Морозиво, джелато і сорбет - у чому різниця

Усі ми не раз задавались питанням, чим відрізняються схожі між собою страви і продукти. На цей раз зупинимося на головних десертах літа.

Морозиво

Морозиво

Справжнє морозиво робиться тільки з молока. Правильне морозиво повинно містити мінімум 10% молочного жиру, який отримують з коров’ячого молока - Міністерство сільського господарства США, до речі, навіть зафіксувало цю норму на законодавчому рівні.

Також смак морозива залежить від процесу приготування. У процесі збивання молочної суміші відбувається розподілення повітря, вміст якого у готовому продукті не повинен перевищувати 50%. Без цього повітря морозиво не буде мати таку приємну повітряну консистенцію. Чим краще збите морозиво, тим менший розмір бульбашок повітря і, відповідно, тим смачнішим виходить десерт.

Морозиво

Джелато

З джелато трохи інша історія. По-перше, це традиційна італійська страва. В Італії джелато роблять у спеціальних закладах під назвою джелатерії. Готують цей десерт з цільного молока без додавання вершків, за рахунок чого десерт виходить менш жирним.

По-друге, у процесі збивання у джелато потрапляє набагато більше повітря. Позаяк, десерт виходить більш щільним і тане повільніше за звичайне морозиво. По-третє, джелато відрізняється температурою подачі: у італійського десерту вона набагато вища, ніж у морозива. Тому джелато зазвичай їдять ложкою, воно має набагато м’якшу консистенцію.

Джелато

Сорбет

А ось у цьому десерті немає ні граму молока або вершків, він складається виключно з цукру та свіжих ягід або фруктів. У процесі охолодження сорбет потрібно ретельно вимішувати - так маса вийде щільною та однорідною і не перетвориться на один суцільний шматок льоду.

У Європі цей десерт подають у ресторанах між зміною страв. Вважається, що сорбет покращує травлення та освіжає смакові рецептори. До речі, приготувати сорбет у домашніх умовах зовсім не важко.

Італійський аналог сорбету називається граніта. Як і сорбет, італійську граніту роблять з ягідного пюре, цукру та води. Тільки з вигляду цей десерт нагадує не щільне морозиво, а крижані пластівці. Така структура виходить за рахунок того, що у процесі приготування лід декілька разів зчищають зі стінок морозильної камери.

А ось щербет - те ж саме, що згаданий вище сорбет, тільки з додаванням невеликої кількості молока.

Сорбет

А яка різниця між грилем, мангалом і барбекю розкаже стаття - https://harchi.info/blogs/san-ayt-j/yaka-riznycya-mizh-mangalom-grylem-ta-barbekyu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.