Наші предки пізнали алкоголь ще 10 млн років тому

Вчені з Коледжу Санта-Фе (США) прийшли до висновку, що наші предки навчились переварювати етиловий спирт приблизно 10 млн років тому, підбираючи та споживаючи ферментовані фрукти. Тобто задовго до того, як неолітичні фермери навчились робити алкогольні напої з фруктів та меду.

Спочатку вчені припускали, що якщо фермери були першими, хто став споживати у їжу продукти з алкоголем, то фермент ADH4, що допомагає перетравлювати алкоголь, спочатку з'явився тільки у них. Тим не менш, аналіз геному 28 різноманітних ссавців (з них 17 були приматами) показав, що ці ферменти існували у них за 10 млн років до цього, в кінці епохи міоцену. Тобто геном предків сучасних людей почав адаптуватись до спирту у фруктах, що забродили, уже тоді — теоретично, це співпало з моментом переходу до наземного способу життя, коли предки людини спустились з дерев і почали їсти падаючі на землю гниючі фрукти. Саме тому у живучих на деревах орангутангів цей фермент не утворювався: у фруктах, що впали з дерев, концентрація дріжджів та спирту куди вища, ніж у висячих на гілці. 

Вчені не вперше задумались над так званою “гіпотезою п'яної мавпи”. Однак досі її обґрунтовували тим, що фрукти, що почали бродити, пахнуть сильніше за звичайні, відповідно, їх легше знайти, позаяк мавпи в першу сергу шукали саме їх. Більш ранні дослідження показали, що сучасні павукоподібні мавпи чутливі до запаху алкоголю, а зразки їх сечі та волосся демонструють наявність алкоголю у раціоні харчування. Дане ж дослідження підтверджує цю теорію уже на генетичному рівні.

Алкоголь

Про вплив алкоголю на організм людини читайте у статті - http://harchi.info/articles/vplyv-alkogolyu-na-organizm-lyudyny.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.