’s.

Бермудські острови

У 1996 році МакДональдс намагався відкрити свій перший ресторан на території Бермудів. Через активний супротив місцевого населення був прийнятий закон, який забороняє усі франчайзингові ресторани на території країни.

Mash Donald's

Гана

Ця західноафриканська країна відкрита для міжнародного бізнесу, включаючи і фастфуд. За останні декілька років у столиці Гани Аккрі відкрились KFC і Chicken Republic, але не МакДональдс.

Ємен

McDonald’s завоював ринки Об’єднаних Арабських Еміратів, Омана та Саудівської Аравії, але не зміг повторити успіх у сусідньому Ємені. Частково це через нестабільність економіки країни, але більше через військово-політичні загрози. Релігійні бойовики не раз заявляли, що вони будуть тримати на прицілі будь-які американські заклади.

Chicken Republic

Більше про корпорацію МакДональдс читайте тут - https://harchi.info/company/makdonaldz.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.