Музика впливає на смак їжі

Оцінюючи якість їжі та напоїв, люди орієнтуються не лише на смак сам по собі. Змінити та покращити його можна за допомогою світла та звуку, впевнений британський професор.

Професор Оксфордського університету Чарльз Спенс присвятив більшу частину свого життя вивченню того, як музика, колір та навіть вага столових приборів можуть посилити смак вина та їжі. Згідно з даними, отриманими в ході досліджень професора, правильно підібрана до вина музика збільшує приємний ефект від напою на 15%.

Щоб продемонструвати, як саме музика впливає на смак, Спенс організував експеримент у Берліні. Учасникам давали по 2 шматочки шоколаду та включали класичну музику — похмуру та легку, радісну. Більшість добровольців повідомили, що шоколад, який вони їли під похмуру музику, був гіркішим, а той, який вони їли під легку, світлу музику — більш солодким.

Чашка і навушники

Як стверджує професор, колір грає таку ж важливу роль, як і звук, при сприйнятті їжі та вина. Експеримент, проведений за участі 3000 чоловік у Лондоні, показав, як різні тони освітлення можуть змінити смак їжі. Так, наприклад, фруктовий смак червоного вина здавався добровольцям більш вираженим, коли вони пили його при червоному світлі. Зелений колір робив смак напою більш кислим.

На думку Спенса, люди схильні співвідносити конкретні звуки з конкретними смаками. Наприклад, кисле асоціюється з високими тонами, солодке — з “соковитими” звуками. Гіркота відображається у більш глибоких тонах. Що стосується солоного, то професор та його команда гадають. Що цьому смаку відповідає деякий пульсуючий звук, але знайти точний варіант у ході експериментів поки що не вдалося.

Ресторатори уже взяли до уваги розробки професора. Так, відомий кухар Хестон Блюменталь застосував досвід вченого у своєму ресторані The Fat Duck у місті Брей (графство Беркшир), відміченому 3 зірками Мішлен. А власники Дому шампанських вин Krug попросили відомих музикантів створити відповідне супроводження фірмовим напоям.

Платівка замість тарілки

До речі, професор у одному зі своїх досліджень доводить, що Струнний квартет Чайковського №1 ре-мажор добре поєднується з Chateau Margaux 2004, а Квартет для флейти та струнних Моцарта №1 ре-мажор ідеально доповнює Pouilly-Fume. Він виявив, що ті, хто пив вино під музику, насолоджувались ним більше, ніж ті, хто пив у тиші. 

Власникам великих ресторанів, де люди одночасно їдять і п'ють різне, професор пропонує використовувати спеціальні динаміки, звук яких може бути направлений у певне місце. Випереджаючи питання про те, чи можна обманути відвідувачів за допомогою кольору, звуку або навіть упаковки, Спенс заявляє: “Ви не зможете приховати той факт, що риба зіпсувалась, але ви зможете зробити щось хороше ще кращим”.

Колонка на столі

Також читайте про те, чим загрожує недосипання для нашого травлення - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/hronichne-nedosypannya-zagrozhuye-ozhyrinnyam.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.