Квас - цілющий напій із давньої Русі

 Історія

Перші натяки на квас, який нагадує пиво, з'явились ще близько 3 тисяч років тому у давньому Єгипті. Потім напій описували Гіппократ, Геродот та Пліній Старший. Але, як би там не було, перша згадка про продукт зустрічається у писаннях Київської Русі 996 року. Після хрещення Володимир І Святославич наказав роздати народові “їжу, мед та квас”.

Не дивно, адже квас був популярним та щоденним напоєм: його готували і селяни, і поміщики, і воєнні, і монахи. А ще квас вважався показником благополуччя, тому постійно був присутнім у будь-якому домі усієї Русі.

Квас

Цілющі властивості

Доведено, що квас підвищує працездатність. Знімає втому та відновлює сили, активує процеси травлення, покращує апетит, допомагає у засвоєнні жирних та м'ясних страв, відновлює баланс рідини та солей в організмі.

Також, напій збагачений мікроелементами та вітамінами групи В і С, органічними кислотами, вбиває та виводить із організму шкідливу флору кишечнику.

А у давніх рукописах сказано, що особливо корисним квас був ля чоловіків. Він посилював потенцію та сприяв здоровому потомству.

Професія

Квас на Русі був настільки популярним напоєм, що, навіть, існували професії квасника. Кожний представник даної діяльності був по-своєму унікальним, оскільки мав свій власний ексклюзивний рецепт. Звідси й велике різноманіття напою: квас яблучний, грушевий, ячмінний та інші. При цьому, у кожної порядної господині, також, був свій рецепт квасу, яким вона напувала чоловіка.

Бочка з квасом

Рецепт

Приготувати квас у домашніх умовах дуже просто. Вам будуть потрібні: дріжджі, сухарі, борошно, хліб, солод, вода, цукор, фрукти — для любителів різних смакових відтінків.

Далі робіть наступне. Покладіть сухарі у каструлю, залийте кип'ятком та закрийте кришкою на 3 години. Розведіть дріжджі теплою водою та дайте настоятись не більше години. Настій на сухарях процідіть, додайте у нього цукор та дріжджі. Залиште продукт бродити у теплому місці на 5 годин. Розливайте напій по пляшкам, охолоджуйте та насолоджуйтесь.

Інгредієнти для квасу

 

Алкогольний квас

У процесі бродіння у напої утворюється спиртово-бродильний грибок, який потім перетворюється у алкоголь. Позаяк, справжній квас сміливо можна вважати спиртним. Правда, випити його потрібно дуже багато, щоб відчути хоч якийсь ефект. Традиційно, вміст алкоголю у квасі не перевищує 0,1-1,2%.

Завдяки специфіці виробництва, до 12 століття на Русі квас був міцнішим та густішим за сучасне пиво. А слово “п'яниця” на мові того часу звучало “квасник”. Тому поняття “квасити” (не у розумінні квасити овочі) не просто так дожило до наших днів.

Квас

Рецепт квасу із березового соку

Весняний сезон у самому розпалі. Чому б не спробувати приготувати квас із березового соку. Такий напій є особливо корисним при лікуванні та профілактиці різноманітних захворювань, для роботи травних органів і, звісно, чудово втамовує спрагу.

Інгредієнти

  • Березовий сік — 10 л.

  • Родзинки — 50 шт.

  • Цукор — 400 г.

Технологія приготування

Процідіть березовий сік через декілька шарів марлі, додайте у нього інші інгредієнти та залишіть бродити у прохолодному місці на 3-4 доби. Після чого знову процідіть напій, охолодіть та насолоджуйтесь квасом на здоров'я.

Березовий квас



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.