Мільфей - французький родич торта "Наполеон"

У відомого та улюбленого нами торта “Наполеон” виявляється є близький родич у Франції — тістечкоМільфей”. Цю спорідненість визнають і французькі кондитери, але жартома називають наш наполеон тухлим мільфеєм — свіжий повинен бути хрустким.

Тістечко мільфей

У пісні французького шансоньє П'єра Перре є вислів: “Ecrire une chanson ce n’est pas du millefeuille”, що перекладається як: “Написати пісню — це вам не мільфей зробити”. Знамените французьке тістечко справді можна приготувати надзвичайно швидко. Достатньо купити готове листкове тісто та випекти коржі. Коли 3 коржі готові, їх перемазують ванільним кремом. Усього декілька хвилин — і вуалядесерт готовий.

Листкове тісто

Французьке слово “millefeuille” можна перекласти як “деревій (рос.тысячелистник)”. Якщо подивитися на зріз тістечка, то видно, що корж розподіляється на множину дуже тонких пелюсточок, кількість яких може перевищувати 2000. Щоб добитись такої текстури, тісто декілька разів складають та розкочують, попередньо витримуючи у холоді. Чим більше раз скласти та розкачати тісто, тим на більшу кількість шарів розділяється готовий корж.

Мільфей

Наш родич мільфею — торт наполеон, основою якого стало саме це тістечко. Листкове тісто — головне, що об'єднує мільфей та наполеон. Однак, як тільки тісто увібрало у себе оксамитовий крем, французьке тістечко вважають зіпсованим. Його залишається тільки викинути — у цьому паризькі кондитери безкомпромісні. Хрустке тісто у мільфею — така ж обов'язкова риса, як хрустка скоринка у багету або еклеру. А ми ж, навпаки, любимо, щоб крем просочив коржі наполеону якомога більше.

Торт наполеон



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.