Напої для сну

Сучасний ритм життя є досить шаленим. Кофеїн, робота, напруження, стрес, затори, тощо. Логічним результатом цього всього стає безсоння. Давайте поговоримо про те, як допомогти самим собі легко поринути у сон і спати спокійно. Не про хімічні аптечні препарати, а рецепти натуральних напоїв (дуже простих, до речі), які кожен може зробити нашвидкуруч перед сном. Ці напої допоможуть розслабитись, заспокоїтись і міцно проспати усю ніч.

Вишневий ванільний напій

Снодійні властивості вишні

У вишні міститься багато речовини мелатонін — гормон, який регулює добові ритми нашого організму, зокрема цикли бадьорості і сну. Щоденне споживання зранку та ввечері дещо терпкого солодкого соку гранатово-червоного кольору допоможе швидше заснути та скорегувати графік сну.

Снодійні властивості ванілі

Ваніль володіє заспокійливою дією та допоможе заснути. Не дарма ж її широко застосовують в ароматерапії при боротьбі із напругою та стресом. Достатньо палички ванілі або всього краплини ванільного екстракту. Дешевші та доступніші варіанти — ванільний цукор чи ванілін, хоча й менш натуральні, корисні та ефективні.

Готуємо напій

  • Вишневий сік — 150-200 мл.

  • Ванільний екстракт — 1-2 краплини.

Кожного ранку пийте склянку вишневого соку — 150-200 мл. А на ніч, за 1-1,5 год до сну, повторіть процедуру, додавши до вишневого соку ваніль. Зранку використовувати ваніль не радимо, оскільки надмірна розслабленість на початку дня зовсім ні до чого.

Вишневий ванільний напій

Чай з ромашки і лаванди

Мабуть, усі знають про яскраво виражені заспокійливі властивості цих трав. Ромашка та лаванда допомагають нам розслабитись та відчути спокій.

Снодійні властивості ромашки

Відома усім заспокійлива дія ромашки полягає у наступному. Наявний у складі ромашки апігенін зв'язується у тканинах мозку із бензодіазепіновими та гамма-аміномасляною кислотою (GABA), а також клітинними рецепторами у мозку та чинить легку седативну дію. Підтвердженою є його ефективність для хворих із генералізованою формою тривожності. Те, що ромашка сприяє розслабленню і сну, науково доведено.

Снодійні властивості лаванди

Протягом віків аромат лаванди застосовували у тих випадках, коли потрібно відпочити і привести до ладу нервову систему. Завдяки різноманітним дослідженням стало відомо, що цей квітковий аромат дозволяє знизити емоційний неспокій та ефективно зменшити активність мозку у нічну пору. Жодних сумнівів у тому, що лаванда викликає сонливість.

Готуємо напій

  • Лаванда — 1 ч.л.

  • Ромашка — 1 ч.л.

  • Гаряча вода — 200 мл.

  • Молоко або мед за смаком.

Закип'ятіть воду. У заварник, чайне ситечко або френч-прес покладіть по 1 ч.л. квітів ромашки та лаванди. Залите усе кип'ятком та дайте настоятись протягом 10-15 хв. За бажанням можна додати мед або молоко.

Чай з ромашки і лаванди

Гарячий молочний напій

Вдале поєднання меду та молока, ще й з додаванням мускатного горіху, напевне допоможе відчути себе як у дитинстві у заснути солодким сном.

Снодійні властивості теплого молока

І знову ж, твердження про допомогу теплого молока для сну, не виникло з нічого. Цей факт перевірений часом та досвідом. Річ у тім, що до складу молока входить триптофан — амінокислота, яка має заспокійливі властивості, а також кальцій, який сприяє засвоєнню цієї амінокислоти. Окрім того, тепле молоко дещо підвищує температуру нашого тіла, що також розслабляє і заколисує.

Ще одна, не остання причина — ефект плацебо. Ми підсвідомо пов'язуємо тепле молоко із дитячими роками. Тому і відчуваємо спокій, затишок, і сонливість. Позяк, засинаємо, як немовлята.

Снодійні властивості меду

Триптофан, про який ми говорили вище є незамінною амінокислотою, яку наш організм використовує для продукування необхідних білків. Вона має важливе значення для хорошого сну, відпочинку, настрою та апетиту. Триптофан, також, є попередником серотоніну, який, у свою чергу, синтезує мелатонін — саме той, що регулює цикли бадьорості і сну.

Роль меду ж полягає у тому, що він стимулює утворення інсуліну, що приймає участь у транспортуванні триптофану до нашого мозку, де він і перетворюється на серотонін і мелатонін. Після чого організм отримує сигнал, що час іти спати.

Снодійні властивості мускатного горіху

Із цією пряністю варто бути якомога обережніше. Часте її застосування може викликати пришвидшене серцебиття, порушення травлення, головний біль, а у великих дозах навіть галюцинації. Але у помірних кількостях (близько ¼ ч.л. і менше) пряність сприяє міцному та спокійному сну. Мускатний горіх має у своєму складі речовини, дія яких схожа до транквілізаторів: вони розслабляють, заспокоюють та хилять у сон.

Готуємо напій

  • Молоко — 1 склянка.

  • Мед — 2 ч.л./1 ст.л.

  • Мускатний горіх (мелений) — 1/8-1/4 ч.л.

Підігрійте склянку (200 мл) молока, щоб воно було гарячим, але не пеклося. Додайте мед та мускатний горіх. Пийте напій десь за пів години до сну. Пийте повільно, насолоджуючись смаком, і тоді до того, як опустіє чашка ви відчуєте, як вас уже буде хилити у сон.

Гарячий молочний напій



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.