Науково доведено: швидко підняте не вважається впавшим

Вчені з Астонського університету (Великобританія) довели: їжа, яку підібрали менше, ніж за 5 секунд після падіння, набагато з меншою вірогідністю заражена бактеріями, ніж та, яка пролежала довше. Виходить, жартівливе правило “швидко підняте не вважається впавшим” цілком відповідає дійсності. Про це навіть повідомляється на сайті Астонського університету.

У процесі дослідження студенти останнього курсу під керівництвом професора Ентоні Хілтона перевіряли, як кишкова паличка та золотистий стафілокок переміщаються з різних видів поверхні (килим, плівка, плитка) на різні види їжі (тост, паста, печиво, липкі солодощі) за час від 3 до 30 секунд.

Дослідження показало, що найбільш важливими факторами є час та тип поверхні. З найменшою вірогідністю бактерії опиняються на їжі при падінні на килим, а з найбільшою — на вологих видах їжі при падінні на плівку або плитку, і якщо при цьому контакт триває довше 5 секунд.

Дослідники попереджають, що їсти їжу, що впала, у будь-якому разі небезпечно, оскільки невідомо, які саме бактерії знаходяться у цей час на підлозі. Однак при контакті з забрудненою поверхнею, що тривав менше 5 секунд, небезпека зараження бактеріями значно зменшується. 

До речі, додатково студенти провели статистичне дослідження, щоб вияснити, хто в реальності слідує вищезгаданому правилу “5 секунд”. Виявилось, що це роблять 87% опитаних.

Сендвіч, що впав

Також читайте про дослідження вчених, яке говорить про те, що фотографування робить їжу смачнішою - http://harchi.info/blogs/san-ayt-j/fotografuvannya-yizhi-robyt-yiyi-smachnishoyu.



Додайте свій коментар

Простий текст

  • Не дозволено жодних HTML теґів.
  • Адреси вебсторінок та адреси електронної пошти автоматично перетворюються у посилання.
  • Рядки й абзаци переносяться автоматично.