Кулінарні традиції, що заслуговують уваги

Відправляючись у далеку мандрівку, неодмінно потрібно запастись хоча б мінімальним набором знань про країну, у якій ви зібрались провести свою омріяну відпустку.

Адже іноді за кордоном, зокрема, у селищах та місцевостях, де люди живуть за старими звичаями, нічого не значима для нас дрібниця може серйозно образити корінного мешканця.

Не виключенням для правил та заборон є споживання їжі. Ми розповімо вам про деякі іноземні звичаї, які цікаво знати і корисно запам'ятати, щоб нікого не образити у чужій країні.

Китай

Порядки та звичаї за Великою Китайською стіною, а також вміння проворно їсти паличками у багатьох викликають захоплення, змішане із якоюсь таємничістю.

Не можна ставити палички у тарілку з їжею вертикально — так подають їжу тільки померлим, і якщо ви не хочете відчути на собі гнів потойбічних сил та живих оточуючих, ніколи так не робіть.

Ніколи не показуйте паличками на інших людей, причому зовсім не важливо, тримаєте ви їх у руках чи поклали на стіл. Звісно, потрібно визнати справжнім мистецтвом вміння покласти палички так, щоб вони не вказували на жодну людину за столом, але задля збереження репутації вихованого гостя варто постаратися.

Також, паличками не можна стукати по чашці або використовувати їх зворотньою стороною.

Більше про те, як правильно їсти паличками і суші етикет, читайте тут — http://harchi.info/articles/sushi-etyket-infografika.

Китайські палички

Таїланд

Якщо їсти паличками вам ніяк не вдається, спробуйте їсти… ложкою. Майте на увазі, що у Таїланді споживання їжі вилкою вважається досить грубим вчинком.

Звісно, що у туристичних зонах вишколений персонал вже звик дивитись на таке порушення етикету крізь пальці, однак, збираючись у гості до тайських друзів або до домашнього ресторану поза туристичними маршрутами, їжте тільки або паличками, або ложкою.

Китайські палички і ложка

Близький Схід та Індія

У деяких країнах цього регіону заборонено їсти або торкатися до їжі лівою рукою. Якщо у Таїланді за вилку на вас просто-на-просто можуть косо поглянути, то у цьому випадку заборона носить обов'язковий характер.

Тут вважають, що права рука дана людині для насичення та доторку до прекрасного. Тоді як ліва рука призначена для гігієнічних потреб та інших не дуже приємних речей.

Чоловік їсть право рукою

Південна Корея

Якщо ви колись дивилися фільм Здравствуйте, я ваша тетя!”, то маєте згадати, що на питання, хто буде розливати чай, Калягін відповідає: “Кто же, как не я, самая старшая из присутствующих здесь дам”.

Знайте, що у Кореї точно так само: скільки б людей не сиділо за одним столом, поки не почне їсти найстарший із присутніх, ніхто їсти не буде.

Це правило поширюється навіть на близнюків та інших людей, народжених практично у однаковий час. Якщо немає можливості зрозуміти, хто старший по дням, то рахунок іде на хвилини.

Це ж правило працює і стосовно годування дітей у одній родині: першим годують старшого.

Корейський сімейний обід

Італія

Дуже, наголошуємо, дуже неввічливо попросити в Італії офіціанта або людину, яка покликала тебе у гості, подати до рибної страви тертий пармезан.

Звісно, через таке вас не проженуть, але виводи зроблять відповідні.

Тертий пармезан

У різних країнах по-різному

На завжди одне і те ж має ідентичне значення у різних країнах. У Індії та Японії, наприклад, дуже важливо залишити тарілку пустою, щоб господар будинку бачив, що ви вдячні за їжу і тим самим (пустим посудом) кажете йому “дякую”. У Китаї, навпаки, чиста тарілка скаже про те, що ви жадна людина, яка ніяк не може набити свій шлунок. А на додаток вам припишуть ще бідність, хворобу і відсутність будь-якого виховання.

Ніколи не допивайте каву або чай у бедуїнському селищі, інакше ризикуєте напитись нею на все життя наперед і заробити розлад шлунку та аритмію. Випитий до дна напій тут означає, що ви просите добавки. Що ж робити, якщо ви не хочете більше пити? Протягніть руку із пустою чашкою у напрямі людини із чайником та злегка її потрусіть. Цей жест означатиме “велике дякую, все було дуже смачно, але більше я не хочу”.

Бедуїн готує каву

Як бачимо, усі ці правила є не такими вже і складними. Тому, якщо у закордонній мандрівці не хочете образити або розізлити аборигенів, поцікавтесь місцевими традиціями перед поїздкою.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.